Paraćin

paraćin

Srednje Pomoravlje bogato je jednim interesantnim gradom koji nosi ime Paraćin. Istoimena opština ispunjena je prirodnim lepotama kao što su reke Grza, Crnica, Velika Morava, ali i moćne Kučajske planine. Obala Velike Morave nalazi se na svega 35 kilometara udaljenosti od grada, dok kroz područje opštine Paraćin, druge dve reke (Grza i Crnica) ostavljaju svoj trag. Položaj grada Paraćina izuzetno je saobraćajno zanimljiv, jer je on praktično raskrsnica mnogih puteva, a od glavnog grada naše zemlje, Beograda, udaljen je svega 150-ak kilometara. Koji su to mnogi značajni putevi u blizini Paraćina, te smo bili skloni da kažemo da se on nalazi na samoj raskrsnici važnih puteva? U pitanju su 3 međunarodna puta: E-75, koji vodi ka Nišu i Bliskom istoku; E-760 koji vodi ka Kruševcu, Crnoj Gori i Hrvatskoj; i E-761 koji nas povezuje sa Zaječarom i Bugarskom. Dakle, svi ovi putevi značajni su ne samo za povezivanje između gradova u našoj zemlji, već su u pitanju međunarodni putevi koji nas povezuju sa susednim državama. Stoga je saobraćajna poveznaost grada Paraćina i više nego dobra. On pripada regionima Šumadije i Pomoravlja, a nadmorska visina na kojoj se pruža iznosi svega 130 metara. Od drugog značajnog i većeg grada u našoj zemlji, Niša, udaljen je još manje, svega 80-ak kilometara; dok ga od prelepog Jadranskog mora deli 500 kilometara. Ovaj izuzetno povoljan geografski položaj, blizini većih gradova i fenomenalna povezanost iz svih pravaca naše zemlje, ali i iz inostranstva, samo su neki od mnogo povoljnih uslova za razvoj turizma u ovom gradu.
Paraćin se ne odlikuje odličnim geografskim položajem samo zbog odlične saobraćajne povezanosti već i zbog veoma prijatne umereno-konitnentalne klime. Umereno topla leta ( srednja mesečna temeperatura u julu mesecu iznosi 22°C), i umereno hladne zime (srednja mesečna temeperatura u januaru iznosi -0,80°C). Srednja godišnja temperatura iznosi prijatnih 11,5°C. Još jedna glavna odlika klime u Paraćinu jesu česti vetrovi. Najčešće duva severo-zapadni vetar. Vetrovi mogu biti stalni, ali i iznenadni, i može se desiti da odjednom naprave veliko nevreme. Bez njih, boravak u Paraćinu uvek je prijatan.
Da li ste se nekada zapitali otkuda Paraćinu takvo ime, i šta li ono označava. Srbija je zemlja čiji skoro svi gradovi imaju imena po nekoj priči, imena sa nekim značenjem, povezana sa nekom legendom, takav je slučaj i sa gradom Paraćinom. Naime, legneda kaže da je davno, u stara vremena, još pre dolaska rimljana na ove prostore, na mestu današnjeg Paraćina živeo čovek po imenu Parakin. Reka Crnica koja i dan danas protiče ovim gradom, u ta stara vremena bila je znatno veća i njen tok je bio jači, te se Parakin snalazio za život tako što je svojim čamcem prevozio ljude sa jedne obale na drugu. I pored toga što je ovu uslugu naplaćivao, i od nje živeo, svi meštani su ga izuzetno voleli i cenili to što on radi; zbog toga je legenda o njemu nastavila da živi sve do danas; a, nakon odlaska rimljana sa ovih prostora, njemu u čast grad su nazvali Parakin. Vremenom, kao što to obično biva, ovo originalno ime se izmenilo i promenilo u Paraćin, ali se zato legenda o Parakinu nije promenila i nije se zaboravila.
Još od davne 1861.godine Paraćin je poznat kao industrijski centar. Druga polovina 19.veka obeležila je masovno osnivanje raznih fabrika u ovom gradu: fabrika stakla, fabrika cementa, zatim fabrika vunenih tkanina braće Minh… Vrtoglavom brzinom se razvijla industrija i ekonomija ovoga grada. Sasvim prirodno, kao što to obično biva, sa razvijanjem tih industrijskih grana i povećanjem standarda građana, počelo se raditi i na razvoju kulturno-umetničkog života u Paraćinu. Upravo iz ovog grada, poteklo je nekoliko poznatih ličnosti u našoj zemlji, poput hip-hopera – Marčela, zatim pop pevačice – Ane Nikolić, španskog fudbalera srpskog porekla – Bojana Krkića, srpskog fudbalera – Nenada Đorđevića…
Posebnu zanimljivost svim posetiocima Paraćina predstavlja poseta značajnom arheološkom lokalitetu na ovom prostoru koji nosi ime Motel Slatina. Ovaj lokalitet nalazi se tačno na mestu gde se ukrštaju dva značajna puta: put Paraćin-Zaječar i put Beograd-Niš. Arheološko nalazište, Motel Slatina, otkriven je još pre Drugog svetskog rata, ali su prva značajnija istraživanja i iskopavanja odrađena 80-ih godina prošlog veka. Ta istraživanja ponajviše su otkrila ostatke arhitekture koji su nam pokazali da su na ovom prostoru kuće bile građene namenski duž rečne obale. U pitanju su kuće koje su pripadale najstarijem naselju starom oko 7.000 godina. Osim tragova kuća i drugih tragova arhitekture, arheolozi su na ovom Paraćinskom lokalitetu pronašli i mnogo raznih predmeta od plastike i značajan broj antropomorfnih figurina. Ono što će takođe privući pažnju svakog posetioca ovog kraja, jeste vrelo pijaće vode, koje se nalazi u severnom delu Motela Slatina, negde na padinama Karađorđevog brda; te, ako se umorite od silnih šetnji i obilaska ovog područja, kod vrela možete napraviti kratku stanku, odmoriti se i okrepiti svežom, čistom vodom. Dobrodošli u Paraćin, grad koji krije mnogo toga više od jednog običnog industrijskog grada.