Velika Plana

velika plana

           Ovaj mali grad koji krasi Podunavski okrug, ima izuzetno dugu istoriju i neobične lepote u svojoj okolini. Grad Velika Plana smešten je između donjeg toga reke Jasenice i  te čudesne i značajne reke Velike Morave. Ovaj gradić pruža se na nadmorskoj visini od svega 107 metara. Svoje mesto za život i topli dom u njemu je pronašlo nešto više od 16.000 stanovnika, dok se na području cele istoimene opštine nalazi nešto više ljudi (oko 44.000). Geografski položaj Velike Plane veoma pogoduje razvoju turizma u ovom gradu, jer je ona odlično povezana sa ostalim delovima naše zemlje. Osim toga kroz nju prolazi i veoma važna međunarodna železnica koja povezuje glavni grad naše zemlje, Beograd i glavni grad Makedonije, Skoplje. Osim ovog veoma važnog puta, u blizini Velike Plane prolazi i značajan autoput Beograd-Niš. Od Beograda, prestonice naše zemlje, ona je udaljena svega 80-ak kilometara ( u pravcu juga), što još više govori o tome koliko je njena geografska pozicija povoljna.

            Ono što je jedinstveno u vezi ovog lepog grada jeste to što se Velika Plana smatra za jedno od starijih srpskih naselja. Igleda su još naši praprapreci prepoznali pogodnosti ovog područja i odlučili da to iskoriste; pa su tako na ovim prostorima otkriveni prvi tragovi čoveka još iz mlađeg kamenog doba, odnosno iz neolita. U selu Radovanje, negde kod padina Karaule, nalaze se najinteresantniji ostaci – delovi kamenih sekira. Ranija imena ovog naselja nisu poznata, a prvi pisani dokumenti  u kojima se spominje ovo naselje nastali su za vreme Austrijske vladavine ovim područjem; i u njima stoji ime Plana. Ipak, smatra se da se Plana nešto ranije nalazila na malo daljoj lokaciji od one na kojoj je danas; bliže Moravi i Selištu, ali su se njeni meštani vrlo brzo udaljili i premestili na sadašnju lokaciju zbog čestih poplava i bujanja toka reke Morave. Staro groblje u Gloži nam govori o ovoj drugoj lokaciji Plane. Postoje i drugi spomenici i razne drugi arheološki artefakti u bližoj i daljoj okolini koji daju povoda razvijanju pretpostavke da se lokacija Plane možda i više puta menjala. Ipak, na žalost, preciznih informacija o tome nema, i još uvek nisu izvršena sistematska arheološka istraživanja celog ovog područja okolo Velike Plane.

I pored toga, arheolozi su nam otkrili neke važne podatke o istoriji ovog kraja, kao npr. da su dolinu Velike Morave nekada (kraj VI i početak V veka pre nove ere) naseljavali Tribali; zatim da su krajem IV veka pre nove ere ovde došli Kelti . O dolasku Kelta govore nam ostaci pronađeni u selu Saraorci, na arheološkom lokalitetu Majdan. Keramički fragmenti iz bronzanog doba otkriveni su u selu Rakinac; ipak, možda najznačajniji ostaci iz rimskog doba jesu vodovodne cevi otkrivene u velikopalanjanskom lokalitetu Crkvina. Mnoštvo arheoloških lokaliteta u okolini Velike Plane definitvino sadrži mnogo skrivenih priča i jednu izuzetno dugu istoriju ovog područja. Samo zbog njih Velika Plana je jedno izuzetno zanimljivo mesto za turističku posetu.

Što se tiče industrije, ovaj grad je u XIX veku imao najrazvijeniju klaničku industriju. 1889. godine osnovana je prva klanica za perantu živinu, svinje i izvoz jaja, i već naredne godine otvorena je i druga. I jedna i druga klanica su imale mnogo posla i razvijale su se, sve do početka Prvog svetskog rata. Zatim između dva velika rata osnovane su još dve klanice. Pored čeitri klanice, po završetku Drugog svetskog rata u Velikoj Plani se otvara i fabrika nameštaja „Zvezda“, sređuje se ciglana „Progres“, svoje poslovanje širi mlinsko-pekarsko i trgovačko preduzeće „Napredak“, razvijaju se i Industrija mesa Plana, i štamparija „Goša –montaža“… Tek tada Velika Plana je počela u potpunosti industrijski da se razvija i da ulaže u svoja preduzeća. Danas, za najvažnije preduzeće u Velikoj Plani važi kompanija „Progres a.d.“ čija je osnovna delatnost proizvodnja opekarskih proizvoda.

Turistički potencijal Velike Plane daleko je veći nego što je iskorišćen. U Velikoj Plani i njenoj okolini nalaze se brojni kulturno-istorijski spomenici, arheološki lokaliteti, a odlična saobraćajna povezanost i blizina drugih većih gradova naše zemlje samo pogoduje razvoju njenog turizma. Za najvažniji kulturno-istorijski spomenik u okolini Velike Plane smatra se manastir Koporin. Ovaj prelepi manastir je smešten u ataru Velike Plane u dolini koporinskog potoka; a, poseban je po tome što je on zadužbina despota Stefana Lazarevića – Visokog (sin kneza Lazara i knjeginje Milice) čije se mošti u njemu i čuvaju. Ćivot u manstiru Koporin sa svetim moštima despota Stefana Lazarevića otvara se dva puta godišnje. Pored ovog manastira, interesantno je obići i neverovatnu Crkvu Zahvalnicu u kojoj se nalazi i rad našeg najboljeg slikara Paje Jovanovića. Ukoliko Vas više od svega prilikom turističke posete Velikoj Plani zanimaju uslovi za odmor, onda vas možemo obradovati podatkom da se u njenoj blizni nalazi atraktivno turističko etno selo „Moravski konaci“ u kojem ćete sigurno pronaći ono što Vam je potrebno. Dobrodošli u mesto sa dugom tradicijom i brojnim spomenicima koji o tome govore, dobrodošli u Veliku Planu.