Sijarinska Banja

Sijarinska Banja

            Na obalama leve pritoke Južne Morave, reke Jablanice, leži jedno krasno prirodno lečilište. Ovaj dargulj Južne Srbije zove se Sijarinska Banja, i nalazi se  na padinama planine Goljak (1073. metara nadmorske visine). Od prestonice naše zemlje udaljena je nešto više od 300 kilometara, ali se do nje može doći brzim auto-putem Beograd – Niš – Leskovac, zatim regionalnim putem Leskovac – Priština. Najbliži veći grad je Leskovac, udaljenosti svega 50-ak kilometara. Smeštena je na veoma pogodnoj nadmorskoj visini od 520 metara, i oivičena je neverovatnim brdima i proplancima obraslim bujnom borovom i hrastovom šumom. Ove prostrane šume koje su pružaju na površini od 50 kilometara kvadratnih, imaju zašitiničku ulogu za Sijarinsku banju, one sprečavaju prodiranje jakih vetrova ili nadolazak guste magle. One dikitraju odlične klimatske faktora u ovoj banji, i utiču na njen izuzetno svež i zdrav vazduh.

Lekoviti izvori 

Osmanaest glavnih mineralnih izvora koji se koriste u svrhe lečenja u ovoj banji se nalaze jedan pored drugog. Na prostoru kraćem od jednog kilometra nalazi se svih osamanest, a veoma je zanimljiv podatak da je svaki od njih drugačijih karakteristika (temeperatura i fizičko-hemijski sastav).  Temeprature ovih mineralnih voda kreću se u zadivljućim visinama, od 32 do 78°C, stoga spadaju u jedne od najtoplijih voda naše zemlje. Ukupan broj otkrivenih izvora u ovoj banji iznosi 26, ali ostalih 8 nema lekovita svojstva.  Najvažniji su:

Izvor „Raj“ – Voda sa ovog izvora u svom hemijskom sastavu sadrži i natrijum, fluor, hidrokarbonat i litijum. Na mestu njegovog izviranja, još 1936.godine napravljena je česma. Voda konstantno teče, ali ne mnogo velikom brzinom. Smešten je uz desnu obalu Banjske reke.

Izvor „Glavni izvor“ – Ovaj izvor se najviše koristi u terapeutskom lečenju jer se putem kanala dugačkog trideset metara njegova voda sprovodi direktno u bezene kupatila.    Brzina izviranja vode je čak 0,9 litara u sekundi, praćena gasovima. Ušuškan je tri metra iznad nivoa vode u reci Donje Banje.

Izvor „Mali gejzir“ – nije slučajno dobio ovo svoje ime, jer on izvire nalik kakvog vodoskaka i to ne konstantno, već na momente. Voda koja izvire ovako na mahove, radi to na svakih 12 do 17 minuta izbacujući pritom između 170 i 210 litara vode. Zanimljivost je što je Mali gejzir nastao prilikom jednog eksperimenta u pogledu veze sa Glavnim izvorom. Tada su tokom bušenja , na dubini od dvanaeset metara naišili na ovaj izvor, za koji se ispostavilo da ima neznatan uticaj na Glavni izvor. Ovo povremeno izbacivanje vode u naletima, dešava se zbog velike količine nakupljenjih gasova koji podižu vodu sve dok zajedno sa gasovima ne izbije napolje.

Izvor „Spas“ Davne 1936.godine izgrađena je prva česma na ovom izvoru koja je imala konstantno izviranje vode. Međutim nakon niza nepažljivih godina, došlo je do zagađenja i voda prestaje da izvire. Devetnaest godina kasnije urađena je rekaptaža i izvor ponovo daje vodu i to 13 mL/s. Ušuškan je na svega 50-ak metara od Banjske reke Donje Banje.

Izvor „Snežnik“ – Ovaj izvor pronađen je još jednim bušenjem, 1954.godine, na dubini od 17 metara. Voda konstantno izvire i to zavidnom brzinom od 0,28 litara u sekundi. Okružen je prelepim grabovima pa ga često nazivaju i „Snežnik pod grabovima“.

Izvor „B-4“ – Izvor u ovoj banji koji se nalazi na najvećoj dubini, od preko 1200 metara.  Nad ovom bušotinom izgrađena je metalna konstrukcija, a voda iz njega ističe brzinom od 33 litara u sekundi. Topla voda sa ovog izvora korisiti se za zagrevanje hotela. Smešten je u Jezerištu (Gornja banja).

Izvor „Hisar“ – Prilikom bušenja na mestu gde se trebao izgraditi novi hotel, davne 1954.godine, na dubini od oko 6 metara, otkriven je novi izvor. On vrlo sporo izvire, svega 11mL/s.

Izvor „Jablanica“ – Prilikom bušenja, na dubini od nepunih dvanaest metara pronađen je ovaj izvor koji daje 0,37 litara vode u sekundi. Izgrađena je i česma koja ima slobodno oticanje. Smešten je u Gornjoj Banji, nedaleko od izvora „Zdravlje“.

Izvor „Suzica“ – dobio je ime po specifičnosti njegovog nastanka. Za razliku od većine izvora čiju vodu čine podzemni tokovi, ovaj izvor nastaje od atmosferske vode koja se čisti, filitrira i mineralizuje kroz stene. „Suzica“ kao što joj višeznačno simbolično ime govori daje svega 0,005 litara u sekundi. Ona se takođe nalazi u neposrednoj blizini izvora „Zdravlje“, ali i izvora „Jablanica“.

Izvor „Borovac“ – Na dubini od okvirnih desetak metara, prilikom bušenja otkriven je i izvor Borovac. Njegova voda izvire brzinom od 29mL/s. Smešten je u bližoj okolini izvora Spas.

Izvor „Zdravlje“ – Da nije jedan od lekovitih izvora koji izuzetno pogoduju našem zdravlju, ne bi nosio ovo ime. I kod njega je izgrađena česma  koja ima slobodno oticanje vode, i to pedestih godina prošlog veka. Ušuškan je ispod jedne aragonske stene u Gornjoj Banji.

Tri izvora u „Blatištu“ – ovi izvori od velikog su značaja zbog peloidne terapije koja se primenjuje u Sijarinskoj banji. Oni su topli izvori i sa njih se pune dva bazena i blatište.

 „Izvor za Inhaliranje“ – S obzirom da se ovaj izvor nalazi na prilično visokoj koti u odnosu na ostale termomineralne izvore u ovoj regiji, bušenje za njega nije bilo u planu. Međutim sasvim slučajno, kao što to obično biva, inženjer Kapetanović uočio da je na ovom mestu stena izrazito toplo i kao da se „znoji“. Na nešto manje od 10 metara, prilikom bušenja otkrili su neverovatan izvor veoma tople vode. Njena temperatura je čak 70°C, a brzina izviranja je 6,8 litara u sekundi. Smešten je na poznatoj padini „Bungoja“ za koju se govori da je „živa“ jer se na njoj veoma često dešavaju razni potresi koji imaju uticaj na jačinu izviranja vode.

Izvor „Kiseljak“ – Kao što mu i samo ime govori ovaj izvor, daje vodu koja je kiselkastog ukusa. Oni koji su je pili kažu da je ovaj kiselkasti ukus u stvari veoma prijatan za piće. Na mestu izviranja izgrađen je betonski bunar.

Svaki od lekovitih izvora Sijarinske banje ima drugačiju primenu u terapijske svrhe, neke vode se primenjuju pijenjem, neke kupanjem, a neke inhaliranjem. U zavisnosti od bolesti, zavisiće i odgovarajuća terapija. Ali ono po čemu najviše Sijarinska banja privlači pažnju svojih posetilaca su – gejziri. Pvde se nalazi jedan od retkih gejzira tople vode u Evropi čiji vodeni stub doseže visinu od osam metara i još jedan koji ima povremenu aktivnost na svakih desetak minuta. Pored svih lekovitih izvora, i radioaktivno-sumporovitog blata najveću turističku atrakciju privlače upravo ovi gejziri. Stručni ljudi su došli do zaključka da ovi gejziri pokazuju „poslednje minijaturne znakove nekadašnje vulkanske aktivnosti“.

Bolesti koje se tretiraju i leče u Sijarinskoj Banji

            Terapije se sprovde u Zavodu za specijalizovanu rehabilitaciju „Sijarinska Banja“ – hotel „Gejzer“. U okviru ovog kompleksa nalazi se moderna aparatura za različite oblike terapija: hidroterapiju, elektroterapiju, fizikalnu – kinezi terapiju, peloidnu terapiju, ihalacije…Vode ove banje i terapije koje se primenjuju u ovoj specijalizovanoj ustanovi pomažu kod sledećih vrsta bolesti:

 • Problemi sa kičmom i leđima (išijas, lumbago, spondiloza);
 • Više vrsta reumatizma (hronični, akutni…);
 • Ostala oboljenja koštano-mišićnog sistema (artroza, stanja nakon povreda…);
 • Ginekološki problemi (sterilitet, upale);
 • Boseti pluća i ostalih disajnih organa (hronični bronhitis, bronhijalna astma, laringitis);
 • Konjuktivitis;
 • Šećerna bolest;
 • Anemija;
 • Neki oblici neuroze i stanja psihofizičke iscrpljenosti organizma;
 • Bolesti bubrega i mokraćnih puteva (posttraumatska stanja nakon razbijanja ili hirurškog uklanjanja kamena u bubregu, pesak u mokraćnim kanalima, razne upale mokraćnih kanala);
 • Bolesti žuči, žučnih puteva, pankreasa i jetre;
 • Bolesti digestivnog trakta ( čirevi želuca, hronični gastritis);
 • Kožna oboljenja (ekcemi);

Pored lekovitih izvora, raznovrsnih terapija i atraktivnih Gejzira, boravak u Sijarniskoj Banji ima još ponešto da ponudi svojim posetiocima – tako su ovde idealni uslovi za bavljenje lovom i ribolovom, postoji mnoštvo terena za male sportove, šah sala, zatvoreni bazen… Mnogo je opcija za zabavno-rekreativne i sportske aktivnosti. Od kulutrno-istorijskih spomenika od većeg značaja su ostaci Caričinog grada, odnosno carskog grada Justijana Prima iz rano-vizantijskog perioda.  Sijarinska Banja je po broju izvora jedna od najbogatijih banja naše zemlje, takođe se ističe i po atraktivnim gejzirima tople vode koji su veoma retki, a svoju turističku ponudu upotpunjuje zanimljivim rekreativnim sadržajem kao i izletima od kulturno-istorijskog značaja.