U poseti galeriji
Galerija je prostor ili okruženje u kome se izlažu umetnički eksponati, i galerije mogu biti javne i privatne. Javne galerije prikazuju umetnička dela širokoj publici i njihova je primarna uloga edukacija i doprinos razumevanju umetnosti, dok privatne galerije mogu takodje javno prikazivati svoje eksponate, ali su one pre svega fokusirane na finansijsku dobit.
Galerije mogu da imaju i druge funkcije kao što su skupljanje, čuvanje i proučavanje umetničkih dela. Neke od njih poseduju eksponate koji potiču iz raznih vremenskih perioda, od praistorije do savremene umetnosti, dok se druge posvećuju čuvanju i prikazivanju umetničkih dela samo iz odredjenog perioda.

Galerije kroz vreme
U prošlosti su vredna umetnička dela radjena samo za crkvene velikodostojnike i vladare, tako da su oni odabrani mogli da ih vide samo u hramovima i palatama.
U antička vremena su hramovi počeli da funkcionišu kao neka vrsta umetničkih galerija, kojima su bogati kolekcionari često darivali svoje kolekcije.
U srednjovekovnoj Evropi kao galerije su služile odredjene prostorije u palatama, a veće crkve i katedrale su često javno prikazivale umetnička dela iz svoje riznice.
Današnje moderne galerije se uglavnom nalaze u urbanim centrima, i pod nadzorom svojih kustosa organizuju javne ili privatne izložbe.

Galerije u Beogradu
Beograd je grad koji je uvek znao da ceni umetnost i u kome se nalazi brojne umetničke galerije. On ispunjava ponosom svoje gradjane koji dragocene trenutke svoga života posvećuju uživanju u lepoj umetnosti.
Pomenimo samo neke od galerija koje se mogu posetiti u Beogradu, kao što je Galerija SANU koja je najverovatnije najposećenija u gradu i u kojoj se često organizuju izložbe od nacionalnog značaja.
Galerija Studentskog kulturnog centra ima tradiciju još od sedamdesetih godina prošlog veka i podržava različite altrnativne metode i individualne umetničke projekte, dok je galerija Singidunum komercijalna galerija u kojoj primenjeni umetnici izlažu svoje radove.
U Beogradu postoji preko trideset galerija u kojima se izlažu umetnička dela mnogih vrhunskih domaćih i stranih umetnika.
Beogradske galerije imaju u svojim kolekcijima izuzetna imetnička dela koja ostavljaju jak utisak na posmatrača, gde eksponati čine celinu koja šalje snažnu poruku.

No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.