Kretanje po gradu
U Beogradu postoji nekoliko vrsta prevoza koje možete iskoristiti za kretanje po gradu:

 • Autobusi, tramvaji i trolejbusi GSP ‘Beograd’ i autobusi privatnih prevoznika, na oko 130 linija u užem gradskom područiju, u dnevnom i noćnom saobraćaju
 • Ekspresne minibus linije u užem gradskom području
 • Autobusi privatnih prevoznika i SP ‘Lasta’ u prigradskom području
 • Gradska železnica ‘Beovoz’ u prigradskom području
 • Taksi
 • Rent-a-car

Javni gradski prevoz
Javni gradski prevoz obavljaju GSP ‘Beograd’ i privatni prevoznici na oko 130 linija. Pojedinačne karte se prodaju:

 • U vozilima javnog prevoza kod konduktera ili vozača
 • Na kioscima obeleženim nalepnicama za prodaju karata
 • Na prodajnim mestima GSP-a

Po ulasku u vozilo pojedinačne karte moraju da se odmah ponište u automatima koji su postavljeni u svakom vozilu pored vrata. Karte kupljene u vozilima su skuplje od onih koje su kupljene na kioscima. Karte kupljene u noćnom saobraćaju (00-04) su skuplje, i trase linija dnevnog saobraćaja se razlikuju od trasa linija noćnog saobraćaja. Polasci na noćnim linijama su na svakih sat vremena sa jednog od terminusa: Opština Novi Beograd , Trg Republike i Slavija.

Prigradski prevoz
Prigradski prevoz u širem području Beograda odvija se autobusima i gradskom železnicom ‘Beovoz’. Karte za vožnju se mogu kupiti kod konduktera i na staničnim blagajnama. Prosečna dužina intervala polaska vozova je 45-90 minuta, a u periodu gušćeg saobraćaja polasci su na 30 minuta.

Parkiranje
Parkiranje je u Beogradu je otežano u toku radnog vremena, kao i u svim velikim gradovima, i zato se preporučuje ostavljanje vozila u garaži.

Parking zone
Parkirališta u užem centru Beograda podeljena su u 3 parking zone sa ograničenim vremenom parkiranja i plaćanjem po započetom satu:

 • Crvena zona – max 1 sat
 • Žuta zona – max 2 sata
 • Zelena zona – max 3 sata

Ova parkirališta su obeležena saobraćajnim znacima u boji zone i oznakama na kolovozu. Radnim danom naplata parkiranja se vrši od 7.00 do 21.00, a subotom od 7.00 do 14.00. Posle isteka ovog vremena parkiranje nije dozvoljeno. Načini plaćanja parkiranja u ovim zonama su:

 • Karta za parkiranje – kupuje se na kioscima i drugim prodajnim mestima, upisuje se vreme dolaska i postavi se sa unutrašnje strane na vetrobransko staklo
 • Parkomat – ovo su automati za prodaju karata i primaju kovani novac i elektronsku parking karticu (samo u crvenoj zoni)
 • Mobilni telefon – slanje SMS poruke sa registarskim brojem vozila (npr. BG123456, bez razmaka) na broj 9111, 9112 ili 9113 (zavisno od zone), a preko svih mobilnih mreža. Potvrda o plaćenom parkiranju mobilnim telefonom stiže kao povratna SMS poruka, sa svim podacima o plaćenom parkiranju. Ukoliko povratna SMS poruka ne stigne u roku od 2 minuta, plaćanje parkiranja SMS-om nije uspelo i usluga neće biti naplaćena. Slanjem SMS poruke sa znakom ‘?’ u tekstu na isti broj parking zone, dobija se status trenutno plaćenog parkiranja u toj zoni. Podsetnik o isteku plaćenog parkiranja dolazi 5 do 10 minuta pre isteka vremena u obliku SMS poruke. Parkiranje može da se produži za naredni sat ponovnim slanjem SMS poruke. Po isteku maksimalno dozvoljenog vremena parkiranja, ne može da se plati parkiranje putem SMS-a narednih 15 minuta.

U širem centru grada i na Novom Beogradu postoje i ‘plave zone’ bez vremenskog ograničenja parkiranja. Plaća se slanjem SMS poruke na brojeve 9119 (za 1 sat parkiranja) ili 9118 (za čitav dan parkiranja), kod kontrolora ili kupovinom karte na kiosku. Naplata parkiranja u ovim  zonama je radnim danom od 8.00 do 21.00 i subotom od 8.00 do 14.00. Parkiranje u javnim garažama naplaćuje se po započetom satu.

Taxi
Taksi prevoz u Beogradu obavlja se automobilima različitih boja, ali svi oni moraju da imaju na krovu plavu gradsku taksi oznaku i oznaku svog taksi udruženja. Putnik je obavezan da plati  samo cenu taksi prevoza po važećem cenovniku i u iznosu koji pokaže taksimetar na kraju putovanja. Ne preporučuje se dogovaranje cene taksi prevoza, bez uključivanja taksimetra, pogotovo ne na aerodromu. U cenu prevoza je uračunat i prevoz ličnog prtljaga putnika. Lični prtljag obuhvata putne torbe i kofere čija ukupna težina ne prelazi 20 kg po putniku, odnosno 50 kg ukupne težine, ako se istovremeno prevozi više putnika.

Rent-a-car
U Beogradu postoji više rent-a-car agencija koje se bave iznajmljlivanjem različitih tipova automobila. Vozilo možete iznajmiti na nekoliko sati, na jedan ili više dana. Ukoliko znajmljujete vozilo na duži vremenski period agencija vam daje i dodatni popust. Rent-a-car mnogima predstavlja idealno rešenje kada su poslovno u poseti Beogradu jer je jeftiniji od taksija i udobniji od autobusa.

No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.