Zlatarsko jezero

Zlatarsko jezero

O lepotama planine Zlatar i celog područja na kojem se ona nalazi napisani su mnogi redovi koji verovatno ne mogu ni upola preneti tu magiju ovih prostora, tu lepotu prirode, tu moć vijugavog kanjona reke Uvac, te retke beloglave supove koji lete i koji se gnezde unaokolo… Jedno od najlepših bogatstava ovog područja jeste Zlatarsko jezero čija je okolina prirodno stanište pomenutog beloglavog supa. Rezervat beloglavog supa je nešto po čemu je Zlatarsko jezero najviše i poznato, i ako ga pored toga krase i mnoge druge neverovatne zanimljivosti i prirodne lepote koje će Vam oduzeti dah. Ovo jezero možete čuti da zovu i po drugom imenu – Kokin brod; smešteno je na prilično velikoj nadmorskoj visini od 880 metara, i nalazi se u okviru Specijalnog rezervata prirode Uvac. U pitanju je veštačko jezero koje je nastalo 60-ih godina izgradnjom brane zarad potrebe Hidroelektrane „Kokin Brod“. Ova brana visoka je čak 83 metra, a dužine je 1.264 metara, te je kao takva najveća kamena brana u Evropi. Reka Uvac je pregrađena kod mesta koje takođe nosi ime Kokin Brod, te otuda i ovaj drugi naziv Zlatarskog jezera koje je tim pregrađivanjem i nastalo. Ono se pruža na površini od 7,30 km2 , prosečna dubina jezera iznosi čak 75 metara, međutim nivo vode u jezeru može varirati i do 45 metara, zbog potreba Hidroelektrane. Ukupna dužina ovog prelepog, velikog jezera iznosi oko 21km, te je ono treće po veličini jezero u Srbiji, odmah posle Đerdapskog jezera i jezera Perućac.

Zlatarsko jezero se nalazi između planina Zlatar na jugozapadu i planine Murtenica na severoistoku. S obzirom na to da se nalazi pored puta Beograd-Crnogorsko primorje, turistički položaj jezera je izuzetan – ovde će zastati da se odmore i naprave predah od puta mnogi koji prolaze ovom trasom. Međutim, jezero zbog svojih lepota nije samo usputna stanica mnogima već i krajnja destinacija za odmor. Možda još veću lepotu i primamljivost ovog jezera čine plaže koje su divlje; na taj način svi istinski zaljubljenici u prirodu u potpunosti će uživati u ovom prekrasnom mestu koje iako je postalo popularna turistička destinacija nije promenilo svoju suštinu.

Sâmo jezero veoma je plovno te je moguće po njemu ploviti čamcima i rajski uživati. Ono što će posebno očarati sve gurmane i naterati ih da se u ove krajeve ponovo vrate jesu tradiconalni specijaliteti ovih krajeva koji će se topiti u vašim ustima. U pitanju su nadaleko čuveni: zlatarski kajmak, zlatarski sir, domaći kačamak, sveža pastrmka na žaru, jagnjetina, teletina, riblja i teleća čorba, pita od heljde i zlatarska pita sa kiselim mlekom i naravno neprevaziđena prava domaća pršuta. Nakon najukusnije lepinje sa kajmakom koju ste u životu probali možete se, na primer, zasladiti baklavama i tulumbama. Sve ono najlepše što naša zemlja ima da ponudi nalazi se u krajevima Zlatarskog jezera. Upravo zbog akcenta na netaknutoj prirodi, zaštićenim vrstama životinja, neverovatnih meandara reke Uvac, klisura i kanjona česti posetioci Zlatarskog jezera jesu iskonski ljubitelji prirode – planinari, speleolozi, orjentirci… ali i biciklisti koji vole vožnju tkz. montain bike-a.

Uvac nije jedina reka koja ispunjava vodu ovog jezera. Zlatarsko jezero napajaju brojni potoci i izvori, i ukupno tri reke: Uvac, Tisovica i Vapa. Zbog ovih hladnih izvora i potoka i sveže vode koja često cirkuliše, temperatura vode u Zlatarskom jezeru nikada ne dostiže neke visoke podeoke. Najhladnija je u januaru i iznosi 3,5°C, a u vrelom julu je najtoplija te se penje do 21°C. Zbog tih temperatura voda Zlatarskog jezera predstavlja idealan izbor za osveženje u najvrelijim letnjim danima. U blizini ovog jezera nalazi se još jedno, po svojoj lepoti takođe čuveno; u pitanju je Uvačko jezero. Ono je smešteno uzvodno od Zlatarskog na nešto višoj nadmorskoj visini od 985 metara, te kao takvo jeste drugo jezero po visokoj nadmorskoj visini u našoj Zemlji (najvišu nadmorsku visinu kod nas ima Vlasinsko jezero). Uvačko jezero nije jedino jezero u neposrednoj blizni Zlatarskog jezera; ukupno tri prelepa jezera na ovim prostorima čine pravu atrakciju i privlače mnoštvo turista u ove krajeve. Dakle, nizvodno od Zlatarskog jezera nalazi se još jedan biser prirode, čuveno Radoinjsko jezero.

Lepota ova tri jezera i ovih predela na kojima se oni nalaze, nadahnula je naš narod da izmašta koju legendu o njima. Prema toj bajci veruje se da je celo područje Pešterske visoravni nekada davno bilo prekriveno jednim ogromnim jezerom; celo prostranstvo pod vodom. To jezersko more krilo je jednog stanovnika – troglavu aždaju. Aždaja je stalno unosila nemire po okolnim selima i napadala ljude; zbog toga joj se suprostavio Sveti Đorđe. On je uspeo da se obračuna sa njom i ubio ju je. U trenutku borbe mač Svetog Đorđa je zakačio kamen iz koga je potekla hladna planinska voda. Dok se trzala i grčila umiruća aždaja, svojim džinovskim repom okrnjila je šumu u današnjoj Krnjoj jeli, a svojim padom uzdrmala je tlo i zanjihala celu planinu Ninaju. Nakon smrti glavnog stanovnika džinovskog jezera, voda iz njega je skroz istekla; da li od tuge za aždajom ili zbog nečeg drugog, ali jezero je skroz presušilo. Jedino što je ostalo od ovog jezerskog mora jeste jedno maleno jezero u selu Tuzinje u blizini Karajukića bunara. Vekovima posle ovoga ljudi su maštali o nekom jezeru koje će ih podsećati na istoriju, u čijim lepotama će uživati, i leti se rashlađivati; zbog toga su na severnom delu Pešterske visoravni izgrađena tri prekrasna veštačka jezera – Zlatarsko, Uvačko i Radoinjsko.

Postoji mnogo toga što možete obići i posetiti dok boravite na obalama Zlatarskog jezera; izleti mogu biti u prelepu prirodu, ali to mogu biti i obilasci interesantnih kulturno-istorijskih spomenika. U ovim krajevima imate sve što Vam je neophodno za jedan aktivan odmor iz snova, za jedno nezaboravno putovanje. Jedna od najinteresantnijih i omiljenih atrakcija je svakako organizovano krstarenje Zlatarskim jezerom i panoramsko razgledanje neverovatnog krivudavog kanjona reke Uvac koje će Vam oduzeti dah. Obilazak Specijalnog rezervata prirode Uvac, pešačenje po njegovim neverovatnim terenima, inspirativna gnezda retkih i zakonom zaštićenih beloglavih supova – biće avantura koju nikada neće zaboraviti i kojoj ćete hteti uvek da se vratite. Kažu da nema mesta u našoj zemlji kao što je Uvac. Osim ovih retkih ptica, i prekrasnog meandrirajućeg kanjona reke Uvac, na ovom terenu se nalazi jedan od najvećih pećinskih sistema u našoj zemlji – Ušački pećinski sistem. Obilazak tajanstvenih hodinka Ušačke pećine neće nikoga ostaviti ravnodušnim, kao ni vožnja čamcima kroz krivudave kanale Uvca. Osim prirodnih lepota na ovim prostorima nalaze se i brojni kulturno-istorijski spomenici poput srednjovekovnog manastira Mileševa i manastira Dubnica. Osim obilaska manastira, posebno zadovoljstvo Vam može pričiniti obilazak etno sela u okolini. Jedno od poznatijih takvih uređenih etno sela jeste Štitkovo. Za ovo selo imaju običaj da kažu da je „potpuno zamrznuto u vremenu“. U njemu se nalaze sušare za meso, kuće i pomoćni objekti, štale upravo onakvi kakvi su izgrađeni pre više od dvesta godina. Etno selo Štitkovo ima dugu tradiciju i veoma zanimljivu priču o tome kako je dobilo ime; no, tu priču Vam ostavljamo da sami saznate prilikom Vaše posete ovom rustičnom seocetu. Ovo su samo neke od mnogo mogućnosti za izlete i obilaske na ovim prostorima, u okolini tog prekrasnog Zlatarskog jezera.

Što se smeštaja na ovom području tiče izbor je takođe veliki. Najpoznatiji je svakako istoimeni motel „Zlatarsko jezero“ koji ima kapacitet od 11 soba i ukupno 23 ležaja. U sklopu njega nalzi se veliki restoran koji može da primi 160 gostiju i letnja bašta u koju se smešta duplo manje posetilaca. U ovom restoranu koji se nalazi na samoj obali Zlatarskog jezera služe se svi oni tradicionalni specijaliteti ovih krajeva koje smo spomenuli. Pored njega u ponudi je brojni privatni smeštaj po kućama u etno selima, ili vikendice i brvnare za iznajmljivanje.

Ukoliko još uvek niste imali prilike da posetite ove bajkovite krajeve naše zemlje, Vi onda uopšte ni ne znate gde živite. Šalu na stranu, ali okolina Zlatarskog jezera jedno je od najlepših mesta u Srbiji, a i šire!