Selters Banja

banja selters mladenovac

Ako ste se pitali koja je jedna od najbližih banja glavnog grada naše zemlje, upravo ste došli do odgovora – Selters Banja. Ova banja nalazi se na nešto manje od pedesetak metara južno od Beograda u blizini grada Mladenovca, pa često možete čuti da je zovu i Mladenovačka Selters Banja. Njena nadmorska visina iznosi prijatnih 136 metara, i ona je ušuškana među padinama prelepe planine Kosmaj (630 metara nadmoske visine). Pored Kosmaja, tu su Avala,Venčac i Bukulja koje imaju veoma važan uticaj na ovu banju. Ove tri planine poznate su po jakim vetrovima, te su upravo one odgovorne za izuzetno čist i svež vazduh koji možemo udisati u Selters Banji u bilo koje doba godine. Klima je umereno-kontinentalna te pogoduje svakom organizmu, a šanse da će prilikom Vašeg boravka u ovoj banji biti više osunčanih dana nego onih tmurnih, su veoma velike. Park ispunjen prekrasnim četinarima prostire se unaokolo banje na površini od 18 hektara. Pored njega, odlična mesta za izlete i šetnje su Markovačko jezero, kao i susedna banja – Bukovička. U okolini se takođe nalaze i spomenici od velikog kuluturno-istorijskog značaja – zadužbinski kompleks na Oplencu i u Topoli, kao i manastir Pavlovac. Ovaj manastir izgrađen je po naredbi despota Stefana Lazarevića, a posvećen je Svetom Nikoli. Manastir je bio razrušen i spaljen od strane Turaka, te je ponovo obnovljen kasnih 60-ih godina prošlog veka.

Lekoviti izvori mineralne vode

Jedan od dva lekovito mineralna izvora koji se nalaze u Selters Banji otkriven je sasvim slučajno – prilikom bušenja bunara. Trgovcu Naumu Atanasijeviću, bila je neohodna voda za pojenje stoke, te je počeo sa bušenjem bunara i naišao je na mineralnu vodu. Ovo se desilo davne 1898.godine, i ubrzo nakon toga ova voda bila je podvrgnuta stručnim analizama, čuvenog hemičara Marka T. Leka. Ispitivanja su pokazala da zaista jeste u pitanju termomineralna voda, izuzetno bogata natrijum-bikarbonatom. Počeli su da je upoređuju po kvalitetu sa vodama čuvenog lečilišta Selteres u Nemačkoj, nakon čega i dobija isto ime – Selters banja. Ova voda primenjuje se terapijski na različite načine – kupanjem, inhaliranjem i pijenjem. Zbog svojih izuzetnih lekovitih svojstava nagrađivana je u inostranstvu (Brisel, London) još davne 1906. godine. Temperatura vode sa ovog izvora je oko 32°C, a sa drugog koji pripada klasi alkalno ugljeno-kiselih hipotermi je oko 50°C.

Bolesti koje se leče i tretiraju u Selters Banji          

            U okviru „Selters“ hotela, nalazi se i medicinski centar koji je opremljen savremenom medicinskom aparaturom, i u kojem radi veliki broj lekara različitih specijalnosti, fizikalnih terapeuta i ostalog pomoćnog osoblja… Glavne terapije koje se sprovode u ovom centru su: hidroterapija, elektroterapija, peloidna terapija, fizikalna–kinezi terapija, parafinska terapija…Najčešće bolesti koje se ovde uspešno tretiraju su:

  • Razni oblici reumatizma
  • Oštećenja lokomotornog sistema
  • Bolesti perifernog nervnog sistema
  • Bolesti disajnih puteva
  • Oboljenja perifernih krvnih sudova
  • Stanja nakon povrede
  • Problemi sa kičmom

Smeštaj u hotelu „Selters“ je veoma udoban i pristupačan, a u okviru njega se nalaze i razne prodavnice, galerije, kao i zatvoreni bazeni. Svoju turističku ponudu upotpunjuje brojnim kulutrno-zabavnim manifestacijama koje se ovde održavaju tokom čitave godine.