Sport i rekreacija
Sport i rekreacija unapredjuju zdravlje i jačaju duh i telo, uče nas važnim lekcijama iz života i premošćavaju razlike medju ljudima. Sport je deo opšte fizičke aktivnosti i kod mladjih osoba utiče na uskladjivanje psihofizičkog razvoja, a kod starijih za održavanje opšte kondicije i zdravlja. U današnjem modernom vremenu značajno je smanjena fizička aktivnost što negativno utiče na opšte stanje čoveka, neaktivnost i slabo kretanje ostavljaju traga na zdravlje svakog pojedinca. Zato su sport i rekreacija od najveće važnosti za poboljšanje osnovnih motornih sposobnosti, brzine, snage i izdržljivosti.

Sport i rekreacija u turizmu
Sport i rekreacija u turizmu igraju veliku ulogu i njihova povezanost ima pozitivne ekonomske učinke. Oni predstavljaju osnovu aktivnog turizma koji je sve popularniji. Tradicionalno shvatanje turizma sve više ustupa mesto aktivnom odmoru koji podrazumeva da vreme koje posvetimo sebi bude posvećeno rekreaciji i fizičkim aktivnostima. Sport i rekreacija su usmereni na zadovoljenje osnovnih ljudskih potreba  i dostupni su svima u zavisnosti od sposobnosti, uzrasta i zdravstvenog stanja. U skladu sa potrebama i afinitetima savremenog čoveka, aktivni odmor je sve zastupljeniji u turističkim ponudama mnogih turističkih organizacija.

Sport i rekreacija u Beogradu
U Beogradu ćete pronaći sve što vam je potrebno da bi ste uživali u aktivnom odmoru, bilo da ste rekreativac, aktivni sportista ili samo posmatrač. Beograd je grad sa oko 1000 sportskih objekata, grad koji se nalazi na dve reke i okružen je morem zelenila, što omogućava bavljenje skoro bilo kojim sportom i rekreativnom aktivnošću. Ovo je grad svetskih i evropskih prvaka u odbojci, košarci, tenisu, vaterpolu.. Svake nedelje se održava neko veliko sportsko takmičenje u nekom on mnogobrojnih sportskih objekata, a vaše je samo da izaberete.
Tokom letnje sezone, Ada Ciganlija je popularno mesto gde se možete baviti najraznovrsnijim sportkim aktivnostima i kupati se na plažama ‘Bela stena’ ili ‘Lido’. Brojni gradski parkovi pružaju vam mogućnost da se, u nedostatku vremena za put van Beograda, opustite ili vežbate u društvu mnogih rekreativaca koji tu provode svoje slobodno vreme. U okolini grada se nalaze i veliki sportsko rekreativni centri, razna mesta za lov i ribolov, kao i brojna izletišta.
Na samo 15 minuta od centra Beograda nalazi se sportski centar Kovilovo, okružen bujnim zelenilom i raznim pratećim objektima, koji je namenjen pre svega streljaštvu. Na 50-ak km od centra grada, na obroncima Kosmaja, nalazi se Country Club Hotel Babe – sportsko rekreativni centar sa brojnim sadržajima, terenima za razne sportove, stazama i dva bazena.
Na teritoriji grada Beograda se nalazi 15 lovišta sa krupniijom i sitnijom divljači, a obale Dunava i Save, kao i vode Pančevačkog rita, savršene su za ribolov. Veliki broj šetališta predstavljaju izbor za one kojima je rekreacija bitnija od kupovine i tu bi izdvojili Dunavski kej, Kalemegdan, Adu Ciganliju i Topčiderski park.