Exit festival
Exit je jedan od najvećih muzičkih festivala na svetu, dobitnik mnogih medjunarodnih nagrada. Zvanično je u Groningenu, u Holandiji, proglašen za najbolji veći evropski festival u 2013. godini.
Dodela ovih nagrada je inicirana 2010. godine od strane Evropske asocijacije festivala, i nagrade se dodeljuju januara svake godine, u 13 kategorija.
Exit se održava svake godine u prvoj polovini jula u Novom Sadu, na Petrovaradinskoj tvrdjavi, i smatra se jednim od najboljih svetskih festivala.
Počeo je 2000. godine kao studentski pokret, i to je jedini muzički festival koji je nastao kao želja za progresom i slobodom. Identitet festivala se razvio kroz jedinstvenu elektronsku muziku, kreirajući brojne socijalno odgovorne kampanje, kao i aktivnu podršku ekološkim i kulturnim pokretima i organizacijama.
U novom Sadu je 2010. godine osnovana Exit Fondacija čiji je glavni cilj pomaganje mladjim gradjanima Novog Sada da steknu akademsko obrazovanje kroz finansiranje i kofinansiranje, kao i kroz akademske projekte.
Popularni muzičari svih žanrova dolaze iz celog sveta na ovaj muzički festival. Na više od 20 bina se mogu čuti pop, rok, tehno, džez, latino, rege, haus, minimal, disko, metal, afro i čak tradicionalna folk muzika.
Glavne bine na Exitu su Main Stage, Dance Arena, Explosive Stage i Fusion Stage, a postoje i mnoge druge, kao recimo No Sleep Novi Sad Stage, Latino Stage, Urban Bug Stage, Future Shock Stage, Silent Disco, Karaoke Stage i dr.
Exit nije samo festival, to je pokret, simbol progresa i motor promena u društvu, i to ne samo u Srbiji već i u drugim Balkanskim državama. Smisao festivala je u težnji ka napretku i pozitivnim promenama i porukama koje treba da stignu do što većeg broja ljudi.
Ne Exitu veče može početi lakšim, opuštajućim tonovima na gornjoj tvrdjavi, zatim možete otići na Latino pozornicu i igrati uz zvuke salse, onda otići u disko, a posle u nekom od barova slušati rok muziku. Kasnije se možete spustiti do glavne bine i slušati neke od vrhunskih svetskih pop izvodjača, a zatim do dens arene na haus i tehno.
Tokom trajanja festivala posetioci mogu da odsednu u nekom od Novosadskih hotela, motela, hostela i apartmana, ali takodje mogu da nadju mesto u privatnom smeštaju ili u kampu.

Exit, Evropa, Svet
Exit je proglašen za najbolji veći evropski festival 2013. godine uz pomoć 620.000 glasova iz celog sveta. Na dodeli nagrada u Velikoj Britaniji 2007. godine dobio je nagradu Najbolji Evropski Festival, a kao jedan od 10 najboljih većih evropskih festivala proglašen je 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 i 2014 godine.
Više od 2,7 moliona ljudi iz 60 zemalja širom sveta je do sada posetilo festival. Neki od izvodjača na festivalu su bili Guns N’Roses,  Billy Idol, Snoop Dogg, Iggy and the Stooges, Faith no more, Motörhead, Kraftwerk, Korn, Beasty Boys, Duran, Duran, Pet shop boys, Jamiroquai, Pulp, New order, Faithless, Placebo, Queens of the stone age, Prodigy, Moloko, David Guetta, Underworld, Skrillex, Moby, Wu-tang clan, Robert Plant, Carl Cox, The white stripes, Massive attack, Cypress Hill i mnogi drugi.
Tokom godina, Exit je privukao pažnju svetskih medija. Internacionalno izdanje CNN-a je prikazalo prilog o Exitu početkom juna 2011. godine, što je Exit postavilo na listu 9 najboljih svetskih festivala. Gardijan je izjavio 2006. godina da je Exit najbolji muzički festival na svetu, a 2008. godine da je najbolja turistička destinacija.
Britanske dnevne novine The Sun su 2012. godine uključile Exit na listu 8 najboljih festivala, a u maju 2013. godine Euronews je objavio članak o Exitu i uvrstio ga u 10 najboljih evropskih festivala.
Za najbolji evropski festival za 2016. godinu Exit je proglašen od strane vodećeg evropskog turističkog priznanja ‘European Best Destinations’ koje se dodeljuje u saradnji sa evropskom komisijom.

No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.