Muzika za sva čula
Koncertne dvorane su prostorije sa posebnim akustičnim karakteristikama, tako da auditorijum može da uživa u muzici vrhunskog kvaliteta. Obično se u koncertnim dvoranama sluša klasična muzika, koja predstavlja iskustvo za sva čula.
Privlačnost koncertne dvorane ne leži samo u bini na kojoj nam vrhunski izvodjači približavaju dela velikih kompozitora, već i u njenom eksterijeru, akustici, opštoj atmosferi na koncertima i u njenom šarmu. Tu muzika i arhitektura spajaju tradicionalno i moderno na više različitih načina.
Akustika koncertne dvorane zavisi prvenstveno od arhitekture i oblikovanja enterijera.
Koncertnu dvoranu možemo posmatrati kao veliku rezonantnu kutiju čiji je arhitekta graditelj instrumenata.
Ipak, sama zgrada, kao i koncertna dvorana u njoj, ne znače mnogo bez prisustva publike, pažljivih i obrazovanih slušalaca koji imaju potrebu za punim ugodjajem rasprostiranja zvuka u velikom prostoru, koji su aktivni učesnici dogadjaja, na višem intelektualnom i čulnom nivou.

Koncertne dvorane Beograda
Koncert klasične muzike se može održati i u sali Beogradske filharmonije, Sava centru i još nekim manjim dvoranama, a jedina prava koncertna dvorana u Beogradu se nalazi u Kolarčevoj zadužbini
Šezdesetih godina XX veka bilo je u planu da se reprezentativna koncertna dvorana izgradi u blizini Studentskog trga, od čega se odustalo. Danas postoje predlozi da u sklopu Beogradske opere koja će se zidati na Novom Beogradu, bude izgradjena i koncertna dvorana.
Velika dvorana Kolarčeve zadužbine otvorena je u februaru 1932. godine koncertom Beogradske filharmonije kojom je dirigovao Stevan Hristić, i predstavlja i dalje reprezentativni koncertni prostor za izvodjenje klasične muzike.
U dvorani Doma sindikata 60-ih i 70-ih godina prošlog veka otvarane su Beogradske muzičke svečanosti, a najveći trenutak u njenom postojanju je bio prvi Bemus 1969. godine i gostovanje Bečke filharmonije.
Od renoviranja Doma sindikata se odustalo 1977. godine kada je na levoj obali Save izgradjen Sava centar, u kome se nadalje održavao svaki Bemus. Iako akustičnost Sava centra nije na vrhunskom nivou, njegova najveća prednost su velika bina i veliki broj mesta za sedenje.
Koncertna dvorana Beogradske filharmonije ima atraktivno opremljen prostor i dobru zvučnu izolaciju, ali njena mana je nedovoljno prostora za publiku – ima svega 201 sedište. Zato se ova dvorana uglavnom koristi za kamerne i solističke koncerte.
U klasičnij muzici se može uživati u još jednoj hali – Beogradskoj areni, koja je do sada ugostila dva velikana opere, Lučana Pavarotija i Xosea Karerasa.

No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.