Parkovi – Zelene površine za šetnju i odmor
Parkovi i zelene površine u gradu predstavljaju važan deo ekosistema. Parkovi su, u stvari, specifični objekti koji se podižu od živog materijala. U savremenom gradu on je najvažniji elemenat sistema zelenila, a značajan je i kao mesto za odmor i relaksaciju.
Koliko god da je grad urban i pun betona i zgrada od čelika i stakla, ne može da bude funkcionalan ako nema dovoljno zelenila, mesta na kojima ima bujne vegetacije, raznog drveća i cveća. Jer, zelene površine zaokružuju svaki deo grada, svaku zgradu, kao celinu.
U modernom gradu, bučnom i punom isparenja i izduvnih gasova fabrika i automobila, parkovi su oaze mira u kojima možemo da se šetamo i rekreiramo, igramo sa svojom decom i družimo sa prijateljima.

Parkovi Beograda
Beograd ima veliki broj zelenih površina koje nas štite i oplemenjuju, absorbuju buku i zagadjenje, a mnoge svetske metropole mogu da mu pozavide na količini zelenila u samom gradskom jezgru.
Prvi parkovi u Beogradu počeli su da se uredjuju u XIX veku, i najveći broj parkova podignut je u drugoj polovini XIX veka i prvim decenijama XX veka. U drugom delu XX veka izgradjena su samo dva parka: Čuburski i Tašmajdanski.
Prvo plansko ozeljenjivanje je započeto u Topčideru 1831. godine oko knez Miloševih konaka. Ovde se medju 1170 stabala nalazi najstariji platan u gradu visine 35 metara. Star je oko 170 godina i zaštićen je zakonom kao prirodno dobro. Prvi gradski park, nazvan Finansijski, uredjen je 1836. godine u engleskom stilu, sa vijugavim stazama i domaćim vrstama drveća, izmedju današnjih ulica Nemanjine i Kneza Miloša.
Sadržaj i karakter Beogradskih parkova ukazuju na njihov značaj u životu grada i predstavljaju deo kulturne istorije.
U prestonici Srbije ima 65 parkova na površini od 385 hektara, a od tog broja je samo pet klasičnih parkova površine preko 10 hektara: Kalemegdan, Topčider, Park prijateljstva, Hajd park i Tašmajdan.

Svaki park ima svoju priču
Beogradskim parkovima dominira visoko listopadno drveće, oko 30 vrsta, najviše javora i kestena, zatim lipe, bagrem, platani, topole, breza itd. Od zimzelenog drveća najzastupljeniji su smrča, bor, tuja, jela, čempres i tisa.
Oko 80 – 90% drveća je mladje od 60 godina tako da Beogradski parkovi spadaju u mlade.
Kalemegdan je najveći Beogradski park i nalazi se u samom centru grada. Moderno je uredjen širokim stazama za šetnju, zelenim travnjacima i planski posadjenim drvećem. Njegovo uredjenje je počelo 1867. godine, nakon Turske predaje Beogradske tvrdjave Mihailu Obrenoviću.
Tašmajdanski park se takodje nalazi u gradskom jezgru i predstavlja jedno od najomiljenijih izletišta Beogradjana. Ime je dobio po kamenolomu (majdan – kamenolom) koji se tu nalazio.
Svaki od parkova naše prestonice mami Beogradjane i ima neku svoju priču – Karadjordjev park je formiran posle podizanja prvog javnog spomenika u Beogradu 1848, godine, u parku Topčider se nalazi najstarija česma u gradu, a u parku Ćirila i Metodija je izgradjeno 1906. prvo uredjeno igralište za decu.

No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.