Ovčar Banja

Istorija Ovčar Banje

ovcar-banja

Ovčar Banja je banja sa izuzetno dugom tradicijom i imenom, koja je za banju zvanično priznata tek 2011. godine. Na osnovu arheoloških pronalazaka, zaključeno je da su njeni termalni izvori korišćeni i tokom praistorije. Iskopavanje područja oko izvora, donelo nam je saznanje,da su se pre više hiljada godina mnogobošci okupljali oko termo – mineralnih izvora lečilišta kako bi vršili verske obrede.

Ni stari Rimljani nisu zaobišli područje Ovčar Banje. Oni su u njenoj neposrednoj blizini eksploatisali rudnike, ali kako se čini i lekovite faktore područja. Tokom ranog srednjeg veka, hrišćani su na tom području gradili bogomolje, a oko njih i objekte za smeštaj posetilaca.

Po svom dolasku, Turci, takođe, nisu ostali imuni na čari Ovčar Banje, pa je tokom celog feudalnog doba Ovčar Banja bila najznačajnija manastirska banja na prostoru današnje Srbije. Sve do 19. veka, Ovčar Banja bila je manastirska banja. Nakon što je Srbija oslobođena od Turaka, lekovite izvore Ovčar Banje neometano su koristili okolni manastiri od kojih se naročito isticao manastir Blagoveštenje. To je objašnjenje za naziv Blagoveštenska Banja kako je ovo lečilište jedno vreme nazivano.

ovcar-kablar-banja

Pred sam kraj 19. veka, tačnije tokom njegove poslednje decenije, u banji su izgrađeni bazen za kupanje, daščana kupatila, a podignuti su i prvi „kvartiri banjski“.

Prvi i Drugi svetski rat doneli su zastoj u razvoju Ovčar Banje, koja iz nekog razloga nije vrtoglavo napredovala ni u međuratnom periodu, tokom kojeg su mnoge srpske banje postale prava mondenska mesta ( Banja Koviljača,Vrnjačka Banja i dr.). Tek u drugoj polovini 20. veka u Ovčar Banji izgrađen je hotel „Kablar“, zatim autokamp, a potom i planinarska kuća PD „Kablar“.

Danas su svi navedeni objekti renovirani i osavremenjeni, te se mogu pohvaliti kvalitetnim smeštajem,koji se trudi da prati turističke trendove i uvek iznova udovolji sve zahtevnijim gostima.

Geografija Ovčar Banje

Ovčar Banja  smeštena je u  Moravičkom okrugu, opštini Čačak, u samom središnjem delu gorostasne Ovčarsko – Kablarske klisure na 278 metara nadmorske visine. Područje Zapadnog Pomoravlja i uošte tog dela centralne Srbije karakterišu upravo termo – mineralni izvori i oko njih formirana banjska lečilišta ( Vrnjačka Banja, Mataruška Banja, Bogutovačka Banja i dr.).

ovcar-banja-banja-kod-cacka

Ovčarsko – Kablarska klisura dubine strmih 700 m,  ukras je ove banje koji treba videti i doživeti. Ova klisura odvaja čačansku od požeške kotline, a pleća joj kao što joj i samo ime kaže stvaraju planine Ovčar (985 m.n.v.) i Kablar (890 m.n.v.).

Guste planinske šume dom su mnogobrojnim i  raznolikim biljnim i životinjskim vrstama, a između snažnih stabala vijugaju i brojni potoci koji se spuštaju do dva veštačka jezera – Ovčara i Međuvršja.

ovcar-banja-prirodna-bogastva-srbije

Kroz samu Ovčar Banju prolaze zapadnomoravske saobraćajnice:  asfaltni put i pruga. Ova pruga koja je banju učinila lako pristupačnom vozom iz Požege, ujedno je povezana i  sa Barskom prugom.  Lečilište je smešteno u omanjem morfotektonskom proširenju, na samom ušću banjskog potoka u Zapadnu Moravu.

Na putu do banje turisti se sretnu sa jedinstvenim prirodnim leotama klisure Zapadne Morave, što i sam put do banje, čini privlačnim u očima mnogih.

Lekoviti faktori, lečenje i indikacije u Ovčar Banji

Izvora termalne vode u Ovčar Banji ima više. Izviru iz krečnjaka i temperatura im je između 36 i 38 ̊ C. Zanimljivo je pomenuti da postoji izvor ovčarske homeoterme u samom rečnom koritu. Termomineralne vode Ovčar Banje bogate su makroelementima kao što su kalcijum i natrijum, kao i mikroelementima poput kalijuma, litijuma, rubidijuma, cezijuma, stroncijuma, barijuma, joda, broma, kobalta, fosfora, fluora i mangana. Od koloidalnih rastvora, zastupljeni su silicijum – dioksid, aluminijum i gvožđe – oksid. Voda sadrži i neznatan stepen radioktivnosti. U lekovite svrhe ove vode se koriste u terapijama kupanjem i oblaganjem obolelih delova tela.

bazen u ovcar banji - jedan od najlepsih bazena u srbiji

Za lečenje pacijenata u Ovčar Banji zaduženo je medicinsko osoblje doma zdravlja u Čačku – jedinica u Ovčar Banji. Pod kontrolom ovog stručnog medicinskog osoblja sprovode se sledeće terapije :

 •           balneoterapija
 •           hidroterapija
 •           masaža
 •          medikamentoza

Lečilište poseduje i kupatilo sa toplom mineralnom vodom ( vode Ovčar Banje su homeoterme, što znači da njihova temperatura odgovara temperaturi ljudskog tela, što potpomaže blagotvorno dejstvo minerala iz vode na ljudski organizam), dva zatvorena bazena i više kada, olimpijski plivački bazen, već pomenutu sopstvenu lekarsku službu, ugostiteljske i turističke objekte.

Indikacije za lečenje u Ovčar Banji su:

 •          Reumatska oboljenja
 •          Degenerativni reumatizam
 •          Spondiloze
 •          Artroze
 •          Posledice preloma kostiju
 •          Nervna oboljenja
 •           Povrede mišićnog tkiva
 •           Kožna oboljenja

Smeštaj u Ovčar Banji

ovcar-banja-hotel-kablar-zatvoreni-bazen

Ovčar Banja predstavlja oazu mira. Ušuškana u zagrljaju planina Ovčar i Kablar, ulepšana jednom od najlepših srpskih klisura i obogaćena lekovitim prirodnim svojstvima ona je začuđujuće dugo ostala nedovoljno primećena.  Smeštajni kapaciteti nisu naročito razvijeni, ali su sasvim dovoljni da zadovolje trenutne potrebe ove banjske lepotice. Na popularizaciji banje se radi, pa se u skoroj budućnosti očekuje i njen sve vrtoglaviji razvoj.

Za sada je smeštaj moguće potražiti u hotelu „Kablar“, Motelu, konačištu „Dom“, privatnim domaćinstvima i manastirskim konacima. Posetiocima je na raspolaganju i nekoliko vila.

lecenje i opstanje u wellnessu ovcar banje -hotel kablar

Hotel „Kablar“, je ujedno i Wellness centar, moderno opremljen, kako bi zadovoljio potrebe današnjeg turizma.  Hotel „Kablar“ raspolaže sa 30 ležaja raspoređenih između  jednokrevetnih, dvokrevetnih i trokrevetnih soba. Gostima je na raspolaganju i restoran, kapaciteta 90 mesta, koji je nadaleko poznat po specjalitetaima domaće kuhinje. Wellness centar pruža visokokvalitetnu uslugu koja se sastoji od:

 •           SPA tretmana
 •           Hidroterapije
 •           Svih vrsta masaže
 •           Anticelulit programa
 •           Detoksikacije organizma i dr.

Izleti i rekreacija u okolini Ovčar Banje

ovcar-kablar-banja-srpska-sveta-gora-manastir

Okolina Ovčar Banje bogata je prirodnim lepotama, koje u ove krajeve već dugo mame različite tipove zaljubljenika u prirodu.  Osim, prilično očigledne, Ovčarsko – Kablarske klisure, koja je dom ovom lečilištu, celo područje obiluje kulturnim spomenicima i mnoštvom“ začina“ koje je priroda tako nesebično podarila ovom kraju.

U klisuri se nalaze dve pećine, koje je zanimljivo videti – Kadjenica i Turćinovac. Tu je i najveće od tri veštačka jezera u dolini Zapadne morave – Međuvrško jezero. Ovo jezero poseduje uređeno kupalište, a meandarskog je tipa, celom svojom dužinom od 11 kilometara. Na njegovoj obali uređena je  i ribarska staza duga 800 metara, na kojoj se svake godine organizuje takmičenje u sportskom ribolovu u okviru memorijala „Mr. Slavica Simović“. Druga dva jezera su Ovčarsko i Parmenačko jezero.

uzivanje na jezeru ovcar kablar banje

Specifičnost Ovčarsko – Kablarske klisure ogleda se i u manastirima. Naime, na izuzetno kratkom odstojanju nalazi se čak 10 manastira, što je više nego bilo gde drugde u Srbiji, na tako malom prostoru.

Na desnoj strani Zapadne Morave nalaze se manastiri Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje, Sretenje i Sv. Trojca. Na levoj strani su manastiri Blagoveštenje, Ilirije, Jovanje, Nikolje i Uspenije. Ovi manastiri su postepeno građeni u periodu između 16. i 19 veka, skromnih su dimenzija i dekoracije, a estetski posmatrano mnogi za najlepše graditeljsko delo među njima navode manastir Sv. Trojice.

Ovčar Banja nalazi se blizu Čačka, pa je za goste veoma lako obići ovaj grad.

U banji postoje uslovi za alpinizam i planinarenje. Postoji više alpinističkih smerova i planinarskih staza, a tu su i staze za trčanje i biciklistički trekovi.

Druga polovina septembra u Ovčar Banji, rezervisana je za Veliku planinsku trku, koja se održava na relaciji Čačak – Ovačar Banja. Svake godine ova sportska manifestacija okupi više od 1.000 takmičara.

Leti, Ovčar banja, se pretvara u kulturnu pozornicu, kao rezultat održavanja manifestacije „Letnji dani kulture“. Tada je poseti veliki broj umetnika, slikara, književnika, glumaca i pripadnika kulturno umetničkih društava, kao i onih koji u umetnosti uživaju. Leti je izuzetno popularan sabor trubača u Guči koji je moguće posetiti ako odsedate u Ovčar Banji, a takođe leti, tačnije 2. avgusta svake godine, organizuje se međunarodni „Plivački maraton Ovčarsko – Kablarska klisura“.

uzivanje na jezeru ovcar kablar banje

Bilo da želite da iz gradske gužve i vreve pobegnete u oazu prirode i mira, ili da se posvetite obilaženju prelepih srpskih krajeva, savlađivanju planiskih biciklističkih trekova i dr. Ovčar Banja je puna avanture, akcije ali i svega što je potrebno za potpuni odmor u netaknutoj prirodi Ovčarsko – Kablarske klisure.