Zrenjanin

Zrenjanin

Još jedan u nizu gradova koji krase prelepu Vojovodinu je grad Zrenjanin. On leži pokraj mesta gde se reka Begej uliva u nekadašanje korito reke Tise, negde u središnjem delu Banata, ujedno on je i njegov glavni administrativni centar. Pored toga on je i najveći grad u Banatu, a treći najveći grad u celoj Vojvodini; odmah iza Novog Sada i Subotice. Područje na kojem se nalazi ovaj gradić je uveliko ravničarsko, što ste i mogli da pretpostavite s obzirom da je reč o severnim krajevima naše zemlje, odnosno o Vojovodini; sam grad se pruža na nadmorskoj visini od svega 80 metara. Zauzima površinu od 1362.m2, na kojoj ima i svoj aerodrom, svoju prugu, jezero, reku… U gradu živi oko 76.511 stanovnika, dok opština Zrenjanin broji nešto više, odosno oko 123.360 stanovnika. Geografski položaj Zrenjanina pogoduje njegovom razvoju turizma, jer je veoma dobro soabraćajno povezan sa važnim većim gradovima u našoj zemlji. Od Beograda njega deli manje od 100 klometara, tačnije 75, dok je od Novog Sada udaljen još manje, svega 50-ak kilometara. Osim povoljnog položaja ovaj grad ima mnogo toga još da ponudi svojim posetiocima, pre svega on ima zanimljivu istoriju, i mnogo turističkih atrakcija. No, krenimo redom. J

Možda se neko od Vas već zapitao odakle ovom gradu ovo ime i šta li ono znači? Možda mnogi i znaju odgovor… elem, za one koji ne znaju otkrićemo da ime koje nosi danas – Zrenjanin, grad je dobio davne 1946.godine po političkom sekretaru Pokrajinskog komiteta KPJ za Vojovodinu, organizatoru ustanka u Vojvodini i narodnom heroju Jugoslavije, Žarku Zrenjaninu Uči. U znak sećanja na ovog čoveka i u njegovu slavu, jedan od najlepših gradova Vojovodine nosi njeogovo ime. Inače ime ovog grada kroz istoriju se više puta menjalo; pre nego što je promenjeno u Zrenjanin, nosilo je ime Petrovgrad po kralju Petru Prvom Karađorđeviću, a pre toga najduži niz godina ovo mesto je bilo poznato pod imenom Bečkerek.

Prvi pisani podaci u kojima se spominje mesto Bečkerek datiraju iz XIV veka. Prema tim podacima Bečkerek nije bio razvijen ni upola nalik što je danas, tada on je bio ništa više do jednog osrednjeg sela. To osrednje selo je od svog nastanka pa do polovine XVI veka bilo pod vlašću Ugara, zatim pod vlašću srpskih despota Stefana Lazarevića i Đurđa Brankovića. 1551.godine Mehmed Paša Sokolović osvojio je čuvenu bečkerečku tvrđavu, i ona je bila pod turcima sve do 1701.godine kad je u borbi srušena, a turci iz nje proterani.

S obzirom na ovako nemirnu istoriju ovih krajeva, privreda se u Zrenjaninu, odnosno u Velikom Bečkereku počela najviše razvijati tek u XVIII veku. Tada je Veliki Bečkerek postao trgovište i dobio Magistrat poveljom Marije Terezije, zatim je otvorena prva bolnica, prva apoteka, prva osnovna škola, izgrađena je i prva pivara, osnovana je latinoslovenska škola… Već u sledećem veku nastavilo se ovim tokom, te je osnovana i prva gimnazija, zatim je sagrađeno i pozorište, pa prva banka, štamparija… Prve lokalne novine u ovom gradu štampane su davne 1851.godine. Od tada pa nadalje kulturni i privredni razvoj ovog grada samo se nastavio, te je danas grad Zrenjanin jedan od važnijih obrazovnih, administrativno-upravnih, političkih, verskih, zdravstvenih, ekonomskih, sportskh i kulturnih centara u našoj zemlji. Zrenjanin je jedan od razvijenijih gradova Repubilke Srbije.

Ono što je specifično za grad Zrenjanin i u čemu uživaju svi njegovi posetioci je to što dok hodate njegovim prelepim ulicama možete čuti kako se govore različiti jezici poput mađarskog, srpskog, rumunskog slovačkog… Među građanima Zrenjanina ima predstavnika preko dvadeset različitih nacionalnih manjina, što najbolje govori o samom duhu ovog grada. Jedankost i bliskost su reči koji opisuju život u ovom prelepom šarenolikom gradu Banata.

            U Zrenjaninu ima mnogo toga za posetiti, obići i uživati. U samom centru, na njegovom glavnom trgu imaćete pred sobom idealan objekat za fotografisanje, ili samo za divljenje. J U pitanju je čuvena Gradska kuća, koja je nekada davno, zapravo, bila Županijski dvor. Ona je sagrađena davne 1820.godine, i delo je Josipa Fišera; posebnu draž Gradske kuće čine neverovatni vitraži koji na simboličan način predstavljaju seledeće pojomove: Mudrost, Pravdu i Moć. Moćna je to građevina i sigurno Vas neće ostaviti ravnodušnim; kao ni ceo grad Zrenjanin koji na svakom koraku ima nešto drugo da ponudi, i na čijim ulicama odiše taj duh prošlosti koji bije bitku sa ovim novim, savremenim duhom. Posebno će Vas očarati i sledeće zgrade: kuće trgovca Stevana Bukovca, Šeherezada odnosno Benceova kuća, Bukovčeva palata, „Vodotoranj“… Zatim su tu i ostale tursitčke zanimljivosti poput: Trgovačke akademije, malog mosta, zgrade suda, Narodnog muzeja, bronzanog spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, Tvrđave grada Bečkereka, Gradskog parak, Reformatorske crkve i naravno reka Begej. Malo ko zna, da je grad Zrenjanin u neku ruku i pretežno sportski grad. Jedan od prvih sportskih saveza u bivšoj SFRJ bio je Banatski sportski savez osnovan davne 1919. godine u ovom divnom gradu. I dan, danas Zrenjaninom vlada sporskti duh, i u njemu se odražavaju razne sportske manifestacije i ulaže se u mlade nade sporta. Dobrodošli u grad za sve! Dobrodošli u Zrenjanin!