Izletišta
Kada dodje lepo vreme i temperatura predje dvadeseti podeljak, beogradjani traže pedah od gradske vreve i buke na lokalnim izletištima. Ovo su mesta u kojima se može uživati u zelenilu krajolika i poslednjih decenija su sve posećenija, pogotovo vikendom.

Najpopularnija beogradska izletišta
Jedno od najomiljenijih izletišta beogradjana ja Ada Ciganlija, koju mnogi nazivaju i beogradskim morem. Ovde su preko leta plaže prepune ljudi, od ranog jutra pa sve do duboko u noć. Kako se ovo izletište na Savi nalazi samo 4 km od centra Beograda i puno je livada i listopadnih šuma, popularno je i medju izletnicima rekreativcima. Za prirodno dobro je proglašena 1821. godine i ostala je to do danas.
Košutnjak je Beogradski park i poopularno izletište koje se nalazi u beogradskim opštinama Rakovica i Čukarica. Pretpostavlja se da je ovaj park dobio ime po košutama kojih je nakada ovde bilo, jer do 1903. godine Košutnjak je bio zatvoreno dvorsko lovište. Prostire se na površini od 330 hektara, a mnogobrojne staze presecaju šume listopadnog i četinarskog drveća.
Još jedno omiljeno izletište beogradjana je i Avala, koja se nalazi na samo 16 km od Beograda. Sa visinom od 512 metara spada u niže planine, a 2007. godine je proglašena zaštićenim prirodnim dobrom. Od 600 biljnih vrsta koje rastu na Avali, nekoliko njih spada u zaštićene vrste: zanovet, zlatan i zelenika. Na Avali se nalazi i jedan od simbola grada, istomeni toranj, koji je po svojoj izgradnji 1965. godine bio najviša gradjevina u tadašnjoj Jugoslaviji. Za vreme NATO agresije na Srbiju bio je srušen, i njegova obnova je trajala 3 godine. Otvoren je 2010. godine, visok je 205 metara, ima dva lifta, restoran na visini od 119 metara, i vidikovac koji se nalazi na 122 metara visine tornja.

Najlepša skrivena izletišta
Ako tražite mirno mesto za odmor, neku šumicu i blizinu vode, ne morate otići u najpopularnija i tradicionalna izletišta – na obodima Beograda možete pronaći idealna mesta udaljena od centra pola sata do sat vremena vožnje.
U Boljevcima se nalazi ‘Biser na Savi’, prvo nautičko selo u Srbiji. Sa Marinom i kompleksom od 16 kućica na vodi idealno je mesto za odmor, rekreaciju i ribolov.
Na dva kilometra od centra Barajeva se nalazi ‘Duboki potok’, jezero oivičeno gustom šumom koja je ispresecana brojnim izvorima i potocima. Brojnim ljubiteljima prirode je ovo omiljeno mesto i zbog lepo uredjene šljunkovite plaže.
‘Bojčinska šuma’ u Surčinu je prebogata divljači i raznim vrstama gljiva. Svrstava se u reon Obedske bare i udaljena je 50-ak km od Beograda. Pored lepe i čiste prirode raspolaže i trim stazom, školom jahanja i restoranom ‘Bojčinska koliba’.
Na putu prema Avali, na 30 km od centra Beograda nalazi se jezero Trešnja i istomeno izletište. Ovo mesto pleni svojom lepotom, i u planu je i njegovo uredjuvanje – izmuljavanje jezera, izgradnja sportsko-rekreativnih centara, kafića i ribljih restorana.
Na svega 12 km od centra Beograda nalazi se malo poznato dunavsko ostrvo Šveb, poznatije kao izletište ‘Bela stena’. Netaknuta priroda, predivna peščana plaža i nekoliko restorana sa dobrom hranom je sve što je potrebno za dobro proveden vikend.
Pored ovih pobrojanih izletišta, u okolini Beograda postoje još mnoga mesta u kojima možete pronaći mir i uživati sa prijateljima u prelepom prirodnom okruženju.

No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.