Prednosti taksija
Kada ste u poseti ili živite u urbanom okruženju, obično imate razne opcije na raspolaganju kako stići iz jednog dela grada u drugi. Neko daje prednost javnom transportu, neko vožnji sopstvenog vozila, ali prevoz taksijem nudi nekoliko prednosti u odnosu na druge vidove transporta.
Taksi predstavlja efikasan način prevoza, i verovatno najbrži, jer nema potrebe da staje na stanicama, a i ne gubi se vreme u traženju mesta za parkiranje.
Izbor taksija kao prevoznog sredstva smanjuje mogućnost da zalutate kada se nadjete u nepoznatom gradu, a taksista poznaje najbezbedniju i najefikasniju rutu do vaše destinacije. Veliki gradovi kao alternativu taksiju nude sisteme masovnog transporta koji je namenjen efikasnom prevozu velikog broja ljudi, ali oni ne obezbedjuju privatnost – u taksiju možete na miru koristiti svoj mobilni telefon ili laptop bez bojazni da vam neko gleda preko ramena.
Izborom taksi prevoza dobijate svog ličnog vozača!

Zanimljivosti
Reč ‘taxi’ predstavlja skraćenicu reči ‘taxicab’ (‘taksi kabina’), reči koju je osmislio Hari Natanijel Alen, kada je iz Francuske uvezao prvih 600 motorizovanih taksija za potrebe njujorške taksi službe. Inspiracija za ime bio mu je merač koji je odredjivao cenu vožnje, taksimetar.
Inače, reč taksimetar dolazi od francuske reči ‘taximetre’, a koja dolazi od nemačke reči ‘taxameter’, koja opet potiče od latinske reči ‘taxa’, što znači porez ili cena, i grčke reči ‘metron’ što znači mera.
A zašto je taksi obično žute boje? Taj izbor nije slučajan, već se zasniva na jednoj naučnoj studiji univerziteta u Čikagu koja je pokazala da je žuta boja najuočljivija u gužvi, pa zato i najzgodnija za taksi vozilo. Danas je sve manje taksija žute boje, verovatno zato što se taksi firme u ova naša moderna vremena bore za mušterije na neke druge načine.

Taksi u Beogradu
U Beogradu postoji više od 20 taksi udruženja i sva njihova taksi vozila imaju registarske tablice koje se završavaju slovima TX, oznaku matičnog udruženja, a na krovu jedinstveni znak taksista Beograda. Na sve ovo treba obratiti pažnju da bi se utvrdilo da li je taksi legalan ili ne, jer ‘ilegalci’ uglavnom vožnju naplaćuju skuplje i imaju lažne identifikacione tabele. Najsigurnije je pozvati taksi telefonom, ili ga zaustaviti na ulici ako je pripadnik nekog od zvaničnih taksi udruženja. Naravno, ukoliko taksimetar u taksiju ne radi, po zakonu ne morate da platite vožnju, i ako sumnjate da ste vožnju preplatili, tražite račun.
Svaki taksi vozač je obavezan da na zahtev putnika izda račun sa sledećim podacima: broj taksi oznake i naziv taksi udruženja, registarski broj vozila, datum i vreme vožnje, relacija vožnje, cena prevoza i pečat.
Zbog nekog kvara se može desiti da vozač nije u mogućnosti da dovrši započetu vožnju, i tada može da naplati polovinu iznosa koji pokaže taksimetar.
Kada se radi o prijemu drugog putnika u taksi o tome odlučuje putnik koji je već u vozilu, uz saglasnost taksiste, a ako do istog mesta putuje više putnika, prevoz plaća onaj koji je započeo korišćenje taksi prevoza.
Taksi prevoz sa Beogradskog aerodroma ima jedinstven cenovni sistem koji je odredjen u odnosu na šest gradskih zona, na koliko ih je grad podeljen.
Prvoj zoni pripadaju Novi Beograd i Zemun i cena vožnje u ovoj zoni u jednom pravcu iznosi 1400 din., a u drugoj zoni koja je najvažnija za turiste jer obuhvata širi centar grada sa mnogim hotelima i restoranima, vožnja košta 1800 din. U preostale četri zone vožnja taksijem u jednom pravcu košta, respektivno, 2200, 3000, 4500, i 6000 din.

No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.