Kragujevac

kragujevac

        Jedna od najlepših i najpoznatijih regija u našoj zemlji jeste Šumadija; ona je ujedno i najveća subregija centralne Srbije. Ovo opisno ime nekada joj je u potpunosti priličilo, jer je prostor na kojem se ona nalazila tada bio skoro u potpunosti prekriven prelepim gustim šumama. Bogatstvo prirode Šumadijske regije, ne ogleda se samo u zelenilu već i u velikm rekama koje tuda prolaze ili koje je okružuju – Velka Morava, Kolubara, Sava, Dunav, Ljig i Dičina. Najveći grad, ujedno i amdinistrativni centar ove regije, ali i četvrti po veličini grad u našoj zemlji, Kragujevac, predstavlja, što bi naš narod rekao – srce Šumadije. Ovo „srce Šumadije“, opština Kragujevac, proteže se na površini od 584 km2, a njen geografsko-saobraćajni položaj i više je nego povoljan. Od glavnog grada naše zemlje, Beograda, udaljena je svega 140 kilometara, a do njega ga vodi izuzetno dobar autoput E10, te je vožnja vremenski veoma kratka. Ovaj razvijeni grad nudi mogućnost dolaska do njega i vozom; može se pohvaliti železnicom koja vodi u nekoliko različitih pravaca: Kragujevac – Podgorica – Bar; Kragujevac – Skoplje – Solun; Kragujevac – Beograd – Subotica – Budimpešta; Kragujevac – Niš – Sofija. Bez pominjanja rečne luke, kao i pomorskog transporta u kombinaciji sa železnicom, već Vam je jasno o koliko se povoljno saobraćajnom položaju radi; Kragujevac poseduje sve idelane uslove za ozbiljan razvoj turizma – prelepu prirodu i razvijeni moderni grad; a najvažniji preduslov – dobru saobraćajnu povezanost, odavno je ispunio.
Kada je reč o tim prirodnim lepotama koje svi turisti očekuju, Kragujevac je okružen brojnim prelepim planinama; njemu najbliže su Crni vrh, Gledićke planine i Rudnik. Planina Crni vrh uokviruje istočni deo prelepe Kragujevačke kotline; ime je dobila simbolično po svom tamnom planinskom izgledu; u pitanju je niža planina sa nadmorskom visinom do 707 metara, a njen najpoznatiji vrh je Selakovo brdo (541 mnv). Gledićke planine jedno su od najleših prirodnih bogatstava na ovom području; i svako ko se odluči za posetu gradu Kragujevcu ne sme propustiti priliku da se prošeta i njima kako bi uživao u neverovatnim prostranstvima pašnjaka, mnoštvu rečnih tokova, gustih šuma, rudnim bogatstvima, ali i kako bi sam otkrio da li im pristoji ime, odnosno da li su zaista u pitanju planine sa kojih se „daleko gleda“. Geografski položaj grada Kragujevca, pored neverovatnih prirodnih lepota i bogatstava i saobraćajne povezanosti, doneo mu je i izuzetno prijatnu klimu – umereno-kontinentalnu. Stoga su na ovom području leta podnošljivo topla, a zime prijatno hladne; najtopliji mesec je jul sa prosečnom temperaturom od 27°C, a najhladniji je januar sa prosečnom temperaturom od – 5°C.
I u dalekoj, ali i u bližoj istoriji svi ovi potencijali grada Kragujevca bili su prepoznati i shodno mogućnostima iskorišćeni; jedan od najznačajnih perioda za sam grad Kragujevac, bio je svakako XIX vek u kojem je on zaslužno postao prestonica naše zemlje. Taj period smatra se zlatnim periodom Kragujevca, u kojem se grad značajno razvijao kako ekonomski tako privredno i kulturno. Jedno značajno ime iz naše istorije imalo je velikog udela u ovom razvoju Kragujevca, u pitanju je slavni knez Miloš Obrenović. Zahvaljujući njemu, mnogi važni objekti izgrađeni su ovde nakon Drugog srpskog ustanka. Nažalost, kako to obično biva kroz dugu istoriju u kojoj se uvek odvija sve i svašta, samo je jedan objekat iz tog perioda sačuvan do današnjih dana; reč je o Amidžinom konaku, koji je danas jedan od omiljenih kulturno-istorijskih spomenika u Kragujevcu. U pitanju je prelepa građevina, jedna od najstarijih u ovom gradu, u čijoj se arhitekturi diskretno ocrtava uticaj Islamskog arhitektonskog stila gradnje. Nekada je ovaj konak služio kao smeštaj narodnim starešinama i kneževim činovnicima, međutim danas on ima nešto drugačiju ulogu; sada se koristi kao važan izložbeni prostor u kojem se nalaze postavke istorijskih rekvizita sa ovog prostora i to sve od praistorije pa do XIX veka. Još jedan nekadašnji konak, Konak Kneza Mihaila, danas je izložbeni prostor u kojem se nalaze slike domaćih i evropskih umetnika iz XIX veka; ovaj konak pripada Narodnom muzeju u Kragujevcu i jedan je od najznačajnih kulturnih dobara u našoj zemlji. Konak Kneza Mihaila građen je po uzoru na austrijske građevine, te će sigurno privući Vašu pažnju, čak iako niste veliki ljubitelj slikarskih postavki. Pored ova dva konaka, od istorijski značajnih građevina u Kragujevcu možete uživati i u poseti Deninom konaku i Regentovoj kući; svaki od ovih objekata ima svoj stil gradnje koji pripada određenoj školi, ili koji nalikuje nekim stranim uzorima; upravo zbog te raznolikosti je šetnja ulicama Kragujevca veoma interesantna.
Ukoliko ste ljubitelj kulturno-istorijskih spomenika, ovaj jedinstveni grad nudi Vam, pored navedenih građevinskih objekata i mnoge druge spomenike i kulturne ustanove u čijem ćete obilasku sigurno uživati. Najpoznatiji među njima su: Spomenik „Uznesenje“, Spomenik vojvodi Radomiru Putniku, Spomenik palim Šumadincima, Spomenik Joakimu Vujiću, Spomenik Jovanu Ristiću, Čehoslovačko groblje, Spomenik „Ranjenik“, Spomenik prvoj štafeti, Spomenik Vuku Karadžiću, Spomenik Topolivcu, česma na jezeru Bubanj, Ilijina česma… Svi ovi spomenici, sve izložbe, postavke i kulturne manifestacije ne bi postojale danas da nije kulturnih ustanova koji se o njima brinu, održavaju ih i promovišu; najznačajnije takve ustanove u Kragujevcu su Narodni muzej, Muzej 21.oktobar, Muzej „Stara livnica“, Galerija Narodnog muzeja, Moderna galerija Narodnog muzeja, Klub Vidosav (čitalački klub), Galerija Rima, Galerija Mostovi Balkana…
Prilikom Vašeg boravka u Kragujevcu ne morate ići daleko da biste uživali u nekim priodnim lepotama, ne morate se penjati na već pomenute planine, već ukoliko Vam je potreban predah od dugačkog obilaska svih tih silnih kulturno-istorijskih spomenika, možete ga napraviti opuštajući se na „Kragujevačkom moru“; reč je, naravno, o veštačkom jezeru u Spomen parku u Šumaricama. Jezero je nastalo radi doterivanja i upotpunjavanja izgleda postojećeg Spomen parka. Njegova dužina iznosi oko 1,5km, a širina 170-ak metara. Kragujevčani ga zovu svojim morem, jer kada leti nastupe velike vrućine, potrebno je dobro se potruditi i pronaći slobodno mesto na plaži za sunčanje. Dakle, i u samom gradu postoje mesta na koja možete otići jedino kako biste uživali u odmoru i lepoti; a ukoliko se zadesite u Kragujevcu baš u vreme tih letnjih vrućina, a niste ljubitelj velikih gužvi na plažama, znajte da Kragujevac raspolaže sa još tri veštačka jezera: Grošničko jezero, Jezero Bubanj, i Dulensko jezero. Na nekom od njih sigurno ćete pronaći svoje mesto pod suncem.  Omiljeno od njih, kako među meštanima, tako i među posetiocima, pored Kragujevačkog mora jeste Jezero Bubanj koje je specifično zbog velikog bogatstva biljnog i životinjskog sveta. U njemu boravi mnogo riba, te su ribolovci njegovi redovni posetioci, a okolo jezera možete uživati u raznim vrstama ptica kao i u bučnim divljim patkama koje se ponosno šetaju svuda unaokolo.
Iz godine u godinu brojni domaći i strani investitori sve više prepoznaju veliki potencijal ovog modernog grada i ulažu u njega; te se Kragujevac u proteklih nekoliko godina dodatno industrijski i ekonomski razvio. Sa tim razvitkom primetan je i razvoj kulture; a osmesi na licima kragujevčana najbolje govore o svemu tome. Od većih investitora koji su svoj prostor pronašli baš u Kragujevcu, ne smemo zaboraviti da pomenemo jednu od vodećih svetskih automobilskih kompanija, italijanski Fiat, čiji se automobili danas i ovde sklapaju; zatim i multinacionalnu kompaniju „Plaza centar“ koja je ovde izgradila ogroman tržni centar… a, koje sve investicije i izgradnje tek čekaju ovaj razvijeni i prelepi grad, ostaje nam samo da vidimo u predstojećim godinama. Otkrite i Vi sami zbog čega se kragujevčani ne mile da odu iz ovog grada, a novi investitori svakodnevno dolaze i probijaju se kroz velike gužve turista na ulicama.