Pribojska Banja

pribojska-banja

Osnovne karakteristike – položaj, klima i istorija

            Nema kraja u našoj prelepoj zemlji koji se ne može pohvaliti nekim specijalnim prirodnim bogatstvom. Takva je i Jugozapadna Srbija koja između ostalog poseduje i jedno neverovatno prirodno lečilište koje nosi ime Pribojska Banja. Ime je dobila po obližnjem gradu Priboju koji se nalazi na svega par kilometara od ovog lečilišta, a sâmo lečilište pripada istoimenoj opštini Priboj. Dakle, pokraj prelepe reke Lim pronađeni su značajni termomineralni izvori lekovite vode čiji se potencijal uspešno iskorišćava. Celo ovo područje izuzetno je bogato neverovatno prirodom; Pribojska Banja je oivičena prelepim planinama Starovlaško-raške visije. Ovaj planinski venac zauzima veliko područje i deli se na dva dela: Stari Vlah i Raška. Deo koji je značajniji jer je bliži Pribojskoj Banji jeste Stari Vlah. Bogatstvo ovog celokupnog predela ogleda se i u kraškim poljima, uvalama, neverovatnim kanjonima i klisurama, te zbog takvog terena i mnogim zanimljivim speleološkim obejktima, odnosno mističnim i magičnim pećinama. Pored Starovalško-raških palnina, u okolini Pribojske Banje nalaze se i Bić, Lisna Stena, Crni Vrh i Banjsko Brdo. Sâma Pribojska Banja smeštena je na prijatnoj nadmorskoj visini od 530 do 550 metara, te se zbog svog položaja i klime pod čijim je uticajem karakteriše i kao vazdušno i klimatsko lečilište. Do Pribojske Banje možete doći na dva načina: autom ili autobusom preko magistralnog puta Beograd – Podgorica; ili vozom koristeći železničku relaciju Beograd – Bar. Od glavnog grada naše zemlje, Beograda, Pribojska Banja je udaljena 320 kilometara. Specifična je po svom položaju jer se nalazi kod tromeđe Bosne, Srbije i Crne Gore; a bogatstvo prirode u ovom kraju je neverovatno.

Najraniji pisani dokumenti koji spominju Pribojsku Banju datiraju iz davne 1153.godine. U pitanju je bio spis arabljanskog geografa Muhameda As Sarifa Idrisija, koji je po narudžbini normandskog kralja Rodžera II sastavljao i sastavio geografsku kartu sveta. Na ovoj geografskoj karti bilo je veoma malo ubeleženih mesta sa područja naše zemlje; ali, bila je ubeležena Pribojska Banja. Naravno, na toj karti nije pisalo njeno sadašnje ime, već samo „Bania“; bila je obeležena kao jedan utvrđeni gradić kraj obale reke Lim. S obizrom na mali broj toponima sa područja Srbije koji su bili ubeleženi na toj karti, mora da je postojao neki dobar razlog zašto se na njoj našla baš Pribojska Banja; da li je to zbog samog njenog specifičnog geografskoj položaja, ili možda zbog njenih prirodnih lekovitih potencijala, nikada nećemo saznati. J

Sledeće pominjanje Pribojske Banje, ali zaista kao banje, u punom smislu te reči – kao jednog prirodnog lečilišta, desilo se za vreme Kraljevine Jugoslavije. Tada su se u statističkim godišnjacima naše zemlje navodile i najposećenije, najznačajnije banje u našoj zemlji, te je navedeno ukupno sedamnaest njih; na tom spisku našla se i „Banja kod Priboja“.

Lekoviti termomineralni izvori u Pribojskoj Banji

            Dva termomineralna izvora, od više njih koji se nalaze u Pribojskoj Banji i čija temperatura iznosi toplih 37°C, najvažnija su, najviše zbog svoje snage, odnosno izdašnosti – izvor „Stara banja“ i izvor „Nova banja“. Ta dva izvora pune čak četiri zatvorena bazena u kojima gosti svakodnevno uživaju u ovoj toploj lekovitoj vodi.

Prve stručne hemijske analize ispitivanja ovih voda rađene su pre više od jednog veka, od strane lekara austrijskog vojnog garnizona. Ovaj garnizon bio je lociran, davne 1878. godine u Banji kod Priboja; međutim ispitivanja se nisu vršla tu, na licu mesta, već jedino uzorkovanje vode. Ovi uzorci su se nosili na laboratorijska ispitivanja u Beč. Rezultate koji su bečki specijalisti te davne godine dali, potvrdili su mnogo kasnije i naši stručnjaci na Medicinskom fakultetu u Beogradu, zatim u Institutu za Higijenu – VMA u Beogradu, na Departmanu za Hidrogeologiju Rudarsko-geološkog fakulteta, kao i u Institutu za medicinu rada – Kliničkog centra Srbije (u okviru projekta „Hidrogeološka studija uslova i mogućnosti višenamenskog korišćenja termomineralnih voda Pribojske Banje“). Ti rezultati su govorili sledeće: da su vode sa ovih izvora i više nego povoljne za tretmane određenih bolesti ili njihovu prevenciju, kao i da se mogu uspešno koristiti u programima rehabilitacije ili pripreme sportista. Vode spadaju u indiferentne hometoerme zemno-alkalnog tipa; bez ukusa i mirisa su, a najviše su bogate sledećim elemenitima i mineralima: magnezijumom, kalcijumom, sulfatom, gvožđem, hlorom, i bikarbonatom. Izdašnost najslabijeg izvora u Pribojskoj banji daje 15 litara vode u sekundi (temperature 36,5°C), a izdašnost najjačeg 43 litre u sekundi (temperature 37,5°C).

Izvor „Stara Banja“

Voda sa ovog izvora spada u klasu oligomineralnih sumporovitih blago zemnoalkalnih voda, koje nemaju boju, ukus ili miris. Temperatura iznosi 37,5°C. Sa ovog izvora, ovom lekovitom mineralnom toplom vodom puni se jedan zatvoreni bazen, koji nosi ime po samom izvoru – „Stara Banja“.

Izvor „Nova banja“

Voda sa ovog izvora spada u klasu kalijum-magnezijum-hidrokarobnatnih-alkalno-homeotermnih oligomineralnih voda, čija temperatura iznosi 35,7°C. Ovom mineralnom lekovitom toplom vodom, sa izvora „Nova Banja“ pune se čak tri zatvorena bazena u Pribojskoj Banji.

Lečenje u Pribojskoj Banji – specijalizovane ustanove, terapije i indikovane bolesti

          Sva lečenja i terapije u Pribojskoj Banji sprovode se u ovkiru jedne specijalizovane ustanove – u okviru Centra za rehabilitaciju „Pribojska Banja“. Ovaj centar radi u sklopu Zdravstvenog centra Užice, a u njemu se primenjuju različite terapije, čak i neke koje spadaju u tzv. alternativnu medicinu, poput:

 • Akupunkture;
 • Magnetne akupunkture;
 • Lasero akupunkture;
 • Kiropraktike (ručne manipulacije kičmenog stuba);

Pored ovih alternativnih medicnskih terapija, ali i onih starih, tradicionalnih, u ovom centru se sprovode i veštine novije medicnske nauke, odnosno kvantne medicine. Što se klasičnih banjskih terapija tiče na raspolaganju su:

 • Sono terapija;
 • Foto terapija;
 • Termo terapija;
 • Lasero terapija;
 • Mehano terapija;
 • Fizikalna – Kinezi terapija;
 • Magnetne terapija;

Lekovite vode Pribojske Banje se koriste u terapijske svrhe na različite načine – pijenjem i kupanjem. Sve dodatne informacije o lečenju, indikacijama i terapijama u Centru za rehabilitaciju „Pribojska Banja“ možete dobiti pozivanjem sledećeg broja telefona:

+381 (0)33 445-709;

Bolesti koje se leče i tretiraju u Pribojskoj Banji

            Širok je spektar bolesti koje se uspešno leče i tretiraju lekovitim vodama i specijalizovanim terapijama u Pribojskoj Banji. Neke od njih su:

 • Neuralgije;
 • Kožna oboljenja i problemi sa zarastanjem rana; promene na koži nastale kao posledica šećerne bolesti i slabe periferne cirkulacije;
 • Ginekološki problemi (sterilitet; hronični aneksitisi)
 • Postraumatske povrede (stanja nakon preloma, iščašenja, hirurških intervencija i ostalih trauma kostiju i mišića; stanja nakon artroplastike kuka i kolena);
 • Sportske povrede;
 • Više oblika reumatizma (degenrativni, zapaljenski, metabolički, vanzglobni, hronični);
 • Bolesti gastrointestinalnog trakta ( mikrokalkuloza žučnih puteva; otežano varenje; funkcionalna oboljenja i stanja nakon operacija digestivnog trakta);
 • Bolesti dečjeg uzrasta;

Kao što postoje osobe koje pate od određenih bolesti, te im se banjski tretmani i korišćenje lekovitih voda Pribojske Banje preporučuju, tako isto postoje osobe koje pate od drugih bolesti te im se to isto ne preporučuje; bolesti koje su kontraindikovane za terapije lekovitim vodama Pribojske Banje su: dekompezovana srčana oboljenja; nestabilna angina pektoris; infektivne bolesti; maligne bolesti; febrilna stanja; teži oblici bronihjalne astme; određeni problemi sa krvnim pritiskom; bubrežna isuficijencija.

Rekreacija, izleti, zanimljivosti u okolini Pribojske Banje

            Prelepa priroda u okolini Pribojske Banje pruža svim posetiocima mogućnost da se mnogo lepo zabave, da istraže i upoznaju neverovatna prirodna čudesa naše zemlje. Baš ovo područje, jedno je od najlepših jer se relativno blizu nalaze dve neverovatne planine Zlatar i Zlatibor; zatim čuvena jezera – Zlatarsko, Potpećko i Radoinjsko; da ne govorimo o Specijalnom rezervatu za zaštitu beloglavih supova koji se nalazi u okviru magičnog, nestvarnog Ušačkog kanjona… Osim izuzetnog bogatstva prirode koji odlikuje ove krajeve, postoji još nešto što će Vas privući, a to su mnogobrojni spomenici od velikog kulturno-istorijskog značaja, poput: Manastira Mileševa i Manastira Sveti Nikola koji datira najverovatnije iz 12. veka.

U samoj Banji, strogom njenom centru nalazi se jedan od ova dva manastira – Manastir Sveti Nikola. Predanje kaže da je Uroš Prvi imao zdravstvenih problema oko kojih su mu pomogle upravo tople lekovite vode Pribojske Banje; takođe je verovao i molio se Svetom Nikoli, te kada mu se zdravlje popravilo odlučio je da podigne manastir posvećen upravo Svetom Nikoli. Takođe, želeo je da to bude u samom centru ove Banje kako bi i njoj iskazao zahvalnost i kako bi doprineo izgradnji i razvoju ovog prelepog mesta. Uz južni zid glavnog hrama koji je posvećen Svetom Nikoli, sazidana je i manja crkva uspenja Presvete Bogorodice. Ceo Manastir je više puta razaran, rušen i spaljivan, ali isto toliko puta i obnavljan i zidan ponovo, svaki put zadržavajući prvobitnu formu i konstrukciju. Ovaj manastir, danas je pod zaštitom države Srbije, kao jedan spomenik kulture od izuzetnog značja.

                Dakle, boravkom u Pribojskoj Banji imaćete prilike da vidite sve i svašta, da obiđete posetite, istražite; da uživate u planinarskim turama, plivanju na jezerima, obilasku čudesnih kanjona i klisura. Ukoliko pak, niste u stanju da se bavite napornim fizičkim aktivnostima, u samom centru banje naći ćete spomenik kulture koji će Vas očarati. Lekovite mineralne vode, i terapije koje se u ovoj banji sprovode, u kombinaciji sa tom prirodom koja je okružuje, neverovatnim vazduhom… preporodiće Vas. Pribojska Banja otvara vrata svima; i zdravima i bolesnima – svima onima kojima je potreban trenutak odmora, trenutak mira; onima kojima je potrebno malo tišine i malo istinskog kontakta sa prirodom; ali i onim avanturistima koji vole da istražuju divlju i prekrasnu prirodu naše zemlje… Zbog svega toga odmor u Pribojskoj Banji može biti idealan za celu porodicu.