Namena bioskopa
Bioskop je mesto na kome gledaoci mogu da uživaju u filmovima, koji se projektuju na projekcioni ekran. Opremljeni su kvalitetnim zvučnicima koji obogaćuju doživljaj gledanja filmova. Filmovi koji se prikazuju u bioskopima mogu biti animirani koji su namenjeni deci, zatim igrani filmovi u kojima uživa najveći deo publike ili dokumentarni filmovi koji obradjuju razne životne teme i nisu fikcija.
Gledanje filmova u bioskopima predstavlja zabavu i opuštajuću aktivnost za većinu ljudi današnjice, koji pronalaze zadovoljstvo u gledanju radnje koja se odvija na velikom ekranu.
Danas skoro svako može da gleda filmove u svom domu na televizoru ili računaru uživajući uz kolekciju filmova na diskovima ili korišćenjem interneta. Ali bioskopi pružaju bogatije iskustvo jer su namenjeni isključivo tome i stalno se usavršavaju u tehnološkom smislu kako bi unapredili doživljaj gledanja filmova. Tu lako možemo da uronimo u jednu drugačiju realnost od realnosti svakodnevnog života. U bioskopskoj sali možemo, makar na kratko, pobeći od stresa i briga i osloboditi se napetosti, a gledanje dobrog filma može proširiti granice našeg znanja.

Nastanak bioskopa
Istorija bioskopa je povezana sa početkom prikazivanja prvih filmova. Prva kamera za snimanje filmova nastala je 1890. a prvi studio za snimanje 1897. godine.
Filmovi su se u početku prikazivali na mestima gde su izvodjeni vodvilji, krate predstave za zabavu širokih masa, koje su trajale do 10 minuta i bile su krajem 19. veka najrašireniji oblik masovne zabave.
Prvi Bioskop je osnovan 1902. u Americi, u los Andjelesu, a sa nastankom zvučnog filma 1927. bioskopi dobijaju na popularnosti.
Narednih decenija bioskopi su pratili tehnološki razvoj i usavršavali način prikazivanja filmova, tako da danas  imamo bioskope za prikazivanje 3D filmova, kao i multiplex bioskope koji u različitim salama istovremeno prikazuju različite filmove.

Bioskopi u Beogradu
Beograd se razlikuje od drugih gradova u Srbiji po broju bioskopa, pogotovu onih multiplex tipa koji su opremljeni savremenim uredjajima za prikazivanje i vrhunskim zvučnim sistemima.
U Beogradu se nalazi oko 10 bioskopa sa 36 bioskopskih sala u kojima se ljubiteljima sedme umetnosti prikazuju filmovi najrazličitijih žanrova.
Prva bioskopska predstava je prikazana 1898. godine na Terazijama, u nekadašnjoj kafani Kod zlatnog krsta, dok se stalni bioskopi u Beogradu otvaraju od 1906. godine. Prvi zvučni film je prikazan 1929., samo dve godine nakon premijere zvučnog filma u svetu.
Posle Drugog svetskog rata Beograd je imao 40 bioskopskih sala, a danas je broj bioskopa značajno smanjen. Samo posle privatizacije iz 2007. zatvoreno je 14 bioskopa, medju kojima i oni koji su bili pod zaštitom države i čine deo arhitektonskog nasledja XIX veka.
U Beogradu se održava veći broj filmskih festivala od kojih je najznačajniji FEST, medjunarodni filmski festival na kome se prikazuju najznačajnija ostvarenja iz svetske kinematografije.
Beogradski bioskopi u okviru svoje ponude organizuju i ‘filmske dane’, kada se filmovi mogu gledati po sniženoj ceni. Ponedeljak je filmski dan za bioskope Roda Cineplex i Dom sindikata, utorak za bioskope Cineplexx u TC Delta City i Kolosej u TC Ušće, a sredom se može dobiti popust na filmove u bioskopu Akademija 28.

No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.