Smeštaj
Smeštaj u velikom gradu je neophodan svakome ko je na proputovanju i ostaje svega nekoliko dana ili ima u planu duži boravak. U Beogradu možete lako pronaći smeštaj po vašoj meri, bez obzira na razlog dolaska. Bilo da ste na romantičnom vikendu, poslovnom putu ili na odmoru sa prijateljima, bićete iznenadjeni širinom izbora. Sjajan je osećaj probuditi se u Beogradu, gledati jutarnji izlazak sunca na nebu prestonice, i slušati budjenje uzavrelog grada.

Izbor smeštaja
Nakon užurbanog dana provedenog u otkrivanju tajni Beogradske tvrdjave, njegovih ulica i bulevara, ono što vam je potrebno je dobar noćni odmor. Beograd obiluje velikim izborom smeštaja: od luksuznih hotela, vila i apartmana pa do hostela, soba za iznajmljivanje i kampova. Nije teško pronaći nešto što će odgovarati vašem ukusu i budžetu, vašoj nameri da u glavnom gradu provedete noć ili više dana. Bilo koji tip smeštaja da izaberete očekuju vas visoki standardi, dobar kvalitet usluge i naklonjeni domaćini.

Kako doći do smeštaja
Svoj privatni kutak možete iznajmiti preko različitih specijalizovanih agencija ili lično u dogovoru sa stanodavcem. Uvek je dobra ideja potražiti smeštaj unapred, pre planiranog puta, i sve uslove dogovoriti kako bi izbegli neprijatnost celodnevnog traženja prave sobe ili u žurbi platiti veću cenu od očekivane. Na internetu postoji mnogo sajtova koji se bave ovom tematikom, tako da možete izvršiti malo istraživanje i steći uvid u stanje na ovom tržištu.

Smeštaj i cena
Cena smeštaja zavisi od više faktora – od njegove lokacije, površine sobe ili apartmana koji iznajmljujete, od nivoa opremljenosti i vrste smeštaja. Cena sobe u luksuznom hotelu ili cena dobro opremljenog apartmana je svakako viša neko cena prenoćišta u hostelu ili nekoj manjoj sobi. Centar Beograda je prepun mesta za izlazak, obiluje dogadjanjima i atrakcijama tako da je zbog toga i cena viša nego cena smeštaja na periferiji grada. Ponegde će vam tražiti kaparu kako bi sebi osigurali smeštaj, ili i depozit kako bi se stanodavac osigurao u slučaju nastale štete.

Šta izabrati
Hoteli u Beogradu uglavnom nude visok kvalitet usluga, jer je zadnjih godina porastao broj hotela sa četri zvezdice i danas je takvih najviše u gradu. Usluga u sobi, recepcija dostupna 24h dnevno, kao i mnoge druge pogosnosti imaju svoju cenu.
Ukoliko želite da se prilikom boravka u glavnom gradu više osećate kao kod svoje kuće, onda su bolji izbor apartmani. Mnogo je apartmana koji nude visoko kvalitetne usluge po ceni nižoj od one u hotelima tako da je za porodično putovanje ovo idealno rešenje.
Hosteli spadaju u najjeftinije vrste smeštaja, mada ne i po dosta nižim standardima kako bi neko možda očekivao. Beogradski hosteli se izdvajaju čistim sobama i kvalitetom i savršeni su za mladje osobe željne druženja, jer u njima obično jedna soba raspolaže sa više ležajeva koje stanari hostela dele medju sobom. Ali onome ko traži potpuni mir i tišinu ovo verovatno neće odgovarati.
Za turiste sklone avanturizmu kampovi su rešenje – noćenje u šatoru pod vedrim nebom, uživanje u prirodi i spremanje roštilja sa prijateljima na otvorenom predstavljaju idealan odmor i beg od svakodnevnice.