Znamenitosti i kultura
Znamenitosti i kultura Beograda se mogu videti u njegovoj arhitekturi, istorijskim gradjevinama, u posebnoj atmosferi grada. Šetnja centrom našeg glavnog grada je šetnja kroz istoriju, i neke od poznatih gradsih ulica su trasirane još pre desetak vekova. U Beogradu postoje divna i skrivena mesta kojih ponekad nisu svesni ni sami beogradjani, tako da ponekad i bez njih možete da pronadjete svoje omiljeno mesto. U Beogradu postoje razna mesta koja morate da vidite: spomenici, parkovi, ulice, česme i arheološka nalazišta, a mnoga od njih su proglašena za kulturna dobra.

Spomenici kulture
Jedno od najpoznatijih je svakako Vinča koja se nalazi na 14km od Beograda i predstavlja arheološko nalazište izuzetne vrednosti. Iskopavanja je 1908. godine započeo profesor beogradskog univerziteta dr Miloje Vasić pri čemu je pronašao ostatke velikog neolitskog naselja koje potiče još od 4500. godine p.n.e. Ovo naselje je svojom veličinom i brojem stanovnika prevazilazilo i prve gradove u Mesopotamiji koji su nastali znatno kasnije.
Još jedna velika znamenitost naše prestonice je Beogradska tvrdjava koja se sastoji od Gornjeg i Donjeg grada i parka Kalemegdan. Nalazi se iznad ušća Save u Dunav i predstavlja svojevrsni muzej istorije Beograda. Zahvaljujući izuzetno važnom strateškom položaju ovog prostora, prve utvrdjene gradjevine na ovom mestu podignute su još u prvom veku naše ere, kada je podignuto rimsko utvrdjenje i stalni vojni logor. Od tada je ova tvrdjava mnogo puta rušena i ponovo podizana od strane raznih osvajača.
Pored ovih značajnih kulturnih spomenika, u Beogradu postoji čitav niz drugih znamenosti koje treba videti. Tu su ulica Kneza Mihaila koja je najpoznatija pešačka zona u gradu, zatim Narodno pozorište koje je najstarije pozorište u Srbiji koje još uvek radi, velelepni Hram Svetog Save, kao i mnogi drugi javni spomenici.

Kultura i obrazovanje
Beograd je prestonica Srpske kuture, nauke i obrazovanja. Najveća koncentracija institucija iz oblasti nauke i umetnosti od nacionalnog značaja nalazi se upravo u njemu. Tu je Srpska akademija nauke i umetnosti osnovana 1886. kao srpska kraljevska akademija, Narodni muzej osnovan 1941. i Narodno pozorište osnovano 1869., Narodna biblioteka Srbije osnovana 1832. godine. U gradu je i sedište Beogradskog univerziteta osnovanog 1808. godine, i Univerziteta umetnosti.
U Beogradu se održavaju i mnoge kulturne manifestacije kao što su Beogradski sajam knjiga, FEST (Medjunarodni filmski festival), BELEF (Beogradski letnji festival), BITEF(Beogradski internacionalni teatarski festival) i BEMUS (Beogradske muzičke svečanosti).

Duhovna kultura
Preko 90% beogradjana je pravoslavne veroispovesti, i oni su vernici Srpske pravoslavne crkve koja je svoju autokefalnost dobila 1219. godine. U Beogradu se nalaze i dragoceni spomenici duhovne kulture, kao što su manastiri i crkve, medju kojima počasno mesto zauzima Hram Svetog Save. Pored njega, simbole Beograda predstavljaju i Saborna crkva svetog Mihaila, Crkva svetog Marka, Ruska pravoslavna crkva (crkva svete trojice), Crkva Ružica, Kapela svete Petke i Crkva Aleksandra Nevskog.

No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.