Srebrno jezero

Srebrno jezero

            Eh taj Dunav; reka koja krasi, protiče, služi mnogim Evropskim zemljama. Reka koja ima mnoštvo pritoka, čiji je tok jedan od najdužih i najbogatijih vodom u Evropi; Dunav umnogome predstavlja jedno od velikih prirodnih bogatstava naše zemlje. Zahvaljujući Dunavu imamo i to čuveno i popularno jezero u našoj zemlji, Srebrno jezero. Da, Srebrno jezero zapravo je nekadašnji rukavac Dunava čije su obe strane, danas zatvorene velikim branama. S obzirom na njegov nastanak, ono se klasifikuje u grupu veštačkih akumulacionih jezera. Srebrno jezero nalazi se u prelepim krajevima Istočne Srbije, tamo gde je Dunav najširi u našoj zemlji, te njegova prostranstva podesćaju kao na kakvo more, i pružaju prizore koji će Vam oduzeti dah. No vratimo se samom Srebrnom jezeru koje bi trebalo da bude glavna tema ovog teksta, jezeru koje je ispunjeno tom divnom vodom Dunava; jezeru, koje je ime dobilo po neobičnom srebrnkastom odsjaju vode na suncu. Nivo vode u Srebrnom jezeru uvek je niži od nivoa vode u sâmom Dunavu, zahvaljujući specijalnim, snažnim pumpama koje ovaj nivo regulišu i održavaju; zahvaljujući njima voda u Srebrnom jezeru je uvek sveža, a na svom podzemnom putu kroz pešane dine ona se filtrira i na taj način pročišćava. Otuda i mogućnost za taj neverovatan odjsaj na staklastoj površini vode, odsjaj srebrnkastih tonova koje sunce čini prelamajući svoje poslednje zrake pre nego li se spusti iza prekrasnih Karpata.

            Srebrno jezero se nalazi na desnoj strani obale Dunava, od glavnog grada naše zemlje, Beograda udaljeno je 130 kilometara, a od najbližeg većeg grada, Velikog Gradišta, svega 3 kilometra. Turistički položaj Srebrnog jezera izuzetno je povoljan, jer se ovde nalazi raskršće veoma važnih puteva, a ni velika kilometraža ga ne deli od većih i razvijenijih gradova naše zemlje (Beograd – 130km, Smederevo – 60 km, Požarevac – 34km). Ovaj nekadašnji rukavac Dunava, dugačak je čak 14 kilometara, a prosečna širina mu iznosi oko 320 metara. Dubina jezera nije previše velika, u proseku se kreće od 7 do 14 metara, a najdublja tačka iznosi nešto više, svega 16, 5 metara i nosi ime Glava vrbnika.

            Srebrno jezero je već dugi niz godina jedno od najpopularnijih jezera u našoj zemlji; njegova okolina je prelepa i pruža posetiocima mnoštvo mogućnosti za raznorazne zabavno-sportsko-turističke aktivnosti; okolo Srebrnog jezera sve je prilagođeno turistima i njihovom odmoru; odmoru koji može biti aktivnog, sportskog tipa, ili odmoru koji može biti standardnog relaksacionog, opuštajućeg tipa. Prošle godine je, zbog velike zainteresovanosti i povoljnih mogućnosti za tako nešto, izgrađen i Nacionalni veslački centar na ovom jezeru. Opšte je poznato da je Srebrno jezero odavno bila omiljena destinacija Veslačkog saveza Srbije za pripreme veslača svih kategorija; sada, sa izgradnjom ovog centra Srebrno jezero je pored Beograda postalo glavna baza srpskog veslačkog sporta; kao i fantastična destinacija koja ima sve neophodne uslove za organizaciju mnogih međunarodnih veslačkih takmičenja, skupova i seminara. Kako zbog ovih i drugih sportskih aktivnosti, ali i zbog neverovatne lepote samog jezera kao i njegove okoline, Srebrno jezero svake sezone ugosti sve veći broj posetilaca (preko 7.000).

            Kada je reč o drugim sportovima treba napomenuti da je ovo jezero omiljeno i među svima onima koji se, bilo rekreativno bilo aktivno, bave pecanjem. Zahvaljujući svom neverovatnom bogatstvu kapitalnih primeraka ribe, Srebrno jezero našlo se pomenuto i u slavnoj Ginisovoj knjizi rekorda. Da je Srebrno jezero pravi raj za pecaroše govori nam podatak da je najveći šaran ikada ovde upecan težio čak 44 kilograma; pored šarana, ostale ribe koje se ovde mogu upecati ukoliko ste vešti sa udicom jesu: smuđ, amur, som i skoro sve vrste bele ribe. I to nije sve kada su sportske aktivnosti koje imaju veze sa vodom u pitanju – ovde se možete baviti jedrenjem, skijanjem na vodi, plivanjem, veslanjem, ronjenjem… Da Srebrno jezero pruža zaista idelane uslove za bavljenje ovim sporotvima portvđuje i podatak da se ovde obavljaju brojne pripreme mnogih sportsita, da je ovde izgrađen, pomenuti Nacionalni veslački centar, ali i to da se od davne 2000. godine, na Srebrnom jezeru održava državno prvenstvo u skijanju na vodi. Ne morate biti profesionalni sportista da biste se bar oprobali u nekim od ovih sportova, odmor na Srebrnom jezeru Vam može poslužiti baš za to, baš da probate nešto što niste do sada; u kontrolisanim uslovima, sa instruktorima i pravom opremom, naravno. Možda tek otkrijete neke svoje talente koje niste ni znali da imate. Ukoliko Vas ovako nešto ne privlači, možete jednostavno uživati u brčkanju, plivanju, ali i u običnoj vožnji kanuom ili možda dobro poznatom, jednostavnom, pedalinom. J Na Srebrnom jezeru ima za svakog ponešto i uživanje za celu porodicu je zagarantovano.

            Nisu sportovi na vodi jedino što će Vam biti ponuđeno prilikom Vašeg odmora na Srebrnom jezeru; sama njegova okolina pruža mnoštvo mogućnosti kao što su obilazak brojnih kulturno-istorijskih spomenika: rimske naseobine i srednjovekovna utvrđenja – Viminacijum, Golubački grad i Ramska tvrđava; manastiri – Tumane, Crkva Svetog Nikole u Kisiljevu, Nimnik… U nešto daljoj okolini (manje od 100 kilometara) nalazi se i popularno prirodno lečilište Banja Ždrelo, kao i čuvena Gornjačka klisura, koja pored svojih prirodnih lepota krije i jedan mali raj za sve sporstke penjače i alpiniste. Dakle, okolina Srebrnog jezera neverovatno je bogata kako prirodnim lepotama i prostranstvima tako i kulturno istorijskim spomenicima. Mesta za izlete je napretek, i trebalo bi izdvojiti dosta vremena za obilazak većine.

            Osim navedenih sportova koji podrazumevaju vodu, posetioci Srebrnog jezera imaju na raspolaganju i neke terene za bavljenje drugim sportovima kao što su teniski tereni i tereni za mini golf. O stazama za pešačenje i mestima za izlete da i ne govorimo; osim tih staza, korisno je znati da se u blizini jezera nalazi jedan deo čuvene biciklističke staze Eurovelo 6; ova Evropska biciklistička staza duga je ukupno neverovatnih 3,653 kilometara i ona spaja obalu Atlantika sa Crnim Morem; celom svojom dužinom prolazi kroz čak 10 različitih zemalja. Što se tiče dela staze koji je u blizini Srebrnog jezera, u pitanju je parče koje prati put Golubac – Gradište – Zatonje – Ram. Kod sela Ram, koje se nalazi na obali Dunava, postoji mogućnost za prevoz biciklista putem skele, na drugu stranu Dunava, odnosno u Vojvodinu. Dakle, boravkom na obalama ovog jezera, i provođenjem svog godišnjeg odmora ovde, imate mogućnost i da vozite čuvenom biciklističkom stazom kojom voze mnogi biciklisti iz celog sveta; imate mogućnost da vozite na bezbednoj, obeleženoj stazi, da osetite čari biciklizma i da upoznate mnoge zanimljive ljude koji biraju ovaj način putovanja, i na dva točka prelaze hiljade i hiljade kilometara.

            Ono što će svakako izmamiti osmeh na licima svih članova Vaše porodice , jeste poseta i boravak u novo izgrađenom objektu Akva park Silver lake. U pitanju je, kao što mu i samo ime govori, vodeni park u okviru kojeg se nalazi veliki kompleks bazena; ukupna površina ovog vodenog parka iznosti 2.500 m2 , a od toga 780 m2 nalazi se pod vodom. U Akva parku Silver lake, koji je smešten u neposrednoj blizini Srebrnog jezera, nalazi se četiri bazena i mnoštvo vodenih atrakcija (tobogani, fontane, vodopadi), ali i ugostiteljskih objekata (restoran, kafić, objekat koji prodaje brzu hranu). Posebnu atrakciju predstavlja provod u ovom atraktivnom vodenom parku noću; zbog lepote osvetljenja imaćete osećaj da ste u kakvoj bajci, i pod uticajem nekakve čarolije. J Osim provoda u Akva parku Silver lake, sa svojom porodicom možete se upustiti u avanturu krstarenja Dunavom, prilikom koje ćete obići i mnoge znamenitosti (Ramsku i Golubačku tvrđavu) i prirodne lepote (ušće reke Peka u Dunav).

            Postoji mnogo razloga zašto možete često čuti da Srebrno jezero nazivaju „srpskim morem“; neki od njih su – velika površina jezera i njegov neverovatan srebrnkasti odsjaj; ali i samo uređenje koje podrazumeva mnoštvo diskoteka, kafića i drugih ugostiteljskih objekata koji nekako stvaraju utisak da se nalazite negde, daleko, negde na Primorju; takođe i brojnih turisti čine da se osećate u kakvom najpoznatijem letovalištu koje mora posedovati more. J Bagremova šuma u okolini pružiće Vam spas u vrelim letnjim danima, i obnoviće Vaš kontak sa prirodom.

            Kao i kod svakog drugog popularnog i posećenog turističkog mesta, i ovde, na Srebrnom jezeru, imate veliki izbor smeštaja; u ponudi su brojni hoteli, privatni apartmani, kampovi, ali i jedan sasvim poseban ugostiteljski smeštaj – Etno brvnare Srebrno jezero. Ove Etno brvnare su zapravo jedan omanji ugostiteljsko-smeštajni kompleks koji čine četiri etno kuće napravljene od prirodnih materijala. Svi smo drugačiji, neko više voli da spava u šatoru, neko u luksuznom apartmanu, neko u najobičnijoj sobi, a neko u etno smeštaju… važno je da smeštajna ponuda na Srebrnom jezeru obuhvata sve ovo i da je na Vama samo da birate i odaberete svoj idealni smeštaj.

            Između sportova na vodi, ugostiteljskih objekata, kulturno-istorijskih spomenika, prirodnih lepota, raznih zabavnih atrakcija, valja napomenuti da Tursitička organizacija Velikog Gradišta ima veliki udeo u popularizaciji Srebrnog jezera kao jednog značajnog turističkog mesta; te, da ona organizuje i brojne kulturno-sportske manifestacije poput: „Alaskih večeri“, „Jepurijade“, „Dana cveća“, „Pasuljijade“, „Moto skupa“, „Festivala ekološkog i turističkog filma“… Lepota prirodnog bogatstva, tradicija, iskustvo u turizmu, sportovi na vodi, „srpsko more“, avantura, zabava, porodični odmor, smeh, kulturne manifestacije, znamenitosti i spomenici – reči su koje opisuju boravak na obalama, ovog omiljenog jezera u našoj zemlji, Srebrnog jezera