Palićko jezero

Palićko jezero

            Još jedno u nizu veštačkih jezera koji krase razne krajeve naše prelepe zemlje, jeste Palićko jezero. Ono je posebni biser, ravničarskih predela naše zemlje, ono je jedinstveni dragulj Vojvodine. Smešteno je nedaleko od istoimenog mesta Palić, a od najbližeg većeg i razvijenijeg grada – Subotice, udaljeno je svega osam kilometara. Od prestonice naše zemlje, Beograda, udaljeno je 170 kilometara, a do njega se može doći kako auto-putem tako i železnicom (Beograd – Subotica). Palićko jezero igra značajnu ulogu u razvoju turizma na teritoriji Vojvodine, odnosno Severne Srbije. Sâmo jezero obuhvata površinu od 4,6 km2, a pruža se na nadmorskoj visini od 103 metra. Njegova prosečna dubina iznosi nešto manje od dva metra, a najveća svega 3,5 metara. Turistički uređeni deo obuhvata prostor od 3,8 km2, i okviru njega tri posebno sređene plaže. Obala jezera duga je 17 kilometara, i skoro cela je turistički uređena. Za vreme letnje sezone, temperatura vode se kreće od 18 do 25°C, što za aktivno plivanje predstavlja idelanu temperaturu. S ozbirom na dubinu, voda u jezeru se već u prvim letnjim danima brzo zagreje i dostigne ovih 25°C. Inače je klima na Palićkom jezeru umereno kontinentalna, a što se sunca tiče, obradovaće Vas podatak, da ovde sunčanih sati godišnje ima preko 2100. Leti su temperature izuzetno prijatne, nema jakih vrućina, te je prosečna letnja temperatura 20°C.

            Iako se danas zna da je Palićko jezero nastalo kao izdansko, ali i da je voda jezera najviše potiče od padavina koje su malo po malo ispunjavale depresiju u tlu, kao i to da je jezero nastalo u pradavna vremena, ipak se o njegovom nastanku pripodvedaju razne, neobične, interesantne legende. Jedna od legendi kaže da je ovo prelepo jezero zapravo ostatak nekadašnjeg Panonskog mora. Povod za nastanak ove, ali i drugih legendi jeste slana voda koja je nekada ispunjavala ovo jezero. U osamnaestom veku voda ovog jezera se prečišćavala, iz nje se vadila so kako bi jezero ipak bilo slatkovodno. Odakle so u vodi ovog jezera ukoliko ono nije zaista ostatak nekadašnjeg Panonskog mora? Voda koja se dugo vremena slivala niz okolno zemljište, pri tom procesu je rastvarala natrijum-hlorid, otuda je voda ovog jezera nekada bila slana. Salinitet jezera dalo je povod za još jednu, ovoga puta još mističniju, legendu o njegovom nastanku – naime, negde možete čuti priče da je jezero nastalo od suza pastira Pavla koji je na ovom području napasao svoje stado. Iako se danas zna da nijedna od ovih legendi nije tačna, kao i to da se zna tačno kako je jezero nastalo, valja imati na umu da se jedino o vrednim stvarima propovedaju razne priče, makar i izmišljene. J Izgleda se u ovom jezeru osim soli koja je nekada bila, krije još nešto; nešto što ga izdvaja od drugih i što ga čini izuzetno popularnim. Možda je to „nešto“ činjenica da su njegova voda kao i mulj koji se u njemu nalazi izuzetno lekoviti za razna oboljenja; stoga, ovakvo jedno prirodno bogatstvo poput Palićkog jezera moralo je biti otkriveno i primećeno odavno; prvi pisani dokumenti koji navode ovo jezero datiraju iz davne 1462.godine, a prvi crtež koji je predstavljao mapu jezera, datira iz 1690.godine.

            Lekovita svojstva Palićkog jezera najviše su počela da se iskorišćavaju u osamnaestom veku. Malo po malo priča se širila, ali trebalo je dosta vremena da se Palić razvije u ono što je danas i da iskoristi sve svoje potencijale, i one lekovite i one čisto turističke. Iz ovoga Vam je verovatno jasno da se na ovom području gde se nalazi Palićko jezero, nalazi i razvijena banja, jedno prelepo prirodno lečilište. Prvi veći radovi koji se tiču razvoja turizma na ovom području, odigrali su se 1845.godine, kada se izgradila prva gostionica pod imenom Donja trščara. Ona je bila temelj za izgradnju Kupališta i Banje. Poslednjih godina osamnaestog veka, nakon otvaranja pruge Budimpešta – Zemun i tramvajske linije do Subotice, Palić je bio veoma popularno mesto. Da, nekada vremena su bila drugačija, i mogli smo da se u Subotici ukrcamo u tramvaj koji će nas polako dovesti do ovog rajskog mesta; danas, stvari su nešto drugačije, i tramvaj više ovuda ne ide; ali nije teško na udoban način stići do Palićkog jezera. Nisu samo prirodne lepote jezera, niti lekovita svojstva banje privlačila mnogobrojne turiste, već i veoma dobra zabava, odnosno bogata turistička ponuda. Na ovom području su se krajem osamnaestog i početkom devetnaestog veka održavala mnoga sportska takmičenja, igre i manifestacije. Neke od njih zadržale su se i do današnjih dana i razvile veoma dugu tradiciju.

            Zahvaljujući njima, ali i samoj lepoti prirode kao i dobroj saobraćajnoj povezanosti Palićkog jezera sa ostalim krajevima naše zemlje, ono je postalo omiljeno mesto za odmore. I sa izgradnjom i unapređenjem turističke ponude aktivno se nastavilo, pa je tako u drugoj polovini dvadesetog veka izgrađeno nekoliko sportskih centara, ugositetljskih objekata, a iskopana je i prva buštoina termomineralne vode i zatim je otvoren termalni bazen. Na kvalitetu jezerske vode se uporno radi, vodi računa, voda se stalno prečišćava i održava. Osim kupanja posetioci Palićkog jezera mogu uživati u pecanju, vožnji biciklom, u neverovatnoj prirodi svuda unaokolo u poseti Zoološkom vrtu… Krenimo redom: jezero je veoma bogato ribom (čak devetnaest različitih vrsta); u njemu ukoliko imate sreće i malo veštine možete uloviti smuđa, šarana, štuku, tolstolobika, čikova… Postoje obeležene staze samo za bicikliste, te će zdrava vožnja bicikla ovim prelepim krajevima biti poseban ugođaj. Flora i fauna na ovom području zaista je neverovatna, te je Palićko jezero zbog svoje geološko-ekološke vrednosti postalo zaštićeno područje treće kategorije i zaslužno je dobilo rang Parka prirode. U okviru ovog zakonom zaštićenog Parka prirode boravi čak 207 različitih vrsta ptica, od kojih je 48 vrsta ugroženo u Evropi, a 86 je ugroženo i veoma retko u našoj zemlji. Sto i jedna vrsta ptice koja ovde živi se gnezdi, 63 vrste imaju veliki ekološki značaj. Što se biljaka tiče i njih ima mnogo; pretežno pripadaju akvatičnim vrstama što je i logčino s obzirom na to da se nalaze na vlažnom terenu, pored velike površine vode; jedna od retkih vrsti biljaka koja se nalazi na području Palićkog jezera jeste i posebna vrsta orhideje, tzv. Močvarni kacun. Pored održavanja čistoće vode, ceo prostor Palićkog jezera se takođe održava i uređuje. Postoji i Udruženje ljubitelja prirode koje svakodnevno brine o ovom području i unapređuju ga; tako su jedne godine uredili ostrva u jednom delu Palićkog jezera radi obezbeđivanja nužnih uslova za boravak crnoglavih galebova.

            Sama obala Palićkog jezera veoma je interesantna zbog mnoštva peščanih sprudova, a i ako biste krenuli da je obiđete celu bila bi to jedna duga, lepa šetnja. Postoji mnogo aktivnosti u kojima možete uživati prilikom Vašeg boravka na Palićkom jezeru, neki od njih su i dugačke šetnje duž obale ali i u drugim pravcima u okolini veoma bogatoj prelepom prirodom, obilazak „Velikog parka“, Zoološkog vrta, uživanje u neobičnoj arhitetkturi Subotice… „Veliki park“ je uređen davne 1842.godine poput jednog engleskog vrta; sadile su se kanadske topole i bagremovi i zidale neobične vijugave stazice. Na samom ulazu se nalazi Vodotoranj, a u okviru parka mnoštvo zanimljivosti. U njegovoj okolini nalazi se i čuvena „Letnja pozornica“ na kojoj se održavaju manifestacije „Muzički paviljon“ i „Međunarodni filmski festival“, ali i brojni koncerti. Zoološki vrt je posebna atrakcija kojoj ne mogu odoleti ni oni najmlađi, ali ni oni najstariji; svi oni istinski ljubitelji prirode neće preskočiti da posete Palićki Zoološki vrt u okviru kojeg se nalazi mnoštvo prelepih, moćnih životinjskih vrsta (čak 65). Većinu svojih životinja Palićki Zoološki vrt je dobio na poklon od Beogradskog Zoološkog vrta, međutim za razliku od njega on svoje životinje čuva na drugačiji način. Prostor je iskorišćen maksimalno te se životinje ne čuvaju u klasičnim kavezima, već je prostor ograđen sistemom suvih i vodenih kanala. Osim životinja ceo ambijent Palićkog Zoološkog vrta upotpunjuju mnoštvo drveća i cveća, kao i razne zanimljive građevine.

            Izgrađeni su i tereni za mnoge sportove sa loptom (košarka, fudbal, odbojka), zatim otvoreni i zatvoreni bazeni, a u okolini jezera nalaze se i uređena lovišta. Na samom jezeru pored plivanja i kupanja može se uživati i u jedriličarstvu, ribolovu i veslanju. Postoji i uređeno dečje igralište. Uživanje na oblama Palićkog jezera zagarantovano je za celu porodicu. Ne zaboravimo da je jezersko blato izuzetno bogato važnim mineralima i da ima lekovite osbine; kao i to da se u Banji Palić tretiraju mnoge bolesti, među kojima su: reumatizam; nervna oboljenja; dermatološke bolesti; oboljenja digestivnog trakta; išijas; ginekološki problemi.

            Palićko jezero ima mnogo veću tursitčku ponudu od bilo kojeg jezera u našoj zemlji, jer je ono i banja, i jezero i Park prirode.Sva tri odjednom. Zato prilikom boravka na Palićkom jezeru možete uživati u mnogo čemu kao što su: lekoviti tretmani, duge šetnje kroz neverovatnu prirodu, obilazak velikog Zoološkog vrta, šetnja kroz „Veliki park“, lov, ribolov, plivanje, jedrenje, veslanje, kulturne i sportske manifestacije… S obzirom na ovako razvijenu turističku priču i lepotu ovih prostora, i ponuda ugostiteljsko-smeštajnih obejakta je takođe velika, te smeštaj možete pronaći kako u luksuznim hotelima, vilama, studiima, tako i u privatnoj režiji u vidu skromnih soba. Dođite da se upoznate sa ovim biserom Vojvodine, sa Palićkim jezerom čija nam duga tradicija uveliko kazuje sve.