Jošanička Banja

josanicka-banja-srbija

O banji

Na svega 20-ak kilometara udaljenosti od naše prelepe i masivne palnine Kopaonik, u dolini reke Jošanice po kojoj je i dobila ime, smeštena je Jošanička banja. Jošanička banja je gradsko naselje koje pripada opštini Raška, a njeni mnogobrojni lekoviti faktori, učinili su od nje jedno kvalitetno lečilište. Zbog svoje nadmorske visine od čak 550 metara,  što je čini jednom od najviših banja u našoj zemlji, pa umeju da je okarakterišu i kao tkz.“planinsku banju“, ima izvanrednu klimu koja pogoduje svima. Svi su upoznati sa terminom „planinski vazduh“,  vazduh u Jošaničkoj banji nalikuje njemu, a da ne govorimo o ostalim faktorima koje poseduje a koji su od izuzetnog značaja za naše zdravlje. Putevi koji vode do nje su: magistralni put Beograd-Kraljevo i auto-put Beograd-Niš, na kojem se nalazi odvajanje za Kraljevo. Jošanička banja je od pomenutog Kraljeva udaljena 74 kilometra, a  od glavnog grada Srbije 245 kilometara. U principu Jošanička banja je izuzetno efikasno saobraćajno povezana obzirom da se u njenoj blizini nalazi i čuveni Nacionalni park „Kopaonik“, a ako ste ljubitelj dobre stare pruge, mogućnost dolaska vozom takođe postoji, jer na svega 10-ak kilometara od Jošaničke banje prolazi železnička pruga Kraljevo – Kosovska Mitrovica. Svakom ljubitelju prirode i poznavaocu planina prilikom pomenutog Kopaonika odmah je jasno da se u blizini moraju nalaziti brojne planinarske staze, ali i one lakše za rasterećujuću štenju između crnih borova. Da, u ovim predelima najviše je zastupljen crni bor koji se još naziva i „Banjski borjak“,  a izuzetan je zbog kiseonika koji u njegovoj okolini mora biti izuzetno svež. Ako slučajno čujete termin „Zelena vrata Kopaonika“ znajte da je reč upravo o Jošaničkoj banji.  Da nije priroda sa svim svojim lekovitim faktorima jedino što čini Jošaničku banju i njenu oklinu izuzetnim mestom za odmor pokazuju nam i mnogobrojni čuveni manastiri sa dugačkom i posebnom istorijom, poput: Đurđevi Stupovi, Sopoćani, Studenica, Stari Ras i Pavlica.

Govori se o tome da su lekovite vode ove banje poznavali i koristili još stari Rimljani, međutim, o prvim ozbiljnim ispitivanjima njenih voda jedine prave podatke imamo iz 1834.godine, kada je knez Miloš zahtevao da se lekovite vode naše zemlje podrobno ispitaju. Uzorci vode iz Jošaničke banje su završili čak na Bečkom medicinskom univerzitetu, i nakon tih analiza kvalitet njenih voda bio je zvanično izjednačen sa kvalitetom voda iz Brestovačke i Ribarske banje. Knezu Milošu, koji je bio poznat po tome da je voleo banjska lečilišta i da je ulagao u njih, ovo ispitivanje nije bilo dovoljno, pa je naložio baronu Herderu ispituje poznate vode naše zemlje i između ostalog ponovo Jošaničke vode. Članovi porodice kneza Miloša su se lečili i uživali u blagodetima mineralnih izvora baš ovde, u Jošaničkoj banji. Ali značajnija hidrogeološka istraživanja obavila su se oko 70-ih godina prošlog veka, kako bi se dobili svi značajni osnovni podaci poput: temperature, lokacije izvora, sastava vode, procenta minerala itd… Kada su nakon par godina od ovih istraživanja ponovljena još jedna, na velikoj dubini od 230 metara pod zemljom, pronađeni su novi izvori sjajnih karakteristika poput onih već poznatih. Vode Jošaničke banje veoma su tople, obzirom da se nalaze na vulkanskom području i da su njihovi izvori nastali kao produkt tektonskih promena.  Ovo bogatsvo toplih voda, omogućava stanovnicima Jošaničke banje i njene okoline bavljenje voćarstvom i povrtarstvom, i uzgojem pastrmke. Voće i povrće ovde izuzetno je zdravo, ima više plastenika, a primetan je i veliki broj malih ribnjaka. Pored svih lepota i lekovitih voda  U Jošaničkoj banji imate i veliki izbor zdrave, organske hrane.

Mineralni izvori

            Za sada je 5 izvora tople vode otkriveno na prostoru Jošaničke banje, iako po svojim karakteristikama spadaju u najtoplije izvore u Evropi, u njih još uvek nije uloženo dovoljno sredstava. Zadivljujući visoke temperature ovih voda se kreću od 36°C do čak 78°C. One pripadaju klasi hipotermi koje u svom sastavu imaju mnogobrojne minerale poput klacijuma, i natrijuma, ali i sulfate, fluor i hidrokarbonate. Poznato je da hidrokarbonati pomažu održavanju kisele ravnoteže u stomaku i crevima, odnosno olakašavaju samo varenje. Stoga lekoviti izvori Jošaničke banje imaju dvostruku primenu, neke vode sa njih se piju, a u nekima se kupa i spovodi takozvana hidro-kineziterapija. Najtopliji i najznačajni izvor ove banje ima temperaturu od zapanjujućih 78,5°C, izbacuje sedam litara vode u jednoj sekundi, a nalazi se na levoj obali reke Jošanice. Pored ovih toplih izvora u Jošaničkoj banji ima i onih sa hladnom vodom, jedan od njih izvire u blizini Luškog potoka, ima gvožđast ukus i temperaturu od 14°C.

 

Bolesti koje se tretiraju i leče u Jošaničkoj Banji

Obzirom na visoke temeprature njenih voda Jošanička banja veoma uspešno tretira reumatske bolesti, što su još i Turci umeli da iskoriste izgradivši kupatilo koje i dan danas nosi naziv Tursko kupatilo. Ali, neke od njenih voda se nikako ne mogu primenjivati direktno kakve ističu sa izvora, jer su temerature od 78°C neprihvatljive za ljudski organizam, stoga se ove vode rashlađuju. Pored navedenog Turskog kupatila, izgrađeno je još jedno glavno banjsko kupatilo koje broji oko 10-ak kada i jedan bazen, i najnovije kupatilo koje ima čak tri bazena i četiri kade. Nekada su se u Jošaničkoj banji iskorišćavali i peloidni potencijali i postojalo je blatno kupatilo, međutim posledice rata učinile su da toga više nema. Svi znaju koliko je toplota bitan faktor kada su problemi sa zglobovima i kostima u pitanju, stoga nije ništa neobično što se u ovoj banji pre svega tretiraju : stanja nakon povreda kostiju, i razni oblici reumatizma (degenerativni, hronični, ekstraartikularni).  Ostale bolesti za koje se preporučuje boravak i tretmani u Jošaničkoj banji su:

  1. Lumbago;
  2. Išijas;
  3. Oboljenja mišića;
  4. Gastritis;
  5. Kožna oboljenja (ekcemi, psorijaza…);
  6. Ginekološki problemi (upale jajnika, sterilitet…);
  7. Neuralgije;

Poznate ličnosti

U skoro svakom kraju naše prekrasne zemlje u kojem se nalaze izražena prirodna bogatstva obično iz njih poteknu i neka velika imena, značajna za umetnost, nauku…uopšte za našu zemlju i kulturu. Okolina Jošaničke banje, ima više imena koji su obležili istoriju ovog kraja, ali i koja ističu našu zemlju. Jedna od njih je tkz. „srpska Jovanka Orleanka“ kako je još nazivaju, odnosno svetski čuvena Milunka Savić. Ova žena izuzetne časti i hrabrosti rođena je davne 1888. godine u selu Koprivnici, nadomak Jošaničke banje. Kao dobrovoljac, prerušena u muškarca, podšišane kose, počela je da učestvuje u Balkanskim ratovima. Isprva se prijavlila kako bi zaštitila svog jedinog brata koji je trebao da bude mobilisan, zatim je počela da se ističe u svim borbama, a kažu da je najbolja bila prilkom bombaških napada. Nije prezala ni od čega, vešto i snažno se borila. Da je ovaj hrabri vojnik zapravo žena saznali su bolničari kada su je ranjenu doveli na oporavak. Zahtevala je da učestvuje u svim borbama, a na ulogu bolničarke nije pristajala, ova žena htela je pušku u svojim rukama. Mnogobrojne su nagrade i odlikovanja koje je pravedno zaslužila, neke od njih su: medalja Miloš Obilić, dva Francuska ordena Legije časti, dve Karađorđeve zvezde, Francuski Ratni krst (jedina žena na svetu koja je dobila ovo priznanje), Ruski Georgijevski krst, Engleski Sveti Majkl, Zlatni Obilići… Ranjavana je više puta, u glavu, noge, prsa…celo njeno telo je imalo po neki ožiljak, ali ona nikada nije gubila volju da u ratu učestvuje ili da na bilo koji način pomaže. Možda bi mnogi pomislili da je Milunka bila izrazita muškarača, ali naprotiv ovo hrabro stvorenje bilo je skromno i puno ljubavi u sebi. Pored rođene ćerke, imala je usvojene još tri, a priča se da je pomagla svakom detetu na koje bi naišla, te stoga da je odškolovala na desetine njih. Pred njom su svi ćutali, i gledali su je sa dubokim poštovanjem. Čast je bila samo to sa njom progovoriti, ili se rukovati. Ali brzo su je i zaboravili,  i nakon ratova morala je da radi obične poslove kako bi preživela. Iako je imala opciju da ode u Francusku i u njoj provede mirnu i udobnu starost, živeći od Francuske vojne penzije, Milunka nije želela da napusti svoju domovinu. Ovoj neverovatnoj ženi podignut je spomenik u Jošaničkoj banji i on je jedan od nezaobilaznih mesta za obilazak kada se boravi u ovom kraju.

Činjenica je da Jošanička banja ima daleko više potencijala i mogućnosti za razvoj nego što je iskorišćeno, jer kao što je već pomenuto toplota njenih voda prava je retkost u čitavoj Evropi. Međutim i to će vremenom doći, mnogim potencijalima naše zemlje trebalo je dosta vremena da se razviju, i da se iskoriste, ali bogastvo koje ova planinska banja nudi neće ostati nezapaženo u svetu. Okružena mnogobrojnim vrhovima Kopaonika – planine čija je posećenost velika tokom čitave godine – Jošaniščka banja ima sve preduslove za razvoj odličnog turizma. Kroz njenu istoriju prošli su mnogobrojni slavni ljudi, neki su baš i potekli iz ovih krajeva, a lekovitost njenih voda prepoznata je veoma davno. Sve ove odlike obično pripadaju najboljim banjama u svetu. Njen ozbiljan razvoj i ulaganja u nju se tek čekaju, a ako ste ljubitelj „neotkrivenih mirnih lepota“, ne gubite vreme ,već dođite da osetite tu njenu toplinu. Pored prirode i lekovitih mineralnih izvora, imaćete šta da vidite i na polju kulture (mnogobrojni manastiri i spomenici) i da čujete zanimljivu istoriju njenog kraja.