Obeležen Svetski dan borbe protiv raka

borba protiv raka

U svetu se danas obeležava Svetski dan borbe protiv raka, upozorava se da je fizička neaktivnost četvrti vodeći faktor rizika za sve smrtne slučajeve, a da 31 odsto svetske populacije nije fizički aktivno.
Neki od faktora rizika su nezdrav stil života, konzumiranje cigareta, različite infekcije, genetski faktor, fizička neaktivnost, preterana izloženost sunčevoj svetlosti i prekomerna telesna težina.

U Srbiji se svake godine otkrije neki oblik maligniteta kod oko 33.000 osoba, a godišnje od te bolesti umre oko 21.000 ljudi. Kod žena je najučestalije obolevanja od raka dojke, potom debelog creva i grlića materice, po čemu se nalazimo „među vodećim evropskim zemljama“. Što se tiče muškaraca, oni najčešće boluju i umiru od karcinoma pluća, prostate i debelog creva.
Rak grlića materice je drugi najčešći maligni tumor kod žena i četvrti po učestalosti umiranja, a svake godine ta dijagnoza postavi se kod skoro 1.300 žena u Srbiji, koja je prva u Evropi po učestalosti te bolesti. Preventivne aktivnosti trebalo bi intenzivirati, a devojke uzrasta od 19. do 25. godine trebalo bi bar na svake dve godine da posete ginekologa, a nakon 25. jednom godišnje. Stručnjaci ukazuju da samo 20 odsto žena redovno dolazi na ginekološke preglede, a veoma je važno da se taj broj poveća da bi se ta bolest sprečila.