Uloga biblioteke
Biblioteka je skup različitih izvora informacija koje su dostupne odredjenoj zajednici u fizičkom obliku ili virtuelno, u cilju zadovoljavanja njihovih informacionih, kulturnih, obrazovnih i rekreativnih potreba. Biblioteke su prepune knjiga, novina, mapa i drugog štampanog materijala, a ako je u pitanju virtuelni  prostor primat preuzimaju elektronske knjige, mikrofilmovi i digitalni diskovi. Biblioteke su organizovane tako da pristup traženim informacijama bude što lakši, a za dodatnu pomoć uvek se možemo obratiti bibliotekaru.
Uloga javne biblioteke u lokalnoj zajednici je od velikog opšteg značaja i doprinosi informacionom i kulturnom razvoju društva.

Zadovoljstvo čitanja
Biblioteka je raj za učenike i profesore, i za sve one kojima je draga pisana reč. Tu možemo korisno utrošiti sate našeg vremena i dosta naučiti čitajući knjige eminentnih pisaca.
Razvijanjem navike čitanja od najranijeg doba stvara se hobi koji će nas stalno vući ovom mestu koje omogućava intelektualni rast svakoga ko mu se posveti.
Biblioteka je mesto apsolutne tišine i koncentracije, gde toliko ljudi može istovremeno da u tišini uživa u omiljenoj literaturi. U tome je čarolija ovog jedinstvenog mesta – poštovanje etike samog ulaska i održavanje svetosti tišine u ovom čitalačkom hramu.
Biblioteka je prema tome skladište znanja otvoreno za sve koji žele da dotaknu horizonte spoznaje. To je mesto gde se vajaju budući intelektualci, gde se odgaja elita.

Biblioteke Beograda
Bielioteke Beograda predstavljaju dušu grada, i njihov glavni zadatak je negovanje kulture, nauke i duhovnosti. Mnoge stručne biblioteke služe studentima, učenicima i profesorima za izučavanje stručne gradje iz raznih naučnih oblasti.
Beogradske biblioteke predstavljaju prostor slobode za svoje korisnike, i dosta ulažu u očuvanje književnog fonda i kulturnog blaga i podrška su svakom obliku obrazovanja, što je jako bitno za univerzitetsku sredinu kao što je naš glavni grad.
Beogradske biblioteke su prepune knjiga najvećih domaćih i svetskih pisaca najrazličitijih žanrova i svojim čitaocima nude viziju onoga što će doživeti dok budu čitali knjigu.
One su jedine ustanove iz oblasti kulture koje nude edukaciju mimo klasičnih oblika obrazovanja.

Biblioteka danas
U današnjem digitalnom dobu kada je znanje lako dostupno biblioteke se nalaze pred izazovom prilagodjavanja novim okolnostima.
Život savremenog čoveka se ne uklapa u tradicionalno delovanje biblioteke kao pasivnog čuvara knjiga, koja je stoga prinudjena na transformaciju svake vrste, unutrašnje i spoljašnje. Nove tehnologije utiču na način konzumiranja kulturnih proizvoda a držati korak sa vremenom je pitanje opstanka.
Zato biblioteke danas postaju logistika obrazovanju i kulturi i streme budućnosti u kojoj će više nego ikada važiti da znanje predstavlja moć.

No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.