Plan putovanja
Plan putovanja je potrebno pripremiti pre svakog puta kako bi na osnovu vašeg budžeta i vremena kojim raspolažete organizovali svoj odmor i obišli sve što želite u državi i gradovima koje posećujete. Da bi vam putovanje proteklo ugodno i bez neprijatnih iznenadjenja potrebno je dobro se organizovati i isplanirati sve potrebne korake, u čemu vam može pomoći sledeća lista:

  • Odlučite gde tačno želite da odete – dosta ljudi nema jasnu predstavu gde bi želela da otputuje i zna samo da bi tebalo da se za odmor udalji iz grada. Odredjivanjem tačne desetinacije je jako bitno, jer time sebi postavljate odredjeni cilj, koji zatim možete da i da ispunite.
  • Koliko će putovanje da traje – da bi obišli najvažnija mesta u kraju koji posećujete i upoznali ga što bolje, potrebno je znati koliko ćete tu boraviti i odrediti prioritete. Na osnovu ovoga možete izračunati i koliko novca će vam biti potrebno.
  • Izračunajte troškove – Na osnovu vaše destinacije i načina na koji želite da provedete odmor, lako možete izračunati i troškove puta. Da li želite da boravite u hostelu, hotelu ili apartmanu? U kojim restoranima želite da ručavate i koje atrakcije da posetite? Sve ovo utiče na konačnu cenu.
  • Rezervišite unapred smeštaj – tako da odmah po dolasku možete da se smestite i krenete u istraživanje, i izbegnete gubljenje vremena u traženju smeštaja.
  • Isplanirajte svoje aktivnosti – time ćete stići da obidjete sve bitnije atrakcije i da uštedite novac.

Plan putovanja i obilaska Beograda
Beograd je sve interesantnija turistička destinacija za turiste iz celog sveta, koje privlači i svojom arhitekturom u kojoj se ogledaju uticaji različitih kultura tokom njegove duge istorije. U njemu možemo videti obrise Vizantije, Otomanskog carstva, neoklasicizma i romantizma. Glavni grad Srbije sa svojim muzejima, pozorištima i kulturnim spomenicima ima bogat kulturni život, dok se oni koji tragaju za zabavom mogu provesti u nekom od njegovih mnogobrojnih kafića, restorana i kafana.
Ukoliko u Beogradu ostajete samo za vikend dobro se organizujte jer ne smete propustite obilazak Kalemegdanske tvrdjave, Hrama Svetog Save, Knez Mihajlove ulice, Skadarlije ili starog i novog dvora.

Vize
Za gradjane mnogih država sveta nisu potrebne vize da bi ušli u Srbiju, dovoljan je samo lični dokument i turistička propusnica. Za one koji podležu viznom režimu potrebni su:

  • Važeći pasoš
  • Pozivno pismo za privatnu posetu (overeno od nadležnog organa Srbije) ili poziv preduzeća za poslovnu posetu ili potvrda domaće ili ovlašćene turističke organizacije o plaćenom aranžmanu.

Na recipročnoj osnovi od stranog državljanina može se zahtevati da pokaže:

  • Povratnu kartu za prevoz
  • Dokaz da ima dovoljno finansijskih sredstava u čvrstoj valuti
  • Potvrdu od zdravstvenog fonda da će platiti eventualne troškove lečenja

Grupne i tranzitne vize
Državljani zemalja kojima su potrebne vize za putovanje u Srbiju, grupne vize za grupna putovanja mogu dobiti preko domaćih turističkih agencija. Za izdavanje tranzitne vize državljanima ovih zemalja potrebno je i posedovanje vize države u koju se ulazi posle tranzita kroz Srbiju i čija je cena 30 evra. Za izdavanje tranzitne vize potrebno je i posedovanje vize države u koju se ulazi posle tranzita kroz Srbiju.