Brestovačka Banja

banja

            Bogatstvo Istočne Srbije ogleda se u mnogim lepotama, jedno od njih je i prirodno lečilište Brestovačka Banja. Ime je dobila po obližnjem selu Brestovac, od kojeg je udaljena svega četiri kilometara severozapadno. Najveći grad u njenoj blizini, udaljen oko 7-8 kilometara, jeste znameniti Bor. Okolo nje prostire se bujna šuma, na površini od oko devedeset hektara, u kojoj ima mnoštvo četinarskog ali i listopadnog drveća. Neka stabla stara su i više stotina godina. Kroz banju protiče kristalno čista planinska rečica Pujica. Banja je smeštena na nanadmorskoj visini od oko 380 metara, te je odlkuje izrazito svež vazduh i prijatna mikroklima – umereno-kontinentalna. Brestovačka banja ima izuzetno dugu tradiciju i ubraja se u najstarije banje naše zemlje. Prema nekim izvorima i arheološkim nalazima blagodeti voda ove banje koristili su i Vizantijci i Rimljani. Kao i većina banja u našoj zemlji koje imaju dugu tradiciju i Brestovačka Banja je doživela svoj procvat sa knezom Milošem Obrenovićem. Poznato je da je on zahtevao da se rade hemijske analize svih lekovitih voda kako bi utvrdio koje od njih to zapravo jesu, a zatim je radio na razvoju tih područja. Dakle, kada je Baron Herder izvršio stručne hemijske analize potvrđena su izrazita lekovita svojstva voda Brestovačke Banje, i uporedili su ih sa nadaleko čuvenim izvorima, poznatih prirodnih lečilišta u Tirolu i Švajcarskoj. Dve godine nakon dobijene stručne potvrde knez Miloš počinje sa izgradnjom banje. Prvi objekat koji je tada podignut bio je konak za njega, koji i dan danas postoji i jedan je od značajnijih kulturno-istorijskih spomenika. Nakon toga usledila je izgradnja kupatila, ugostiteljskih objekata, bazena… Još jedna znamenita ličnost iz srpske istorije volela je da boravi ovde u pitanju je knez Aleksandar Karađorđević. Ovde je izgradio tkz. „Zdanje“ koje su kasnije preimenovali u „Knežev dvorac“.

Izvori lekovite vode Brestovačke Banje

            Jedne od najlekovitijih voda naše zemlje, kako ih je još davno okarakterisao Baron Herder  pripadaju oligotermalnim vodama i bogate su u svom sastavu kalijumom, bakrom, magnezijumom, bromom, jodom, kalcijumom, litijumom, hlorom, rubidijumom… Ima mnogo izvora lekovite vode u Bresotvačkoj banji, ali samo deset je stručno ispitano, a svi se nalaze uz obalu rečice Pujice. Pojava ovih termomineralnih izvora na ovom području nije ništa neobična kada se zna koliko je složena geološka strukutra ovog podneblja i da je nekada tu bila izrazita vulkanska aktivnost. Temperature ovih voda se kreću od 32°C do 40°C, tako da neke pripadaju klasi heteotermi, a neke klasi hipertermi.

Bolesti koje se leče i tretiraju u Brestovačkoj Banji

            Zahvaljujući pomenutom bogatom sastavu i ostalim karakteristikama ovih voda, širok je i spektar bolesti koje one mogu tretirati. One se u terapijama primenjuju na različite načine u zavisnosti od bolesti… tako ih možemo piti, možemo se kupati ili ih inhalirati. Takođe se koriste i kao pomoćna sredstva u fizikalnoj terapiji. Bolesti koje se ovde najuspešnije tretiraju i leče su:

 •    Razni oblici reumatizma;
 •    Oboljenja mišića;
 •    Problemi sa kičmom;
 •    Ginekološki problemi (upale);
 •    Bolesti nervnog sistema;
 •    Stanja nakon povreda;
 •    Kožna oboljenja;
 •    Oboljenja perifernih krvnih sudova;
 •    Opšta iscrpljenost organizma;
 •    Bolesti bubrega;
 •    Upale sluznice gornjih respiratornih organa;
 •    Bolesti digestativnog trakta;

Važno je pre dolaska u svaku banju i primene bilo koje terapije da Vas pregleda stručan lekar koji ima pristup podacima iz Vaše istorije bolesti.

 Turističke atrakcije i zanimljivosti

            Postoji više ugostiteljskih objekata, hotela i vila u kojima možete pronaći udoban i komforan smeštaj u samoj Bresotvačkoj Banji ali i u njenoj okolini. Jedno od najlepših bisera ovog kraja jeste čuveno Borsko jezero koje je od Banje udaljeno oko desetak kilometara. Leti je prepuno kupača koji traže spas u vrelim danima. Jezero je čisto, leti doseže prijatnu temeraturu za kupanje, i okruženo je zelenilom.Predstavlja jednu rajsku oazu za sve posetioce ali i za meštane ovih krajeva. Neverovatno je koliko je ceo ovaj kraj Istočne Srbije bogat prirodnim lepotama i kulutrno-istorijskim spomenicima. Najzačajniji su: hamam (tursko kupatilo, letnjikovac kralja Petra I, dvorac Aleksandra Karađorđevića, konak kneza Miloša,  ugostiteljski objekat veoma dugačke tradicije „Izletnik“… A kada je reč o prirodnim lepotama tu je najduža i jedna od najlepših pećina u Srbiji – Lazareva pećina ili kako je još poznata -Zlotska pećina. Njeni prelepi hodnici dugački su preko 10 kilometara, a početni deo je uređen i osvetljen za turističke posete. Još dve pećine neverovatno su blago ovog kraja, to su Vernjikica i nadaleko čuvena Bogovinska pećina čije se zvanično otvaranje za turističke posete uskoro očekuje. Nešto dalje prema Zaječaru nalazi se i poznato arheološko nalazište Feliks Romulijana. O prirodnom bogatstvu ovih krajeva svedoči postojanje još nekoliko banja: Gamzigradska, Nikoličevska, Šarbanovačka i Smračkovačka.

            Pored lekovitih terapija, kulutrno-istorijskih spomenika, brojnih kulturno-zabavnih manifestacija, ovi krajevi sa takvim prirodnim bogatsvima nude svojim posetiocima i velike mogućnosti za bavljenje sportsko-rekreativinim aktivnostima. Stoga je ovde moguće:  planinarenje ili zimi skijanje na uređenim stazama prelepe planine Crni vrh, pecanje na krasnom Borskom jezeru, za one najhrabrije obilazak Lazarevog kanjona biće nezaboravno iskustvo, šetnje po Dubašnici, poseta mnogobrojnim arheološkim nalazištima… Poznata je i kulutrno zabavna manifestacija koja nosi ime „Dani Brestovačke Banje“ u okviru koje se održavaju nastupi folklornih grupa, koncerti, služe se domaća jela iz ovih krajeva, izlažu se proizvodi domaće radinosti…  Tokom „Dana Brestovačke Banje“ okupi se veliki broj posetilaca i svi uživaju u čarima ovih prelepih predela i u šarenolikom repertoaru ove manifestacije.  Boravak u Brestovačkoj Banji može biti sve, samo ne dosadan. Takva je cela Istočna Srbija. Ukoliko nikada niste posetili ove krajeve vreme je da to učinite i uvidite sami zašto se o njima toliko govori.