Treći Balkan spa samit – Samit banja Balkana u Aranđelovcu

treci samit banja Balkana u Srbiji - Arandjelovac Hotel Izvor

Kako Portal BanjeuSrbiji.com saznaje, Treći samit banja Balkana, održaće se od 5. do 8. septembra 2013. godine u hotelu “Izvor” u Aranđelovcu, mestu gde je osnovana prva banja u Srbiji. Domaćin i organizator ovogodišnjeg Balkan spa samita je Udruženje banja Srbije (UBS).

Banje Balkana, kao specifičan zdravstveni turizam, u budućnosti mogu da budu vrlo zanimljiv i tražen turistički proizvod. To je jedan od zaključaka okruglog stola koji je organizovan u Beogradu u okviru Međunarodnog sajma turizma. Srbija će ove jeseni biti domaćin Trećeg balkanskog spa samita.

Na inicijativu Srbije, Turske i Bugarske, pre tri godine, pokrenuta je ideja da se banje Balkana ujedine u spa ponudi, pod trajnim motom Imamo zajedničku istoriju, hajde da napravimo zajedničku budućnost. Prošle jeseni na drugom samitu u Izmiru, u Turskoj, učesnici skupa su pokazali veliko interesovanje da se što pre ujednače preduslovi neophodni za ostvarivanje balkanskog spa brenda, ideje koja je privukla i Sloveniju, Hrvatsku, Ukrajinu i Makedoniju.

Na okruglom stolu u Beogradu Mufit Zegi Karagule, predsednik asocijacije banja Turske, rekao je da je veoma srećan i zadovoljan što su tokom prošle godine pokrenuli i razvili mnogo novih ideja vezanih za Balkan spa samit. Organizacioni komitet skupa formirao je četiri komisije, koje su preuzele poslove vezane za standarde i balneologiju, uvođenje klastera na nivou Balkana, hidrogeologiju i marketing.

Predstavnik Bugarske Stanimir Stankov smatra da timski rad doprinosi boljoj i bržoj konkurentnosti. „Organizacija Balkan spa samita je ostvarenje zajedničkog cilja koje zahteva efikasnu razmenu informacija. Istovremeno, međusobna komunikacija je od strategijskog značaja da se definišu sopstveni ciljevi“ .

Potreba za edukacijom i znanjem kadrova je vrlo ozbiljno shvaćena, pa je jedna od ideja da se formira Balkanska spa akademija – rekao je na skupu u Beogradu Vladan Vešković, sekretar Udruženja banja Srbije. „Na ovoj obrazovnoj instituciji i medicinski i nemedicinski program bio bi isti u svim zemljama članicama spa samita. To je prvi korak ka uvođenju standarda u banjama ovog regiona, koji bi doprineo fluktuaciji radne snage“.

Banje Balkana, kao turistički brend, budućnost grade na činjenici da na inovativan način, mogu da kombinuju spa tradiciju i autentičnu spa kulturu sa trendovima u svetu. Jedan od zadataka zemalja članica je da se zdravstveni i bjuti programi približe, što je put da se sezona u banjama produži na celu godinu. Još je važnije da pacijenti postanu klijenti, a da klijenti ne postanu pacijenti – mišljenja je predstavnik Hrvatske Marko Jurakić. „Naš zadatak je da pomognemo zaposlenima u banjama da postanu velnes kadrovi, da žive velnes i šire velnes filozofiju, odnosno da je prenose na svoje klijente. Dogodiće se da ćemo mi ono što nosimo u sebi, kao Balkanci, moći mirne duše, sa veseljem, poštovanjem i vrlo visokim kompetencijama, da prezentiramo pred ostatkom Evrope i sveta“.

Septembra ove godine, na Trećem Balkan spa samitu u Aranđelovcu, biće reči o autentičnom zdravstvenom turizmu banja Balkana. Srbija, koja ima oko 300 izvora mineralne vode, spremna je da ugosti učesnike, a očekuju se i predstavnici Crne Gore, BiH, Republike Srpske i Makedonije. Skup će se organizovati u hotelu Izvor, koji je proglašen za najbolji u Srbiji u oblasti spa turizma. Kako je istakao Bojan Radović, predsednik opštine Aranđelovac, to je izuzetna prilika za razmenu iskustava, ideja, proširivanje saradnje, kao i afirmaciju banja u regionu, koje moraju da sačuvaju prepoznatljivost, ali je neophodno da se uvedu standardi kvaliteta i podigne nivo usluga.