Planina Goč

goč

Naša zemlja izuzetno je bogata prirodom, nju krase kanjoni, klisure, planine, jezera, reke… iako planine koje se u njoj nalaze nemaju vrhove ekstremnih visina, one se izdvajaju i ističu po svojim lepotama. Nemaju svi ambicije da se bave ozbiljnim alpinizmom, ali ima mnogo onih koji vole da uživaju u vikend planinarskim šetnjama. Ukoliko Vi spadate u ove druge, a još niste posetili našu pitomu planinu Goč, onda nemate predstavu šta ste propustili. Zaista je teško među tolikim prelepim planinama u našoj zemlji odabrati jednu omiljenu, jer svaka nudi nešto drugo, ali kada samo jednom posetite planinu Goč u bilo koje doba godine, imaćete utisak da ste upravo otkrili Vašu omiljenu planinu u našoj zemlji; i sigurno ćete joj se vratiti opet.  Ova predvna planina pronašla je svoje mesto odmah iznad najpoznatijeg turističkog mesta u našoj zemlji, Vrnjačke Banje. Udaljena svega dvesta kilometara, od glavnog grada, Beograda, a tridesetak kilometara od jednog drugog većeg grada, Kraljeva, planina Goč je utočište za sve one duše koje su zaljubljene u prirodu, ali su ih životne okolnosti primorale na život u gradu.  Severno od nje protiče jedna od omiljenih reka za ribolov u našoj zemlji, ta moćna Zapadna Morava. Zahvaljujući Zapadnoj Moravi, ali i Vrnjačkoj Banji turizam ovih krajeva je izuzetno razvijen. Pored ribolova ova prelepa reka pruža i uslove za razvoj tzv. „adrenalinskog turizma“ jer se njome može splavariti, a Vrnjačka Banja kao jedno prirodno lečilište i ozbiljan turistički centar poznata je svima. Zbog svega ovoga možete pomisliti kako je ova prelepa severnokopaonička planina Goč izuzetno posećena i puna turista u bilo koje doba godina. Ukoliko ste to zaista pomislili, donekle ste pogrešili; jer iako je ova planina jednako popularna i leti i zimi, ona nikada nije toliko krcata turistima da bi Vam bio neugodan boravak na njoj, da biste se našli u gužvi. Zbog čega je to tako? Iako se Goč nalazi na poziciji koja je idealna za ozbiljan razvoj turizma – u krajevima okolo nje sve je puno turista – ona nije razvila svoju ponudu na komercijalan način. Takođe, ova predivna planina nezasluženo stoji u senci obližnje popularne planine Kopaonik. Bilo kako bilo turizma na Goču će uvek biti, jer je ovo planina na koju dolaze oni pravi istinski zaljubljenici u planine, oni koji ne dolaze zato da bi bili viđeni sa svojom skijaškom opremom, već oni koji vole da skijaju i vole mir i prirodu, oni koji ne vole gužve, pa kada već pobegnu iz grada ne borave na nekom mestu koje je opet krcato ljudima. Goč je moćna planina koja je oduvek osvajala i osvajaće srca svih onih iskonskih ljubitelja prirode.

Već ovim smo Vam otkrili da se na Goču posebno može uživati u zimskim čarolijama i zimskim sportovima. Za razliku od drugih skijaških centara ovo je posebno popularno mesto za početnike koji se tek upoznaju sa tim magičnim zimskim sportom – skijanjem. Ovde veoma često dolaze i mala deca da uče osnove skijanja, jer je ovde organizovana ozbiljna škola za početnike. Što se ski staza tiče, na Goču postoji tri uređene, poznate i posećene staze, a na jednoj se čak održavaju i takmičenja u ovom prelepom sportu. Dužina „takmičarske staze“ iznosi 1,5 kilometar, dok je visinska razlika koje se prevazilazi na njoj 360 metara.  Druge dve staze znatno su blaže i prilagođene pravim početnicima. Što se skijanja tiče ova planina obezbedila je sve što je neophodno da uživaju kako amateri tako i profesionalci. Ukoliko pripadate prvoj kategoriji, i tek planirate da se upoznate sa skijanjem, budite bez brige što se opreme tiče jer je ovde obzebeđno i iznajmljivanje skija, pancerica i svega ostalog što Vam može biti neophodno; takođe nemojte se pitati da li ste odabrali pravu planinu za početak – mi Vam tvrdimo da jeste.  Ukoliko niste ljubitelj hladnog vremena, snega, niskih temperatura, zime i zimskih sportova, vrlo je verovatno da Vas poseta Goču u tom periodu može preobratiti i naterati da promenite mišljenje… ipak, ako ste naklonjeni suncu i toplijim mesecima Goč će Vas opet dočekati „raširenih ruku“, poželeti Vam toplu dobrodošlicu i obezbediti najlepši odmor u životu.

Omiljena letnja aktivnost na Goču jeste planinarenje. Da biste koračali obeleženim planinarskim stazama Goča koje će Vam oduzeti dah zbog svojih prekrasnih prizora, a ne zbog težine staze, ne morate biti iskusni planinar u vrhunskoj formi. Najviši vrh ove malene, ali predivne planine nosi ime Ljukten i pruža se na nadmorskoj visini od svega 1.127 metara. Na Goču postoji ukupno 5 obeleženih i uređenih planinarskih staza koje variraju po dužini i težini uspona. Što više pripovedamo o ovoj neobično lepoj planini, to više uviđamo da je ona idealna za sve turiste, od onih najmlađih do onih najstarijih.  Od ovih staza možete odabrati upravo onu koja najviše odgovara Vašoj kondiciji, a sve staze imaju istu polaznu i krajnju tačku – hotel „Piramida“. Svaka staza ima svoje ime po nekoj boji, pa tako imamo: Žutu stazu, Zelenu stazu, Braon stazu, Crvenu stazu i Plavu stazu. Najkraća staza dugačka je svega 5 kilometara i u pitanju je Žuta staza, dok je najduža Crvena staza čija dužina iznosi zavidnih 18,5 kilometara. Nijedno ime ovih staza nije dato slučajno, već prema bojama koje se pojavaljuju i ponekad dominiraju ovim stazama, bilo da te boje dopiru od bistrih potočića, reke, ili od gustih, mračnih šuma, proplanaka ili livada prekrivenih raznobojnim cvećem. U zavisnosti od Vaše kondicije, godina i zdravlja lako možete odabrati stazu koja će u potpunosti prijati svim članovima Vaše porodice. Iz svega što smo do sada naveli možete slobodno i sami zaključiti da je Goč idealna „porodična planina“.

Ukoliko ste do sada nekoliko puta pomislili kako je Goč neverovatna planina, tek ćete se iznenaditi kad Vam kažemo da ona nije samo idealna sportska i porodična planina, već i vrlo lekovita. Kako to? Vrlo jednostavno –  na Goču, pre svega, vlada idelana mikroklima koja prija svim bolesnim ljudima; svež vazduh je takođe ono što nedostaje svakom organizmu koji živi u gradskom okruženju; a, da ne govorimo o zelenilu, o brojnim potocima, izvorima i rekama koje protiču ovom planinom i predstavljaju njeno veliko bogatstvo. Ono što još može dodatno uticati na preporođenje Vašeg organizma i jačanje Vašeg imuniteta jeste i vrlo uksuna, zdrava, tradicionalna hrana sa ovih područja. Ta hrana podrazumeva nadaleko čuveni kajmak i sir, ali i još čuveniju pastrmku na žaru.  Goč je bogat ribnjacima sa poznatom gočkom pastrmkom, ali i brojnim voćnjacima, i vinogradima i svime onima čime nas je priroda nagradila. Možete i sami pretpostaviti koliko se samo lekovitog bilja krije u ovim prelepim predelima, ali i vrlo ukusnih šumskih plodova koje svi umemo da prepoznamo i uberemo, a zatim i u njima uživamo.  Bukove i četinarske šume odražvaju ovaj vazduh čistim i svežim, a Vama popravljaju raspoloženje. Zbog svih karakteristika koje smo do sada naveli, Goč se preporučuje anemičnim osobama, onima koji imaju slab imunitet, svima onima koji su izloženi svakodnevnom stresu i kojima je potreban odmor, mir i priroda. Planina Goč predstavlja jedan pravi mali raj na zemlji koji će svakoga preporoditi.

Potoci, reke, i izvori nalaze se svuda unaokolo na ovoj moćnoj planini. Postoji jedan potok koji nosi vrlo neobično ime i koji ostaje zauvek u sećanju svoj onoj dečici koja ovde dolaze na ekskurzije. Taj potok nosi simbolično ime Grozničavac zbog svoje izuzetno hladne vode (čak i u vrelim letnjim danima). Vaspitači koji imaju veliku odgovornost kada vode decu na ovakve ekskurzije imaju običaj da deci pričaju razne interesantne legende o njemu ili da ih jednostavno zastraše da je voda ovog potoka takva da ko upadne u nju odmah dobije groznicu i ozbiljno se razboli. Zbog toga deca gledaju na ovaj maleni potočić sa velikim strahopoštovanjem, pa kada prelaze preko njegovog mostića veoma paze; a, kada porastu shvate koje su im sve bajke nekada pričali.  Nezaboravni su trenuci koji se provedu na ovoj, tako neobičnoj, tako očaravajućoj planini. Pored popularnog i deci interesantnog Grozničavca, na ovoj planini koja je bogata vodom u skoro svakom mogućem obliku nalazi se i veštačko jezero na mestu Gvozdac. Ovo jezero je maleno i zatvoreno za kupanje, ali opet predstavlja jednu od omiljenih destinacija za izlete svih posetilaca ove planine.

Ukoliko ste pomislili kako je šteta što ova plainina nije više posećena, i kako njen potencijal nije u potpunosti iskorišćen onda ste se vrlo prevarili. Na Goču se se veoma često odražavaju brojni zimski i letnji sportski kampovi, manifestacije i takmičenja; obuke u prepoznavanju i branju lekovitog bilja i još mnogo toga. Svi prirodni potencijali ove prelepe planine iskorišćeni su, ali je njena prednost, ono što je izdvaja od drugih planina i čini je posebnom, to što su ti potencijali iskorišćeni u pravoj meri. Goč ne žudi za većom posećenošću; ova planina nije spremna za kompromise, te ne dozvoljava komercijalizam. Zbog toga na njoj borave istinski ljubitelji prirode, i po tome se prepoznaju. Nemojte pomisliti, kako ova planina nije posećena, naprotiv na njoj se zbog posećenosti nalazi čak nekoliko hotela i mnogo privatnog smeštaja; ona je samo pronašla pravu ravnotežu između toga, između prelepe netaknute prirode i komercijalnog krcatog turističkog mesta.

Dosta Vam je grada, gradskog dima, buke, jurnjave, nervoze, stresa? Želite neko mesto na kojem možete uživati u prirodi, miru, svežem vazduhu, ali opet gde nećete biti sami i izolovani? Onda je Goč, idealan izbor za Vas. Planinarite, šetajte, berite divlje voćke, probajte taj nadaleko poznati kajmak i sir, ali ne preskačite gočku pastrmku, pročistite svoja pluća, uživajte u nekoj turističkoj manifestaciji, naučite da skijate, posetite Rimsko groblje na kojem su sahranjivani Sasi (rudari koji su ovde vadili rudu u vreme Nemanjića), pohađajte kurs branja lekovitog bilja, i naučite nešto novo i veoma korisno, ojačajte svoj imunitet svežim vazduhom, šetnjama po prirodi i zdravom hranom… otkrijte najlepše blago naše zemlje – planinu Goč. Dobrodošli!