Pravoslavna crkva
Hrišćanstvo na prostoru Balkana počinje od prvih vekova nove ere, a Srpska pravoslavna crkva je jedna od upravno samostalnih pravoslavnih crkava koja sa ostalim pravoslavnim crkvama čini istočnu, pravoslavnu hrišćansku crkvu.
Preteča Srpske pravoslavne crkve je Žičko-pećka arhiepiskopija koja je stekla samostalnost 1219. godine zahvaljujući Svetom Savi (1174. – 1236.), prvom Srpskom arhiepiskopu, rodjenim kao Rastko Nemanjić, najmladji sin velikog župana Stefana Nemanje .
Kao preteča Srpske pravoslavne crkve može se smatrati i Pećka patrijaršija koja je postojala u periodu od 1346. – 1458. i koju je osnovao car Dušan silni, i koja je obnovljena 1557. i trajala sve do 1776. godine dok je nije ukinuo Carigrad.
Savremena Srpska pravoslavna crkva je uspostavljena 1920. ujedinjenjem mesnih pravoslavnih crkava na teritoriji kraljevine SHS, a pre nje su postojale tri autokefalne crkve: Beogradska mitropolija, Karlovačka patrijaršija i Cetinjska mitropolija.
Danas Srpska pravoslavna crkva ima eparhije i parohije svuda u svetu gde žive njeni vernici.

Crkve u Beogradu
U Beogradu i njegovoj okolini postoji veliki broj crkvi, hramova i manastira tako da ga to čini jednim od duhovnih centara na Balkanu. Ovako veliki broj verskih objekata, čuvara srpske istorije, doprinosi i razvoju verskog turizma.
Velika većina Beogradjana je pravoslavne veroispovesti tako da su u Beogradu najzastupljeniji verski objekti Srpske pravoslavne crkve. Pored toga, u Beogradu se nalazi i nekoliko katoličkih crkava, jedna sinagoga i jedna džamija.
Hram Svetog Save koji se nalazi na Svetosavskom trgu na Vračaru, najveći je pravoslavni hram na Balkanu i jedna je od najvećih pravoslavnih crkava na svetu.
Izgradnja hrama je započeta 1935. i prekinuta sa početkom Drugog svetskog rata, a nastavljena je tek 1985. godine.
Visina kupole je 70 metara, a visina pozlaćenog krsta na kupoli 12 metara, što daje ukupnu visinu hrama od 82 metra. Hram Svetog Save je vidljiv sa svih prilaza gradu i zauzima istaknuto mesto na Beogradskom horizontu.
Crkva Svetog Marka se nalazi u Tašmajdanskom parku i gradjena je od 1931. do 1940. godine. Izgradjena je u srpsko-vizantijskom stilu, po uzoru na manastir Gračanica na Kosovu, velike srpske svetinje iz XIV veka koju je izgradio kralj Milutin. U južnom delu se nalaze mošti cara Dušana koje su prenešene iz njegove zadužbine manastira Sveti arhangeli kod Prizrena.
Pored ovih, i crkva Svete Petke je jedno od velikih svetilišta Beograda. Sveta Petka je jedna od najpoštovanijih ženskih svetitelja u Srbiji i njena kapela je izgradjena 1937. godine neposredno ispod Bogorodičine crkve Ružice, pored izvora koji se smatra lekovitim u lečenju neplodnosti. U crkvi se čuva ruka Svete Petke dok se njene mošti nalaze u Rumunskom gradu Jašiju.
Pored ovih svetilišta u Beogradu se nalazi i veliki broj drugih crkava koje svakako vredi obići i u kojima se za vreme bogosluženja okuplja veliki broj vernika.

No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.