Medjunarodni aerodrom Nikola Tesla
Aerodrom Nikola Tesla je najveći aerodrom u Srbiji i nalazi se 18 km od Beograda, u blizini Surčina. U saobraćaj je pušten 28. aprila 1962. godine kada je imao jednu pistu dužine 3000 metara, i od tada se menjao u skladu sa vremenom i proširivao svoje kapacitete, a ugradnjom nove opreme 1997. godine omogućeno je korišćenje aerodroma i u lošijim vremenskim uslovima. Medjunarodni terminal 2 je otvoren maja 2006. godine i tada Aerodrom Beograd menja naziv u Aerodrom Nikola Tesla Beograd, a krajem 2008. godine ugradnjom savremene opreme i navigacije, avionima je omogućeno da poleću i sleću u uslovima izuzetno smanjene vidljivosti.
Aerodrom Nikola Tesla je matična vazdušna luka Srpske nacionalne avio-kompanije Air Serbia, Avio-službe vlade Srbije, čarter avio-kompaniji Aviogenex, Air Pink-u, avio-kompaniji Wizz Air i drugima. Aerodrom ima dva terminala od kojih se Terminal 1 uglavnom koristi za čarter letove i low cost avio-kompanije.
Aerodrom Nikola Tesla Beograd ima idealnu lokaciju u odnosu na aerodrome iz okruženja jer se nalazi na raskrsnici najvećih vazdušnih ruta, i nema navigacionih ograničenja.
Spasilačko-vatrogasna služba aerodroma raspolaže vrhunskim vozilima i vatrogasnom opremom sposobnom za gašenje i najvećih požara. Na aerodromu se nalazi i poligon za izvodjenje praktičnih vatrogasnih vežbi, kao i preventivno odeljenje koje svu vatrogasnu opremu održava u top formi.
U okviru tehničkog kopleksa se nalazi i tehnička baza površine 3200 kvadratnih metara koja održava svu aerodromsku opremu i vozila.

Istorija Aerodroma Nikola Tesla
Priča o Aerodromu Nikola Tesla počinje još 1910. godine, kada se prvi beogradski aerodrom nalazio na tadašnjoj periferiji grada, na Banjici. Tu je podignut i prvi hangar 1912. godine, namenjen ratovanju sa turcima, a posle Prvog svetskog rata korišćen je za poštanski saobraćaj.
U blizini tog nekadašnjeg aerodroma danas se nalazi Vojno-medicinska akademija.
Beogradski aerodrom je više puta menjao svoju lokaciju. Od 1911. godine nalazio se u Donjem gradu na Kalemegdanu, gde se danas održavaju aeromitinzi sportske i ultralake avijacije, kao i padobranski skokovi i paraglajding.
Aerodrom se 1923. godine seli u Pančevo, gde se danas nalazi fabrika aviona ‘Utva’, a 1927. godine se seli na livadu Dojno polje, izmedju Bežanijske kose i obale Save. Ovaj aerodrom je uništen krajem Drugog svetskog rata od strane nemaca pri njhovom povlačenju iz Beograda, a danas se tu nalazi moderan poslovni prostor simboličnog naziva Airport city.

Prevoz sa i do aerodroma
Aerodrom Nikola Tesla Beograd se nalazi 18 km od centra grada i do njega je moguće stići na razne načine.
Na 150 metara od aerodromske zgrade se nalazi natkriven garažni prostor, tako da ovde možete parkirati svoj automobil, a ako želite da putujete taksijem, mnogobrojne taksi kompanije vam stoje na usluzi, a taksi prevoz sa Beogradskog aerodroma ima jedinstven cenovni sistem koji je odredjen u odnosu na šest gradskih zona.
Ovde takodje možete iznajmiti auto preko rent a car službi, ili iskoristiti javni prevoz autobusom koji ima dve linije: Minibus linija A1 i GSP linija 72, kojima ćete stići do grada za 30-ak minuta.

No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.