Avanturistički sportovi
Avanturistički sportovi kako u svetu, tako i u Srbiji postaju sve popularniji. To nisu takmičarski sportovi jer nam u ekstremnim sportovima glavni izazov nije protivnik ili protivnički tim, već savladavnje samog sebe, nadvladavanje rizika i teškoća koje su izražene u ovim sportovima.
Na ovaj način mi istražujemo granice svojih mogućnosti i izdržljivosti, testiramo svoju odlučnost i suočavamo se sa prirodnim elementima.

Ekstremni sportovi
Kada su nastali avanturistički sportovi ne možemo sa sigurnošću odrediti, ali se smatra da je to početak 70-ih godina kada je na popularnosti počelo da dobija penjanje na stenama. Krajem XX veka dolazi do njihove ekspanzije jer je napredak sportske tehnologije znatno olakšao bavljenje ovom vrstom sportova.
Najpopularniji ekstremni sportovi su free climbing, snowbording, padobranstvo, planinski biciklizam, rafting, paraglajding, bungee jumping, parkour, jedriličarstvo, base jump, wing suit, slickline, downhill, ice climbing, orienting, skijanje na vodi, kajakarenje i drugi.
U Beogradu postoje mesta na kojima se može upražnjavati većina ovih sportova, gde možete probuditi adrenalin i testirati svoju hrabrost. Postoje i klubovi koji nude obuku, a početkom leta na Adi Ciganliji u okviru Sport festa možete se okušati u nekom od ovih sportova i posmatrati prezentaciju ronjenja na dah, ili se okušati na trenažerima za veslanje.

Zavisnost od adrenalina
Neka od takmičenja koje se organizuju u Beogradu su Winner of Belgrade, Najveći ulični festival ekstremnih sportova na Balkanu. Tu je i zimska manifestacija Avantura na Beogradskom sajmu gde su outdoor sportovi preneseni u zatvoren prostor, čime je omogućeno da se sportisti bave svojim omiljenim letnjim sportovima i u zimskom periodu. Winner of Belgrade se održava u novobeogradskom skejt parku na Ušću i uz razne prateće programe, dok Master of dirt u Areni spada u najveće svetske freestyle dogadjaje gde možete uživati posmatrajući majstore u vožnji motora, bicikala i automobila.
Mnogi Beogradjani su pravi zavisnici od adrenalina i ekstremnih situacija, jer ko se jednom odvaži i isproba neki od ekstremnih sportova postaje nepopravljivi zavisnik.
Gradski uslovi su podobni za mnoge od ekstremnih sportskih disciplina, i situacija se na ovom polju popravlja, i to ne samo izgradnjom novih skejt parkova.
Dosta je popularno slobodno penjanje na veštačku stenu koje zahteva veliku izdržljivost i spretnost. Od maja pa do kraja avgusta u Beogradu se možete oprobati i u bungee jumping-u, uz instrukcije i prisustvo istreniranih profesionalaca, a poseban doživljaj koji izaziva navalu adrenalina je Base jump, skakanje sa visokih zgrada uz pomoć padobrana. Zbog male visine i blizine objekata sa kojih se skače, base jump je vrlo rizičan sport.
Beograd ima bogatu ponudu kada je bavljenje ekstremnim sportovima u pitanju. Naš urodjeni nagon za istraživanjem i radoznalost nas nagone da se okušamo u nekoj od ovih disciplina, i pri tome je najvažnije biti svestan svojih fizičkih sposobnosti i pronaći način da se blokira prirodno urodjeni strah.

No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.