Prokuplje

prokuplje

Na svega 30-ak kilometara od velikog i značajnog grada Niša, u Kuršumliji je smešten jedan mali, ali interesantni grad koji nosi ime Prokuplje. U pitanju je gradić koji pripada istoimenoj opštini, i smatra se glavnim centrom Topličkog okruga. S obzirom na to da je reč o Topličkom okrugu i Prokuplje se može pohvaliti da leži na obalama ove prelepe reke – Toplice. Od prestonice naše zemlje, Beograda deli ga 250 kilometara; ali zato blizina drugog velikog univerzitetskog grada u našoj zemlji, Niša, čini da stanovnicima Prokuplja bude sve lako dostupno. Ipak, i ovaj maleni grad veoma je razvijen i poprilično moderan; ima svoju dugu istoriju i svoje lepote, te se nadamo da ćemo Vas ovim kratkim člankom namamiti da odvojite vreme i da ga posetite. Pored reke Toplice koja je samo jedan deo prelepe prirode ovog kraja, Prokuplje se može pohvaliti i mnogobrojnim prekrasnim brdima kojima je okružen, poput: Borovnjaka ( 393 mnv), Sokolice (474 mnv), Gube (339 mnv), i Hisara (358 mnv)… Reke i brda na ovom području čine jedan zaista neverovatan spoj, čak šta više Toplica i Hisar ovde kreiraju jedan prirodni fenomen – epigeniju. Reč je o fenomenu kada reka teče uzvodno. Stoga, ako ste pomislili da pravu lepotu prirode čine samo izuzetno visoke planine, velike reke i prostranstva, posetite Prokuplje i njegovu prirodu kako bi ste se podsetili da se i najveće lepote često kriju u malome.

Ono što ste već mogli da zaključite iz samo ovog malog pasusa, jeste da je Prokuplje krajnje neobičan gradić koji skriva mnoge lepote i čudesa. Pored svih tih neverovatnih turističkih potencijala, važno je napomenuti da se Prokuplje nalazi na izuzetno dobroj geografskoj poziciji i kada je reč o saobraćajnim putevima; naime, kroz ovaj grad prolazi put koji spaja Moravsku dolinu i Jadransko more. S obzirom na obližnji veliki grad Niš, do kojeg redovno voze mnoge autobuske linije, i do Prokuplja možete doći krajnje jednostavno i svakodnevno; od Niša do Prokuplja vode dva puta, jedan je duži i on ide preko Doljevca, a drugi je kraći i bolji, on vodi preko Merošine. Dakle, ukoliko imate volju da posetite ovo neobično mestašce, znajte da to možete učiniti na veoma jednostavan način, jer iako svi putevi ne vode u Prokuplje, ima ih dovoljno koji vode. J

            Prosto je prirodno da su potencijali ovakvog jednog područja na kojem se nalazi Prokuplje bili prepoznati i u davna vremena. Zahvaljujući vrednim arheolozima poznato je da je ovaj kraj bio naseljen još u 7 milenijumu pre nove ere. Inače, na prostoru Kuršumlije, nešto dalje od Prokuplja, nedaleko od sela Viče, pronađeni su tragovi banjskog lečilišta, za koje se veruje da je iz 3 milienijuma pre nove ere; što bi značilo da je u pitanju najstarija banja na svetu. Dakle, u okolini Prokuplja nalaze se brojna dragocena prirodna bogatstva. Na pomenutom brdu Hisar, nalazi se neverovatan kulturno-istorijski spomenik – Tvrđava Hisar. Ona je izgrađena u vreme kada je Prokuplje bilo poznato pod drugim imenom – Hammeum; nekada je imala zaštitničku ulogu – da obezbeđuje glavnu vezu Pomoravlja sa Kosmetom. Postoji još jedno istorijsko utvrđenje na području opštine Prokuplje, koje predstavlja značajan kulturno-istorijski spomenik, reč je o Jug-Bogdanovoj kuli.

Sâm gradić Prokuplje se, iz godine u godinu sve više proširuje, jer se nova naselja pripajaju obližnjim selima. Naseljenost je velika, ali je skoncentrisana okolo glavne ulice (deo magistralnog puta), te je proširenje, izgradanja novih naselja i pripajanje selima neophodno. U samom gradu nalazi se još jedno značajno kulturno dobro, u pitanju je prelepa Crkva Svetog Prokopija. Inače sam grad nosi ime upravo po njihovom hramovnom svecu, Svetom Prokopiju. Veoma je značajna građevina jer predstavlja jednu od najstarijih sačuvanih crkvi u našoj zemlji; veruje se da je podignuta ili poslednjih godina IX veka, ili prvih godina X veka, a u njoj se čuvaju mošti Svetog Prokopija i mošti svetog Đorđa, i ikone iz XVII, XVII i XIX veka. Posebnu zanimljivost predstavlja skorašnje (2008. godine) otkriće, u njenoj porti, ostataka antičkih termi iz vremena kada je grad nosio ime Hammeum. Neće Vas začuditi podatak da je Crkva Svetog Prokopija, još davne 1983.godine proglašena spomenikom kulture od velikog značaja, te da je stavljena pod zaštitu države.

Ukoliko Vas je sve ovo već dovoljno privuklo da posetite Prokuplje, obradovaće Vas podatak da ovaj gradić nudi još mnogo turističkih atrakcija u okolini. Jedna od najinteresantnijih i najpoznatijih je svakako popularna Đavolja varoš. U pitanju je još jedan fenomen prirode na ovom prostoru, koji čini oko 200 zemljanih stubova i piramida, na čijim vrhovima se nalaze kamene kape. Ti stubovi mogu biti i ogromne visine (do 20 metara), a neobičnom i pomalo zastrašujućem izgledu doprinosi i potok u podnožju koji ima ogromnu koncentraciju gvožđa i sumpora, te u njemu nema nikakvog života. Sve u svemu opisno i maštovito ime ovog prirodnog fenomena u potpunosti joj pristoji. Dobrodošli u Prokuplje i njegovu okolinu, u kraj u kojem se nalaze prirodni fenomeni, veoma stari istorijski spomenici, lekoviti izvori i… ostalo otkrijte sami.