Raška

raska

Ovaj gradić koji sa ponosom nosi ime stare srednjovekovne srpske države, nalazi se se u istoimenom okrugu, na ušću reke Raške u Ibar. On je osnovan davne 1845. godine, posebnim ukazom koji je potpisao knez Aleksandar Karađorđević; predlog za osnivanja nije potekao od kneza Karađorđevića, već od tadašnjeg ministra unutrašnih poslova čuvenog Ilije Garašanina. Sve se odigralo neverovanto brzo – predlog za osnivanje je iznesen 1-og septembra, na sednici Sovjeta Kneževine 6-septembra je doneta odluka o formiranju ove varoši, a 17-og septembra je potpisan ukaz kojim je osnivanje ovog grad sprovedeno u delo. Važno je napomenuti značaj Garašninovog predloga koji je bio toliko detaljan i temeljan da je sadržao i plan grada sa raznim građevinama, koji je izradio carinik Nikola Alković. S obizrom na ovakvu brzinu osnivanja grada može se pretpostaviti da je nekadašnje naselje na ovom prostoru bilo poprilično razvijeno i od velikog značaja. Od osnivanja usledio je brz razvoj; uređivala se jedna prava, ozbiljan gradska sredina, otvarale su se i razvijale škole, zatim zakonske i druge ustanove, a posebna pažnja se posvećivala rudarstvu i starim zanatima. Koliko se razvila Raška i koliko je tek postala značajna za našu zemlju svedoči podatak da je u jednom kratkom periodu davne 1915. godine, ona bila poput prestonice, jer je u njoj boravio kralj i nalazilo se sedište tadašnje srpske vlade.

Zbog svog specifičnog položaja na geografskoj mapi, Raška je oduvek važila za grad trgovaca koji su trgovali između dveju zemalja: Turske i Srbije. Njen položaj zapravo je izuzetno povoljan, jer je zahvaljujući doline reke Ibar, Raška povezana sa Kosovom i Metohijom (južno) i sa Šumadijom i Zapdnim Pomoravljem (severno); zatim je dolinom istoimene reke povezana sa Crnom Gorom (jugozapadno); dolinom reke Jošanice sa Toplicom i Aleksandrovačkom župom (istočno). Ovaj prelepi grad krasi jugozapadnu Srbiju, a istoimena oština obuhvata površinu od 666 km2. Prirodno bogatstvo ovog područja čine mnogobrojni vodeni tokovi od kojih su najvažnije reke Ibar, Jošanica, Brvenica, Radošićka, Rudnička i Raška. Zbog toliko reka, celo ovo područje neverovatno je puno ostalim hidrološkim bogatstvima, kao što su: lekoviti termalni izvori i brojna vrela, zatim jezera (poznato Semetsko jezero) i radioaktivni izvori ( od kojih su napoznatiji Kazanovske bačije i Marina voda). Kad je reč o iskorišćavanju ovih lekovitih termalnih izvora, nema ko nije čuo za Jošaničku Banju koja se nalazi nedaleko od Raške. Pored hidroloških potencijala i prirodnih lepota koje čine reke, Raška je ušuškana i između gorostasnih i moćnih planina – Golije i Kopaonika.

Do Raške se stiže veoma lako i brzo, a većina autobusa koji od Beograda idu prema Novom Pazaru, neće zaobići Rašku. Autobuskih linija koji idu u ovom pravcu ima svakodneveno, i to u proseku osam dnevno. Autobus ili auto nisu jedina vozila kojima se može doći do ovog interesantnog gradića u jugozapadnoj Srbiji, do njega možete stići i železničkom prugom Kraljevo-Raška-Kosovksa Mitrovica, izgrađenom u prelepoj dolini reke Ibar. Dakle, svi oni romantičari koji i dalje vole tradicionalna putovanja vozom ukoliko žele da obiđu Rašku to mogu učiniti svojim omiljenim prevoznim sredstvom. Četiri železničke stanice na području opšitne Raška (Rudnica, Raška, Jošanička banja i Brvenik) omogućiće Vam da veoma lako stignete tačno do željene lokacije. Ukoliko se ipak odlučite za dolazak kolima ili autobusom vozićete se Ibarskom magistralom Beograd-Kraljevo-Raška-Priština-Skoplje.

Klima ovog područja izuzetno je povoljna, u pitanju je umereno-kontinentalna klima; što će reći umereno hladne zime (najhladniji je mesec januar, u kojem jedino temperature padaju ispod nule), i umereneo topla leta (najviše temperature odikuju mesec jul). Dakle, u kojem god periodu da se odlučite da posetite ovaj zanimljivi gradić, velike su šanse da će Vas „vreme poslužiti“.

Prilikom posete ovom lepom gradu možete uživati u brojnim prelepim kulturno-istorijskim spomenicima (srednjovekovni manastiri), ali i u prirodnim lepotama brojnih značajnih reka i, naravno, divljih, ogromnih planina (Golija i Kopaonik). Kada je reč o manastirima koje možete posetiti u ovom kraju, u pitanju su Manastir Nikoljača (osnovan1425. godine), Manastir Stara Pavlica ( iz XII veka), Manastir Nova Pavlica (osnovan 1381.godine), Manastir Gradac (osnovan 1189.godine), Manstir Studenica, Manastir Sopoćani, Manastir Đurđevi Stupovi…Veliki turistički centar poput Kopaonika, u blizini, sigurno će privući Vašu pažnju, zimi je na ovoj planini najbolje skijanje, a leti će Vam možda biti interesantnije planinarenje i šetnja po neverovatno divljoj i prelepoj Goliji. Celokupni doživljaj prilikom Vašeg obilaska Raške može upotpuniti i izlet do čuvene Jošaničke banje, u kojoj možete uživati u brojnim balenoterapijama. Raška nije skup grad, u njemu vrlo lako možete pronaći povoljan, a kvalitetan i udoban smeštaj; takođe je i hrana veoma ukusna, a specijaliteti nisu voema skupi. Ukoliko se pitate – zašto je to tako, to je sve jer sam grad još ni upola nije iskoristio sve svoje turističke potencijale, te nije imao uslova da podigne cene, međutim na razvoju turizma u ovom gradu uporno se radi već godinama, te se s obzirom na njegove potencijale tek očekuje velika popularnost među turistima.