Zlatibor

zlatibor

            Ako se govori o prirodnim lepotama Zapadne Srbije, govori se pre svega o Zlatiboru. Ova planina omiljeno je mesto za odmor i opuštanje mnogih turista.  Ona zauzima prostor od okvirnih 1000 km2  i to obuhvatajući delove tri opštine – Nove Varoši, Čajetine i Užica. Zlatibor, zapravo prirpada istoimenom okrugu, odnosno Zlatiborskom okrugu. Proteže se pravcem severozapad-jugoistok, dužinom od čak 30 kilometara, a širinom do 15. Položaj ove planine, dakako je veoma interesantan. Pored toga što se u njegovoj okolini nalaze druge prirodne lepote on ima i graničnu ulogu sa Republikom Srpskom. Takođe smešten je na okvirno pola puta od Beograda do Crnogorskog primorja, što će reći da preko njega vode mnogi značajni magistralni putevi. Preko njega ne idu samo magistrale već i dobre stare železnice (pruga Beograd-Bar). Čuvena turistička atrakcija naše zemlje, tkz. „Šarganska osmica“ prolazi ovim krajevima i to kroz najnepristupačnije terene, formirajću putanju koja nalikuje na broj osam. Ovaj voz danas saobraća jedino kao tursitička atrakcija, dok je 70ih godina prošlog veka kroz Mokru Goru zaista saobraćala železinica, o kojoj se govorilo da zbog ovih krajeva ima najatraktivniju železničku trasu na svetu. Najviši vrh Zlatibora je Tornik i njegova nadmorska visina iznosi, 1496.metara. Pored njega ostali poznati vrhovi su: Čigota (1422. mnv), Kobilja glava (1176. mnv) Gruda (1140. mnv), Gradina (1177. mnv)… U blizini se nalazi Specijalni rezervat prirode „Uvac“ koji svojim lepotama oduzima dah, njegova jezera veštački je stvorila reka Uvac koja protiče ovim predelima. Najbliži veći grad je Užice.

Planinska klima koju ima Zlatibor izuzetna je za tretiranje mnogobrojnih bolesti i problema sa disajnim organima, kao i alergijama. Ova klima omogućava veoma bogat i raznovrstan biljni i životinjski svet. Zlatibor odmara oči svojim zelenilom u bilo koje doba godine jer na njemu ima kako listopadnog drveća – bukva, breza, lipa, hrast – tako i četinara –jela, smrča, beli bor, crni bor. Stalni stanovnici ovih predela su divlje svinje, vukovi, lisice, zečevi, srne, medvedi, veverice, jazavci… Ima i mnoštvo ptica, ali neke od njih nisu uvek prisutne već se sele u toplije krajeve. Ljubitelji ribolovnog turizma, ovde mogu uživati jer u potocima i rečicama Zlatibora obitavaju razne ribe poput: pastrmke, mladice, lipljana, klena, krkuše…

Jedno od glavnih atrakcija koje svakako treba posetiti prilikom obilaska ovih predela pored Specijalnog rezervata Uvca i Šarganske osmice je i jezero Ribnica, na svega sedam kilometara udaljenosti od Zlatibora. Ovaj „gorski biser Zlatibora“, kako ga još imenuju, pored svoje lepote kojom privlači brojne posetioce ima još jednu vrlo funkcionalnu ulogu, a to je vodosnabdevanje Zlatibora i Čajetine. Jezero je veštačka tvorevina, stvoreno izgradnjom brane na reci Crni Rzav. S obzirom na svoju lokaciju, jezero je prilično netaknuto i izolovano, te je samim tim voda stalno kristalno čista. Bogato je ribom te je omljeno izletničko mesto mnogih pecaroša, ali i idelano mesto za rashlađivanje i plivanje u letnjim periodima. Možda ste čuli za ili već koristite poznatu flaširanu vodu „Zlatibor“ koja se toči upravo na istočnim padinama ove planine. Izvor se nalazi na dubini od 296 metara, a voda je bogata brojnim mineralima neophodnim za zdravo funkcionisanje našeg organizma.

Kakva bi to priča bila o Zlatiboru, a da se ne spomene najpopularniji zimski sport – skijanje! Na svega 10-ak kilometara od turističkog centra „Zlatibor“, na nadmorskoj visini od 1100. do 1490. metara, nalazi se Skijaški centar „Tornik“. Ovaj centar poseduje šestosednu žičaru, dva ski lifta, i čak četiri staze: Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac. Sve staze opremljene su topovima koji izbacuju veštački sneg, te za skijanje na ovoj planini ne morate čekati baš adekvatne uslove. Žičara ponekad radi i u toku letnje sezone, jer tada služi kao  atrakcija za sve one koji žele da „preleću“ preko prostranih cvetnih livada i da uživaju u pogledu.

            Jedan od najatraktivnijih izleta kulturnog značaja koje Zlatibor nudi u svojoj ponudi je svakako obilazak muzeja „Staro selo“. U pitanju je selo koje je zadržalo svoj autentični izgled iz 19. veka. Brojne grane turizma veoma su se razvile na ovoj planini, ponuda smeštaja je sve veća i kvalitetnija. Kulturnih, sportskih i zabavnih sadržaja je sve više. O lepotama ovih krajeva nemoguće je govoriti, jer reči ne mogu da opišu dožvljaj šetnje livadama i šumama Zlatibora. Dođite i proverite sami zašto preko 200 000 turista ostvari preko 1 000 000 noćenja baš na ovoj planini.