Trgovi u funkciji grada
Rast urbanizacije i industrijalizacija dovode do povećanja broja stanovništva u gradovima, koji se razvijaju i rastu, puni bilborda, autoputeva, semafora, zgrada od betona i čelika. Današni gradovi dobijaju korporacijski izgled, hladni su i apstraktni i liče jedni na druge, uskraćujući svojim stanovnicima prirodno okruženje gde se čovek oseća slobodnijim.
Zato su u gradovima veći otvoreni prostori neophodni, prostori koji će harmonizovati elemente od kojih se jedan savremeni grad sastoji i kreirati lepšu sliku grada.
Identitet i imidž grada zavisi od kvaliteta elemenata koji čine javni prostor. Trgovi, parkovi, ulice i bulevari su deo javnog okruženja koje utiče na život gradjana i sam grad čini upečatljivim.
Dobro osmišljeni trgovi stvaraju pozitivan utisak o gradu. To su i mesta gde se okuplja zajednica i gde se često nalaze važne ustanove. Prikladni su za razne skupove i dogadjaje kojima je potreban širi otvoreni prostor. Kako se nalaze u urbanijim delovima grada obično su prepuni najraznovrsnijim radnjama, prodavnicama i buticima.
Trgovi kao prostorni element u sastavu grada imaju svoj istorijski razvoj, i predstavljaju složeni urbanistički elemenat.
Arhitektura trgova povezuje zgrade sa otvorenim prostorima i čini da postanemo svesniji našeg neposrednog okruženja.

Trgovi Beograda
Beogradjani dosta vremena provode u šetnji svojim trgovima i parkovima, koji su pre nastali kao splet istorijskih okolnosti nego kao deo nekog plana.
Na užoj teritoriji Beograda nalazi se preko 5500 ulica, 16 trgova i 32 skvera. Najstarije ulice u gradukoje su zadržale svoje prvobitne pravce su ulice Kralja Petra, Vase Čarapića, Narodnog Fronta, Cara Dušana, Gavrila Principa, Jevrejska i Karadjordjeva.
Najstariji trg na područiju 10 Beogradskih opština je Studentski trg, a najpoznatiji je Trg Republike.
Studentski trg zauzima prostor od ulice Vase Čarapića, oko univerzitetskog parka, do Uzun-Mirkove ulice. Za vreme turaka se tu nalazilo tursko groblje, sve do 60-tih godina XIX veka. Srpske vlasti su ovde 1824. godine otvorile Pazarište, kasnije nazvano Velika pijaca. Trg dobija svoje konture 1869. godine prilikom regulacije grada.
Danas se studentski trg nalazi u središtu izmedju nekoliko fakulteta: filozofskog, filološkog i prirodno-matematičkog.
Trg Republike obuhvata prostor izmedju ‘Gradske kafane’, bioskopa ‘Jadran’, Narodnog pozorišta i Centralnog kluba Vojske Srbije. Trg je formiran posle rušenja Stambol Kapije 1866. godine i podizanja zgrade Narodnog pozorišta 1869. godine.
Urbano formiranje trga je počelo 1882. nakon podizanja spomenika knezu Mihailu.
Pored ova dva najpoznatija trga, Beograd se može ponositi i ostalim svojim trgovima.
Osvrt na Beogradske trgove, na njihova specifična arhitektonska rešenja, nam olakšava razumevanja grada, kao i njegovih gradjana.

No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.