Mapa Beograda

Mapa Beograda vam omogućava da pronadjete bilo koju ulicu u gradu, ili objekat koji želite. Na mapi su prikazani i svi putevi, a u sledećem pasusu je uputstvo kako mapa Beograda treba da se koristi.

Mapa Beograda – kako je koristiti

Mapa Beograda se zumira dvostrukim levim klikom miša, klikom na znak ‘plus’ u donjem desnom uglu mape ili skrolovanjem točkića miša nadole. Udaljavanje mape se vrši dvostrukim desnim klikom miša, klikom na znak ‘minus’ u donjem desnom uglu ili skrolovanjem točkića miša na gore. Klikom na dugme ‘satelit’ u gornjem levom uglu mape prelazite na pogled iz satelita.
Klikom na znak ‘Google’ u donjem levom uglu, u novom ‘jezičku’ se otvara mapa Beograda preko celog ekrana, gde možete kucanjem naziva u gornjem levom uglu tražiti ulice i poznatije gradjevine i mesta u Beogradu po nazivu. Ovde takodje možete saznati kolika je udaljenost izmedju traženih mesta i ulica i koliko vam je vremena potrebno da do njih dodjete.

Mapa Bograda – Geografski položaj
Beograd je glavni grad Srbije i nalazi se u jugoistočnoj Evropi, na Balkanskom poluostrvu. Leži na ušću Save u Dunav, dve medjunarodne reke, koje ga opasuju sa tri strane. Zbog svog izuzetno povoljnog geografskog položaja Beograd se naziva ‘Kapija Balkana’, kao i ‘Vrata Srednje Evrope’.
Geografske koordinate Beograda su:
– 44°49’14’’ severne geografske širine
– 20°27’44’’ istočne geografske dužine.
Dve različite prpirodne celine čine okolinu Beograda:
– Šumadija na jugu i
– Panonska nizija na severu.
Prosečna nadmorska visina Beograda je 117 m, a u njegovoj okolini se nalaze planine Avala (551 m) i Kosmaj (628 m). Dužina rečnih obala grada je 200 km i 16 rečnih ostrva se nalazi na tom potezu, a najveća su Ada Ciganlija i Veliko ratno ostrvo.

Teritorija
Uže područje Beograda, koje je ujedno i njegov urbani deo, obuhvata površinu od 36 km2, a ukupna teritorija grada iznosi oko 322 km2. Obim šire gradske teritorije je 419 km. Najveća dužina po pravcu sever-jug je 92,98 km, a po pravcu istok-zapad 67,50 km. Beograd je administrativno podeljen na 17 opština:
– 10 gradskih – Čukarica, Palilula, Novi Beograd, Rakovica, Savski venac, Voždovac, Stari grad, Zemun, Vračar i Zvezdara)
– 7 prigradskih – Barajevo, Lazarevac, Grocka, Obrenovac, Sopot, Mladenovac i Surčin.

No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.