Živi urbani centar
Glavni i najveći grad Srbije, kosmopolitski Beograd nalazi se na ušću dve velike reke, Save i Dunava. Smešten izmedju centralnog dela Srbije koji je pretežno planinski i severnog ravničarskog dela, ovaj stalno rastući grad u sebi sadrži neobičnu mešavinu starih vremena, socijalističke arhitekture, i neprevazidjenog noćnog života koji privlači turiste iz svih krajeva sveta. U svojoj dugoj istoriji, još od vremena kada su keltska plemena nastanjivala ovaj prostor, za Beograd su se vodile mnoge bitke. Njime su naizmenično vladali rimljani, turci i austrougari, da bi konačno dobio nezavisnost 1878 godine. Današnji Beograd je prihvatio sve ove kulturne uticaje i uspeo da ostane živi urbani centar i predstavlja prestonicu kulture, ekonomije i obrazovanja Srbije

Hram Svetog Save
Jedna od najvećih atrakcija je Hram Svetog Save koji se nalazi na Vračaru, u jednom od najlepših delova grada. On je remek-delo crkvene arhitekture smešteno u raskošno uredjen park i u čijoj se blizini nalazi Narodna biblioteka. Radovi na njegovoj izgradnji su započeti 1935. da bi usled isorijskih dogadjaja i bombardovanja Beograda od strane nemaca 6. aprila 1941. godine bili prekinuti, i opet nastavljeni 1985. godine. Prozori, fasada i zvona su postavljeni do 2004. godine, dok unutrašnja dekoracija još nije završena.

Beogradska tvrdjava
Beogradska tvrdjava, mesto na kome se mogu osetiti uticaji istočne i zapadne civiilizacije, je jedan veliki kompleks sa koga se pruža pogled na dve reke i ceo grad. Njegovi gradnju su započeli rimljani još u prvom veku naše ere i služio im je kao utvrdjenje i vojnin logor, a danas je to mesto na kome beogradjani uživaju u prirodi i bavljenju sportom. Osim samih zidina tvrdjave, bašti, parka i drevne infrastrukture, ovde se nalazi beogradski zoo vrt i nekoliko muzeja. Brojne agencije nude turističke vodiče koji će vam pomoći da saznate sve o ovoj drevnoj tvrdjavi, i da vas uvedu u deo misterioznih podzemnih katakombi.

Ada Ciganlija
Jedno od najpopularnijih gradskih mesta za odmor i razonodu je Ada Ciganlija, na kojoj se nalaze brojni kafići, klubovi i restorani, kao i brojna mesta za piknik, mesta za kupanje i za razne sportske aktivnosti. Smeštena uz reku Savu i u blizini gradskog centra, Ada Ciganlija ima u jeku sezone i do 100.000 posetilaca dnevno. Pruža se u dužini od 7km, ima šumicu, staze za pešačenje i mesta za pecanje. Adu Ciganliju možete posetiti u toku dana zbog kvalitetnog ručka u nekom od restorana, ili u toku noći zbog popularnih žurki koje se tada organizuju. Možete iznajmiti bicikl i voziti se na za to predvidjenim stazama, ploviti u čamcu ili roniti, ili se angažovati u nekom sportu, počevši od košarke, fudbala i odbojke na pesku, pa do golfa i planinarenja na veštačkom zidu za penjanje. Oni avanturistički raspoloženi se mogu oprobati i u bandži skokovima i paintball-u.
Knez Mihajlova ulica
Knez Mihajlova ulica je glavna pešačka zona grada i pod zaštitom je države kao jedno od najstarijih i najvrednijih arhitektonskih zdanja, u kome se nalaze zgrade i kuće izgradjene tokom druge polovine XIX veka. Nazvana je po princu Mihailu Obrenoviću, dugačka je 1km i na njenom kraju se nalazi Kalemegdanska tvrdjava. Danas se tu osim starih zdanja nalaze i banke, restorani, hoteli i Srpska akademija nauke i umetnosti.

No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.