Bogutovačka Banja

Bogutovačka Banja

Položaj Bogutovačke Banje i njene osnove odlike

U centralnoj Srbiji, u blizini grada Kraljeva svoje mesto pronašla je krasna banja – Bogutovačka Banja. Ušuškala se na padinama masivne i moćne planine Troglav, koja se nalazi sa njene zapadne strane, pored koje je smeštena i planina Čemerno. U pravcu istoka pružaju se, gustom šumom obrasle, prekrasne planine Željin i Stolovi. Sredinu između ova dva prelepa planinska venca upotpunjuje čuvena reka Ibar, koja protiče na svega oko 3 kilometra od Banje. Ali ni to nije sve kada je reč o prirodnim bogatstvima ovih krajeva, ovuda protiče i jedna od najlepših i najčistijih reka naše zemlje, reka Lopatnica. Nadaleko se priča o prirodnim i lekovitim odlikama koji krase ove krajeve. Od prestonice naše zemlje – Beograda, udaljena je čak dvesta kilometara, ali se do nje stiže prilično brzo i lako, prohodnom Ibarskom magistralom. Do same Banje od Ibarske magistrale vodi asflatiran put dužine oko 2,5 kilometra. Od Kraljeva je udaljena nepunih 25 kilometara. U njenoj blizini se nalazi i stanica železničke pruge koja povezuje naš glavni grad, sa glavnim gradom Makedonije, Skopljem. Povezanost Bogutovačke banje sa ostalim krajevima Srbije je odlična, upravo zahavaljujući pomenutoj Ibarskoj magistrali. Sa svojom nadmorskom visinom od 520 metara Bogutovačka banja poseduje umereno-kontinentalnu klimu koja pogoduje svakom organizmu. Zbog zaštitničke uloge okolnih planinskih venaca u Bogutovačkoj Banji nikada se nećete susresti sa nepovoljnim klimatskim odlikama kao što su jaki, šibajući vetrovi, magla, nagle promene vazdušnog pritiska… u ovim krajevima sve odiše mirom, pa i sama klima. Često je u žargonu nazvaju i „Neuro banja“ jer je čuvena po prirodi koja odiše neverovatnim mirom i na taj način pruža odličnu terapiju za živce.  U Bogutovačkoj banji nema strujanja i mešanja vazdušnih struja, nema velikih naglih promena vazdušnog pritiska nema magle i ostalih klimatskih nepogoda, te ona svojom stabilnošću stabilizuje nervne i živčane probleme. Priroda je u potpunosti čista i očuvana i ima veliki uticaj na zdravlje pojedinca koji ovde boravi.

Istorija

Daleke 1835.godine vlada Kneževine Srbije naredila je da se urade prva hemijska ispitivanja i analize mineralnih voda Bogutovačke Banje. Ova ispitivanja, zapravo su i prvi provereni izvori koji govore o ovoj banji. Zatim, nekoliko decenija kasnije, grade se prve barake za smeštaj poestioca, i drveni bazen za kupanje u ovim lekovitim vodama. To su bili prvi koraci u razvoju ove banje i u iskorišćavanju njenih lekovitih voda. Tridesetih godina dvadesetog veka, sagrađen je i prvi bunar i u isto vreme su preuređene barake, i izgrađeno je mineralno kupatilo. Ovo prvo mineralno kupatilo u Bogutovačkoj Banji radilo je sve do pedesetih godina dvadesetog veka. Tih godina kreće se sa prvom modernizacijom ovog područja i to izgrađivanjem savremenih kupatila i novih ugostiteljskih objekata. 1985.godine izgrađen je jedan veći hotel koji nosi simboličan naziv „Mineral“ i ima kapacitet od 200 postelja. Te godine, takođe je sprovedena najčistija i najzdravija voda za piće sa viših nadmorskih visina Troglava. Pre nekih desetak godina obnovljen je i preuređen depandans „Cvet“.  Ovim uređenjima, sporvođenjem vode i izgradnjom savremenih ugostiteljskih objekata Bogutovačka Banja unapredila je svoj status i postala jedno pravo moderno turističko lečilište.

Bolesti koje se leče i tretiraju u Bogutovačkoj Banji

U okviru Bogutovačke Banje nalazi se je jedan zdravstveni centar u kojem se obavljaju sve terapije, u pitanju je Prirodno lečilište i odmarališe „Mataruška i Bogutovačka Banja“. U njemu rade brojni lekari, vrhunski terapeuti, stručno osobolje. Po svom sastavu, vode Bogutovačke Banje se u lečenju primenjuju na dva načina: pijenjem i kupanjem. Najčešće bolesti koje se ovde uspešno tretiraju su:

  • Neuropsihijatrijska oboljenja (neuralgije i neuroze, labilnost vegerativnog nervnog sistema, multipla skleroza, hronična migrena, neurotični sindrom…) ;
  • Neki oblici reumatizma (vanzglobni, degenerativni);
  • Bolesti organa za varenje (gastralagije, spazam jednjaka…);
  • Bolesti kardiovaskularnog sistema (tahikardija, aritmije izazvane nervnom razdražljivošću, bolesti perifernih krvnih sudova, visok krvni pritsak…);

Kao i kod svake druge banje, lečenje i terapije u Bogutovačkoj Banji mora odrediti stručan lekar koji ima uvid u Vašu anamnezu bolesti.

Lekovite vode

U Bogutovačkoj banji poznata su tri izvora mineralnih voda. Dva, starija, otkrivena su istovremeno jer se nalaze jedan iznad drugog. Ove vode spadaju među jedne od prvih koje su hemijski isptivane i analizirane u našoj zemlji. To se odigralo daleke 1835.godine. Po svom sastavu mineralne vode Bogutovačke Banje svrstavaju se u slabo sumporovite vode, u njima ponajviše ima: magnezijuma, kalcijuma, natrijuma, gvožđa, aluminijuma, hidrokarbonata, hlora, sulfata… Takođe se govori  da poseduje i neke radioaktivne elmente kao što je silicijumova kiselina. Sa iskorišćavanjem trećeg otkrivenog izvora počelo se krajem 50-ih godina prošlog veka. Izdašnost ovih ivora je okvirno oko deset litara u sekundi. Zbog svojih temperatura koja variraju od 24 do 27°C vode spadaju u klasu hipotermi. Prednost ovih prijatnih temeratura je što se voda ne mora dodatno zagrevati ili hladiti, te pogoduje i nekim srčanim bolesnicima. One se koriste i za kupanje i za piće. U bazenima koji su se pune ovom mineralnom vodom bolesnici koji sprovode terapije u njima samo miruju. Skorija ispitivanja obavljena pre par godina na Institutu za rehabilitaciju Beograd, potvrdila su lekovita svojstva ovih voda.

Turističke atrakcije

            Najčistija reka Srbije, Lopatnica idealna je za sve ljubitelje ribolova, planinari će svakako uživati u obližnjim prekrasnim planinama, a tu je nešto i  za manje aktivne posetioce – „staza zdravlja“ koja će podmladiti Vaš duh i regenerisati Vašu energiju. Pored svih pomenutih prirodnih lepota ipak najveću atrakciju ovih krajeva pružaju veoma značajni kulturno-istorijski spomenici. Tu su dva najpoznatija spomenika srpske srednjovekovne države – manastir Studenica (XII) i manastir Žiča (XIII) kao i ostaci znamenitog srednjovekovnog utvrđenja Maglič (XIII vek). Postoje organizovane ture obilzaka ovih manastira značajnih za srpsku istoriju, stoga boravak u Bogutovačkoj Banji može biti u potpunosti ispunjen kulturnim duhom… i pored medicinskog značaja imati i onaj kulturno edukatvini. Odmor u ovim krajevima nezaboravno je iskustvo.

Kulturno zabavne manifestacije koje se održavaju u Bogutovačkoj Banji

Za sve ljubitelje adrenalinskih izazova organizuje se tradicionalna i čuvena manifestacija Regata Ibrom. U pitanju je događaj ispunjen zabavnim i sportskim aktivnostima koji svake godine okuplja veliki broj učesnika (nekoliko hiljada). Termin održavanja pada u poslednju nedelju juna meseca. Kreće se od srednjovekovnog utvrđenja Maglič i stiže se do Kraljeva, što čini dužinu rečne staze nekih dvadesetak kilometara. Raznolika su prevozna sredstva sa kojima oduševljeni učesnici pokušavaju da plove Ibrom i prevale zadanu distancu. 2002.godine ova manifestacija odnela je nagradu Tursitički cvet, koju dodeljuje Turistička organizacija Srbije za značajna ostvarenja u promovisanju turizma ili poboljšanju turističkih usluga.

            Ima nešto i za one večite zaljubljenike u prirodu, planinare.U pitanju je tradicionalna manifestacija koja nosi ime „Berba narcisa“.  Održava se na proleće, najčešće u maju mesecu, kada se na 1000 planinara penje na prelepu planinu Stolovi (1375. metara nadmorske visine) i bere ovo prekrasno cveće. Više od petnaest godina ovui manifestaciju organizuju članovi planinrskog kluba „Gvozdac“ iz Kraljeva. Ovi iskusni planinari vrlo temeljno organizuju jednu ovakvu akciju na kojoj ima brojnih pratećih događanja kao što su: vožnja biciklom, letenje paraglajderom itd…

            Za sve one koji imaju nešto umetničkog duha u sebi, manifestacija Likovna kolonija Studenica pružiće pravi ugođaj. Ovaj kulturni događaj ogranizuje Turistička organizacija Kraljeva i on je međunarodnog karaktera. Inspiraciju za ovu likovnu koloniju, godinama unazad pruža najznačajniji spomenik srednjovekovne srpske države, oličenje pravoslavlja i iskonske duhovnosti, prekrasni manastir Studenica.

Bogutovačaka Banja nije samo prirodno lečilište, ona je mnogo više od toga, jer svojim posetiocima nudi najrazličitije sportske aktivnosti i kulturne obilaske… nudi sve što možete poželeti na jednom odmoru.