Jagodina

      Jagodina

      Jagodina – grad čije nas ime asocira na nešto lepo, na voće, na te ukusne crvene jagode koje svi volimo. Nije samo ime ovog grada jedino što ga čini lepim, takav je i sam grad; grad sa dugom i interesantnom istorijom. Kada smo već počeli da govorimo o njegovom imenu kažimo nešto više o tome – naime, prvi pisani dokument koji je sačuvan do današnjih dana, a u kojem se spominje ime „Jagodna“ koji je prvobitni naziv ovoga grada, potiče iz davne 1399.godine, a u pitanju je jeste razrešnica kojom se razrešila služba Dubrovčaninu Živulinu Stanišiću u Srbiji; razrešnicu je sastavila i izdala kancelarijska služba despota Stefana Lazarevića u Jagodini. Dakle, zahvaljujući ovom pisanom dokumentu imamo potvrdu da je i u ta daleka vremena na mestu današnje Jagodine, postojalo razvijeno naseljeno mesto, u kojem su se mogli potpisivati važni dokumenti. I da završimo priču o njegovom imenu – ono što je poznato je da je za šest stotina godina, ovaj grad promenio tri imena: Svetozarevo, Jagodina i Jagodna. Оtkuda taj prvobitni naziv koji asocira na ovu lepu voćku, a koji se zadržao do današnjih dana, nije tačno poznato; ali, legenda kaže da je nastao po jednoj nezaboravnoj krčmarici Jagodi, koja je bila nadasve posebna žena. Preko dana ona je bila uslužna krčamirca, a preko noći ona je bila razbojnica koja je pljačkala. Bilo kako bilo, ono što se sigurno zna je da je ime Svetozarevo, ovaj grad dobio 1946.godine po socijalisti Svetozaru Markovići. Međutim, ono se nije dugo zadržalo, i danas ovaj grad nosi svoj prvobitni naziv, bilo u sećanje na ratobornu i neobičnu Jagodu, bilo po ukusnim voćkama ili po nečemu trećem – Jagodina.
Jagodina je smeštena u srednjem Pomoravlju (Paraćinsko-jagodinska kotlina), na reci Belici. U pitanju je ravničarski pojas sa obe strane reke Velike Morave. Veliki i začajni gradovi u njenoj blizini su Paraćin i Ćuprija. Kotlina u kojoj je ušuškana Jagodina prostire se na oko 600 km2, dubine je 650 metara, dužine 45 km, a širine 28km, dok sama opština Jagodina obuhvata površinu od 470 km2 i ona je nadležna za ukupno 54 naselja. Graniči se sa sedam drugih opština: Svilajnac, Despotovac, Ćuprija, Paraćin, Kragujevac, Rekovac i Batočina. Prosečna nadmorska visina na kojoj leži ovaj prelepi grad iznosi 116 metara, dok je navjiša tačka, tzv. Đurđevo brdo na nešto većoj visini, od svega 213 metara. Ovaj grad zauzima jednu krajnje interesatnu geografsku poziciju, jer je u pitanju položaj na kojem su veoma česti zemljotresi. Ipak, i pored zemljotresa teren i okolina Jagodine imaju svoje prednosti, imaj svoje lepote. Blago u njenoj okolini predstavljaju Rodopske i Karaptsko-Balkanske planine: ogranci Gledićkih planina, zatim Juhor (773 nmv) i Crni Vrh (707 nmv). Pored prirodnih lepota Jagodina zauzima geografski položaj koji je izuzetno povoljan turistički i saobraćajno. Pokraj nje prolazi važan međunardoni autoput E-75, a kroz nju prolazi elektrificirana železnička pruga duplog koloseka, koja povezuje južnu Evropu i Aziju sa centralnom i srednjom Evropom.
Ovaj interesantan geografski položaj diktira i njenu klimu, te je Jagodina velikim planinama zaklonjena od uticaja iz Sredozemnog mora, a veoma otvorena klimatskim uticajima iz Panonske nizije; stoga, njena klima je umereno-konitnentalna, odlikuju je hladne zime i topla leta. Temperature su uglavnom prijatne, te srednja godišnja temperatura u jagodini iznosti 11, 5°C, što je izuzetno povoljno za razvoj turizma u ovom gradu.
Postoji još mnogo toga što ide u prilog razvoju turizma u ovom gradu, to nije samo njena povoljna saobraćajna i geografska pozicija, već i istorija ovog grada, njegova kultura, brojni spomenici i razne manifestacije. Najpoznatiji i najinteresantniji su svakako oni spomenici, ostaci čuvene arhitektonske škole – Moravske škole, poput sledećih manastira-škola: Manasija, Kalenić, Jošanica, Sićevac i Ravanica. Od ostalih značajnih spomenika i ustanova kulture u Jagodini imamo nekoliko muzeja – Muzej naive, Muzej voštanih figura, Zavičajni muzej; zatim arheološko nalazište, Narodnu biblioteku „Radislav Nikčević“; stare kafane – „Šarena kafana“, „Solun“… popularan je bio i konak hajduka Veljka Petrovića, ali je, nažalost, on srušen u jednoj poplavi pre 15 godina. Od crkvenih zdanja Jagodina ima dve prelepe crkve, jednu posvećenu Svetom Arhangelu Mihajlu (koju je podigao knez Miloš, 1818.godine) i crkvu Svetog Petra i Pavla (osvećena 1899.godine). U toku je gradnja još dve prelepe crkve. Pored brojnih kulturno-istorijskih spomenika, Jagodina je zanimljiva turistima i zbog brojnih kulturno-zabavnih manifestacija koje organizuje; neke od njih su: Susreti sela, Muzička jesen, Dani komedije, Oktobarski salon naivaca. Nije neobično da su u ovako jednom razvijenom kulturnom gradu živeli veliki umetnici, svakako najpoznatiji od njih je naš čuveni književnik, pesnik i slikar, Đura Jakšić. Kada je reč o slikarstvu u ovim krajevima još jedno ime ove umetnosti se izdvaja u Jagodini, u pitanju je čuveni portretsita, predstavnika akademskog realizma 19-og veka, Nikola Milojević. Posebnu atrakciju predstavlja i Muzej naivne umetnosti u kojem se čuvaju najznačajnija dela iz ovog slikarskog pravca. Narodno pozorište, Amatersko pozorište, Dečje pozorište i Veliki teatar u Jagodini već godinama neguju i sedmu umetnost – glumu.