Niš

niš-srbija

Jugoistočna Srbija može se pohvaliti trećim po veličini gradom u Srbiji; prelepim modernim gradom koji leži na reci Nišavi; univerzitetskim gradom koji pored svega što nudi kao razvijeni ekonomski centar, u svojoj okolini nudi i neverovatnu prirodu – gradom Nišom. Sam položaj ovog grada omogućava mu da bude takav – veliki i popularni grad. Niš se nalazi pokraj značajnog međunarodnog puta „Koridor 10“, te je ova pozicija doprinela njegovom razvoju turizma, ali i razvoju samog grada uopšte; jer položaj pokraj ovakve jedne važne saobraćajnice donosi povoljne uslove za saradnju među drugim zemljama, za razvoj trgovine… Ono što još doprinosi njegovoj popularnosti i razvoju turizma takođe dolazi od njegove odlične geografske pozicije, a to je njegova prelepa okolina i prirodna čudesa u njoj. Međutim, iako je povoljan položaj jedan od preduslova za uspešan razvoj jednog grada,i predstavlja važan turistički potencijal, svi znamo da to nije ono što je presudno. Postoji toliko mesta na ovom svetu, a ne samo u našoj zemlji, gde je priroda naprosto neverovatna i uslovi su savršeni za razvoj turzima, ali to niko nije iskoristio; isto tako, veoma smo svesni koliko postoji popularnih turističkih mesta koja u suštini nemaju mnogo toga da ponude i nalaze se na nezgodnoj lokaciji, ali su ljudi umeli da ih iskoriste; da urede svaki cenitmetar tog prostora i da naprave dobru priču. Dakle, i pored svih dragocenih karakteristika koje nosi pozicija grada Niša, jasno je da on ne bi bio ni iole popularno i razvijeno mesto kakvo je danas, da nišlije nisu to umele da iskoriste.
Pre nego što vidimo šta su to sve nišlije iskoristile i šta se nalazi u turističkoj ponudi grada Niša, hajde nešto konkretnije da kažemo o njegovoj geografskoj poziciji, a ne samo to da je ona izuzetno povoljna. Dakle, grad Niš je ušuškan u istoimenoj kotlini pokraj ušća Nišave u Južnu Moravu. U njegovoj blizini nalaze se neverovatna prirodna čudesa – moćne planine – Seličevica, Suva planina i Svrljiške planine. Niš se nalazi na nadmorskoj visini od 194 metara, ali se može pohvaliti visokim planinskim vrhom u njegovoj blizini, vrhom Trem na Suvoj planini koji se proteže na nadmorskoj visini od 1.810 metara. Teren u okolini Niša bogat je i prirodnim lekovitim potencijalima, pa se u blizini nalazi i vrlo popularna Niška Banja. Klima koja odlikuje ovaj grad je umereno-konitnentalna, a prosečna godišnja temperatura iznosi prijatnih 11,2 °C. Niš ima odličnu saobraćajnu povezanost sa svim krajevima naše zemlja, ali i sa inostranstvom, posebno sa Atinom i Solunom, zatim sa Istanbulom i Sofijom; to što se nalazi na raskrsnici puteva koji povezuju Evropu sa Bliskim Istokom donelo mu je i simblično ime „kapija istoka i zapada“. Pored svega toga ovakav jedan grad, zaslužno poseduje i svoj aerodrom.
Ukolio uzmemo u obzir sve ove pogodnosti i lepote koje se nalaze na prostoru današnjeg grada Niša, neće nas začuditi podatak da je taj prostor i u davnoj istoriji uvek bivao naseljen; čak, šta više smatra se da je Niš jedan od najstarijih gradova u Evropi. Ali, hajde za početak da kažemo nešto o tragovima iz najudaljenije prošlosti koji su pronađeni ovde; ti tragovi, otkriveni od strane veštih arheologa, potiču iz vremena srednjeg paleolita, što znači iz perioda između 100.000 i 30.000 godina pre nove ere. Narodni muzej u Nišu pažljivo čuva u svojoj zbirci neke od ovih tragova, a otkriveni tragovi iz perioda bronzanog doba isuviše su veliki da bi se smestili u muzej; u pitanju su – veliko naselje nedaleko od Medijane i grobnice u Medoševcu. Još je slavni starogrčki pisac Klaudije Ptolomej u svojoj „Geografiji“ pisao o ovom gradu; spominjući ga kao jedan od četiri najveća grada tadašanje Dardanije. Ipak, čini se da je rimski period bio najznačjniji za razvoj ovog grada; taj period grad će pamititi i po tome što se u njihovm gradu rodio jedan veoma slavan čovek; u pitanju je ni manje ni više nego car Konstantin Veliki, čuven po svom Milanskom ediktu kojim je proglasio hrišćanstvo kao zvaničnu religiju rimskog carstva. Konstantin I je u Nišu izgradio i prelepu carsku vilu koja nosi ime Medijana i privlači pažnju brojnih posetilaca; ona ne samo da je zanimljiva kao turistička atrakcija već je i od velikog značaja jer predstavlja i važno arheološko nalazište.
Zbog svoje pozicij i lepote, grad Niš je u svoj svojoj dugoj istoriji uvek bio na meti mnogih osvajača, pa su se tako vladari, civlizacije i kulture u njemu stalno smenjivale; ni ratovi se nisu mogli izbeći. O ovako burnoj prošlosti kroz koju je zajedno sa zemljom kojoj pripada prošao i grad Niš govore brojni kulturno-istorijski spomenici u njemu. Stara Niška tvrđava jedan je od takvih brojnih spomenika; ona je izgrađena za vreme turske vlasti, u prvoj polovini XVIII veka. U pitanju je imozantna građevina, podignuta na istom mestu gde su bile tvrđave iz drugih vremena (srednji vek, rim, vizantija); njene zidine dugačke su preko 2 kilometra, a debiljne su oko 3 metra. Suvda okolo nje nekada su bili šanci, međutim do današnjih dana sačuvan je samo severni šanac. Neke od brojnih kapija solidno su očuvane, međutim mnogo toga što se nekada nalazilo u okviru Niške tvrđave danas više ne postoji ni u tragovima. Ipak, ima se šta videti; te, Niška tvrđava predstavlja jedan od omiljenih spomenika svih posetilaca. Drugi takav spomenik koji je od ogromnog istorijskog značaja i jedan je od posećenijih je dobro poznata Ćele-kula. Priča o Ćele-kuli nije ni malo lepa, ali je veoma važna; u pitanju je kula izgrađne od lobanja srpskih vojnika poginulih u čuvenoj bitki na Čegru. Ukupno je 952 lobanje uzidano u ovu kulu, radi opomene srpskom narodu, davne 1809.godine; zatim je 1892.godine iznad kule podignuta kapela u kojoj se čuva 58 preostalih lobanja. Ovaj spomenik zaista je jedinstven u svetu, i verovatno je jedini koji tako verno prikazuje bol, stradanje i patnju jednog namučenog naroda. Pored Medijane, Niške tvrđave, i Ćele kule u Nišu i njeogovj okolini nalaze se i drugi interesantni spomenici od kulturno-istorijskog značaja poput Spomenika Oslobođenja Niša, Čegra, Sabornog hrama, Crkve Svetog Arhangela Mihaila… Naravno tu su i sve one ustanove i instutituti koji su najzaslužniji za razvijeni kulturni život u ovom gradu, kao što su: Narodno pozorište, Zavod za zaštitu spomenika, Dom kulture, Narodna bibilioteka, Pozorište lutaka, Istorijski arhiv, Simfonijski orkestar, Univerzitetska biblioteka… svi oni organizatori su i brojnih kulturno-zabavnih manifestacija, pozorišnih takmičenja i raznih drugih umetničkih festivala. Grad Niš je jedan ozbiljan univerzitetski centar u kojem se nalazi čak 13 fakulteta; dok budete njime hodali uživaćete u raznolikosti arhitektonskih stilova.
Svi oni koji su kod turističkih putovanja više naklonjeni obilasku krajeva velikih prirodnih lepota, radovaće podatak da Niš u svojoj okolini ima i tako nešto da ponudi; i to, ni manje ni više, do ozbiljnu masivnu planinu – Suvu planinu, čiji najviši vrh Trem predstavlja ozbiljan izazov planinarima, pogotovo kada je reč o zimskim usponima. Ovi krajevi ipak su ponajviše raj za one naklonjene ekstremnim sportovima i to pogotvo sporstkim penjačima; jer, u blizini Niša nalaze se dva najznačajnija i najveća penjališta u našoj zemlji – Sićevo i Jelašnica. Ljubitelji avantura mogu takođe uživati u turističkom razgledanju jedne od najlepših i najdužih pećina u našoj zemlji – Cerjanske pećine. Za one koji nisu raspoloženi ni za sportove u prirodi, ni za obilaske spomenika već ih jednostavno zanima pravi odmor, na raspolaganju je rajska Niška Banja u kojoj će se zasigurno preporoditi.