Benzinske pumpe
Posedovanje ličnog automobila danas predstavlja neophodnost. Komfornije je stići sa jednog kraja grada na drugi automobilom nego javnim prevozom, pogotovo kada treba da putujete porodično, zajedno sa decom. Ovo naročito važi za duža putovanja, kada obilazite rodjake u drugom delu Srbije ili odlazite na neku planinu ili more na zasluženi odmor.
Da biste krenuli na putovanje automobilom potrebno je, naravno, da bude tehnički ispravan i da imate svu potrebnu dodatnu opremu, kao i pun rezervoar goriva.
Od kvaliteta goriva koje sipate u automobil zavisi dokle ćete stići – kvalitetnija goriva nude veću efikasnost i zaštitu motora, dok ona lošija mogu da izazovu i kvarove, pored toga što je sa njima potrošnja veća.
Beogradske benzinske pumpe nude različite vrste naftnih derivata: premium, lož ulje, dizel D2, euro dizel, bezolovni benzin kao i tečni gas. Na ovim pumpama možete iskoristiti i razne usluge kao što su merenje pritiska u gumama, pranje vetrobrana, provera i zamena motornog ulja i drugo, a na bolje opremljenim benzinskim pumpama možete osigurati vozilo, obaviti kompletan tehnički pregled, auto servis i iskoristiti usluge perionice i vulkanizera. Naravno, ako su vam potrebni rezervni delovi, antifriz ili neka druga oprema, ovde sve to možete kupiti.
U sklopu benzinskih pumpi se obično nalazi mini market i restoran, gde možete napraviti pauzu i odmoriti se od putovanja.
Tokom 90-ih godina došlo je do ekspanzije izgradnje benzinskih pumpi u Beogradu, i većina njih je bila u privatnom vlasništvu. Te pumpe su donosile odličnu zaradu, dok nisu uvedene sankcije, kada je i njima opao promet. Kasnije su na naše tržište ušli i veliki igrači: Lukoil, OMV, Shell i Hellenic petroleum koji su podigli nivo usluga i za sebe prigrabili neke od najboljih lokacija.
Prema usvojenoj odluci gradske skupštine koja reguliše izgradnju benzinskih stanica, Beogradu su maksimalno potrebne 223 benzinske pumpe. U gradu trenutno posluje 185 benzinskih pumpi rasporedjenih u svim delovima grada, od kojih 145 radi, dok ostale čekaju neophodnu dokumentaciju ili su u fazi izgradnje.
Kod nas se izgradnja benzinskih pumpi obavlja na osnovu ‘Tehničkih propisa o izgradnji stanice za snabdevanje gorivom motornih vozila i o uskladištenju i pretakanju goriva’, koji su usvojeni još 1971. godine.
Beograd zbog izduvnih gasova ima velikih problema sa zagadjenjem vazduha, a u zagadjivače spadaju i benzinske pumpe, tako da svaka od njih pravi procenu uticaja na životnu sredinu, čime se obavezuju da kontrolišu zagadjenje kako ono ne bi prelazilo odredjene granice.

No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.