Kraljevo

kraljevo srbija

Grad u čijem imenu se naslućuje mnogo toga, smštene je negde u središnjem delu naše zemlje, te se nalazi na odličnoj geografskoj pozicjii, u blizni mnogih značajnih gradova. U pitanju je grad Kraljevo, a kao što smo rekli iz imena može se naslutiti da je grad predviđen za život kraljeva. Šalu na stranu, iako ovaj grad poseduje kraljevske lepote, on nije zbog toga dobio svoje ime; ipak, kraljevstvo jeste povezano sa nastankom njegovog imena. Naime, ovaj prelepi grad svoje ime je dobio u znak sećanja na važan istorijski događaj za naš narod, a to je obnova kraljevstva nakon duge vladavine turaka. Kroz svoju dugu istoriju Kraljevo, nije nosilo samo ovo veliko ime, već je nekoliko puta menjano. Druga imena grada Kraljeva bila su Rankovićevo, Karanovac, Rudo Polje… Ime koje nosi i dan danas grad je dobio ukazom kralja Milana Obrenovića 1882. godine.
Ovaj kraljevski grad ušuškan je pokraj donjeg toka velike reke Ibar i srednjeg dela toka reke Zapadne Morave. Pored ovih dveju velikih reka koje omogućavaju razne sportove na vodi, Kraljevo je okruženo i mnogim drugim prirodnim lepotama. Značajni razvijeni gradovi i centri u njegovoj okolini su: Kragujevac, Trstenik, Čačak, Vrnjačka Banja, Aleksandrovac, Lučani, Ivanjica, Raška, i Rekovac. Istoimena opština ovoga grada zauzima prostor od 1530 km2. Specifičnost geografskog položaja ovog grada koji se nalazi u središnjem delu Srbije je u tome što on predstavlja pravu raskrsnicu puteva i to i vodenih i kopnenih. Ovaj saobraćajni značaj oduvek je bio prepoznat, i Kraljevo je uvek imalo značajnu ulogu kroz celu istoriju naše zemlje; brojni kulturno-istorijski spomenici, poput manastira, i raznih utvrđenja najbolji su svedok toga. Dolinama u okolini Kraljeva (dolina Velike Morave i dolina Zapdne Morave) prolaze veoma značajne železničke pruge koje povezuju Kraljevo sa drugim važnim centrima. Jedna od ovih pruga od međunarodnog je značaja jer povezuje grad Niš i Sofiju (Bugarska) sve do Istanbula (Turska), zatim Beograd-Niš-Skoplje (Makedonija). Nedaleko prolazi i drumska magistrala Beograd-Bar. Odlična povezanost i mnoštvo železničkih i drumskih puteva koji vode u različitim pravcima predstavlja značajnu karakteristiku ovog grada i omogućava mu izuzetne uslove za ozbiljan razvoj turizma; jer prva i osnovna stvar za razvoj turizma u nekom mestu je – dobra saobraćjna povezanost, odnosno mogućnost da što više turista iz različitih krajeva može vrlo lako i brzo da dođe. Ono što dodatno doprinosi razvoju turizma u Kraljevu jesu njegove prirodne lepote, zatim mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici i razne kulturno-zabavne manifestacije.
Položaj grada Kraljeva ne samo da pogoduje razvoju turizma i stoga privlači brojne posetioce on je zaista kraljevski grad i kada je život njegovih meštana u pitanju; jer, mnogbrojne doline koje se nalaze u okolini pogoduju razvoju zemljoradnje, pogotovo gajenju povrća, zatim i uzgoju stoke, jer su ovi krajevi bogati brojnim pašnjacima i livadama; blizina velikih reka (Zapadna i Velika Morava) takođe donosi mngobrojne hodroenergetske potencijale, a da ne govorimo o brojnim rudnim nalazištima. Sve u svemu, ovaj grad pruža mnogo toga kako svojim građanima tako i svima onima koji se odluče da ga posete.

Dakle, lepote koje možete obići prilikom Vaše posete Kraljevu su sledeći značajni kulturno-istorijski spomenici: Manastiri Žiča – izgrađen davne 1206.godine, rušen i obnavljan; Manastir Studenica – osnovao ga je Stefan Nemanja 1190.godine, a od 1986.godine na listi je UNESKO-a kao kulturno i civilizacijsko dobro od svetskog značaja; Tvrđava Maglič – iz doba Nemanjića, neverovatno umeće neimara u srednjem veku; Duhovni centar Vladike Nikolaja – nekadašnji konak u kojem je ovaj vladika boravio, a danas Duhovni centar u kojem se odražavaju kursevi engleskog jezika, kompjutera, zatim obuke iz tkanja, duborezačke radionice… U blizini Kraljeva nalaze se i drugi izuzetno popularni, turistički veoma razvijeni centri poput Mataruške, Bogutovačke banje, Kopaonika i Vrnjačke Banje. Kao što te banje same govore, celo ovo područje u blizini kraljevskog grada izuzetno je bogato lekovitim termalnim i termomineralnim izvorima. Stoga ukoliko se odlučite za posetu ovom gradu, putovanje se ne mora samo na tome završiti, jer se u neposrednoj blizini nalaze i drugi veoma interesantni centri poput ovih banja, ali tu su i za iskonske ljubitelje prirode i prelepe planine Goč i Stolovi. Dakle, boravak u Kraljevu može Vam biti ispunjen brojnim aktivnostima kao što je planinarenje ovim prelepim planinama, zatim za one naklonjene avanturama i adrenalinskim izazovima splavaranje Ibrom biće pravi doživljaj; ukoliko niste raspoloženi za pretežno fizičke aktivnosti, obilasci navedenih značajnih kulturno-istorijskih spomenika biće sasvim dovoljni da Vam ispune nekoliko dana; ukoliko se ipak odlučite i na koju avanturu, nakon napornog dana možete skoknuti do npr. Mataruške banje i potpuno se opustiti i regenerisati. Kraljevčani vredno rade i na organizaciji brojnih kulturno-zabavnih i sportskih manifestacija kako bi privukli što više posetilaca u njihov prelepi grad, pa neka od njih može biti i Vaš povod da ga posetite. Najpoznatije takve manifestacije su: Narcisu u pohode, Sabor planinara, Dani meda, Dani jorgovana, Veseli spust splavovma i čamcima niz brzake reke Ibar, Ibarsko-Moravska regata, Auto-moto trke, Moto-skup kluba „Kings – Kraljevo“, Srebrni kazan, Krompirijada, Pasuljijada, Letnja duhovna akademija muzičke omladine Srbije, Likovna kolonija „Studenica“, Žički duhovni sabor… Dobrodošli u kraljevski grad, dobrodšli u Kraljevo!