Muzeji – prošlost i sadašnjost
Muzeji Beograda su, kao i mnogi veliki muzeji širom sveta, riznice znanja, i predstavljaju sjajan način da se upozna grad na zabavan i edukativan način, da se upoznaju istorija i kultura i oseti duh prošlih i sadašnjih vremena.
Našu priču o muzejima možemo početi definicijom te reči, koja potiče od grčke reči Μουσεῖον (Mouseion) kako se davno nazivao hram u Atini posvećen muzama, boginjama zaštitnicama umetnosti i kulture.
Uloga muzeja je u skupljanju, čuvanju i predstavljanju predmeta koji imaju veliki kulturni, umetnički ili naučni značaj, i igraju veliku ulogu u edukaciji. Organizacijom izložbi, koje mogu biti trajne ili privremene, javnost se upoznaje sa eksponatima koji se čuvaju u muzeju.
Prvi muzeji su predstavljali privatne kolekcije bogatih pojedinaca, porodica ili institucija koje su prikupljale retke i neobične predmete i artefakte, i bili su dostupni samo nekolicini odabranih.
Prvi javni muzeji su često bili dostupni samo višoj i srednjoj klasi, dok su u naše, moderno doba dostupni svima koji žele da im posvete svoje vreme i imaju želju za saznanjem.

Muzeji Beograda
Beograd mami svoje posetioce velikim izborom muzeja koji su izmedju ostalog posvećeni drevnoj i savremenoj umetnosti, istoriji i tehnici.
Najpoznatiji muzej Beograda je svakako Narodni muzej, koji je osnovan 1844. godine i najstarija je i najznačajnija kulturna ustanova u Srbiji. U svoju bogatu kolekciju od preko 400.000 eksponata uključuje mnoga domaća i strana remek- dela, od kojih je najpoznatije Miroslavljevo jevandjelje.
Jedan od najvažnijih Beogradskih muzeja je i Muzej Vuka i Dositeja, koji sadrži brojne eksponate koji govore o životu i delu reformatora srpskog pisma, i o prvom ministru obrazovanja u Srbiji. Sama zgrada muzeja predstavlja turski stil gradnje, i medju poslednjim takvima je u Beogradu.
Stranim turistima je naročito zanimljiv Muzej vazduhoplovstva, jer se u njemu nalaze delovi ‘nevidljivog’ američkog bombardera F-117, koji je oborila srpska PVO tokom NATO agresije na Srbiju 1999. godine. Muzej je osnovan 1957. a prvu izložbu je imao maja 1960. godine.
Posetioci koji su zainteresovani za umetnost mogu posetiti muzeje primenjene ili savremene umetnosti, kao i Muzej afričke umetnosti, dok oni naklonjeniji tehnici i dostignućima moderne nauke mogu uživati u postavkama Muzeja nauke i tehnike, Muzeja Nikole Tesle ili Muzeja automobila.
Istorijski muzej Srbije, Konak Kneginje Ljubice i Etnografski muzej pružaju svojim posetiocima pogled u prošlost Beograda i Srbije.
Pored ovih, u Beogradu postoji još muzeja koje svakako vredi obići i posvetiti vreme njihovim jedinstvenim izložbama.
Jer Beograd u četrdeset i dva muzeja čuva neprocenjivo kulturno, istorijsko i naučno blago koje svedoči o beogradskoj prošlosti, Srbiji kroz vekove teškog postojanja, o dostignućima srpskog naroda u kulturi i nauci i o njegovim nebrojenim oslobodilačkim ratovima.

No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.