suvenirnice
Sa putovanja nosimo uspomene u mislima i na fotografijama, a kao podsetnik gde smo bili često u suvenirnici kupimo poneku sitnicu, koju poklanjamo svojim najmilijima. Jednim pogledom na suvenir koji smo doneli sa nekog egzotičnog mesta sa našeg odmora, vraćamo se prijatnim trenucima, zvucima i mirisima.
U Beogradskim prodavnicama i suvenirnicama je veliki izbor ‘uspomena’ koje možemo kupiti i poneti sa sobom kući. U Beogradu se kao prigodan poklon za porodicu i prijatelje mogu kupiti autentični suveniri iz svih krajeva Srbije, pri čemu svaka kupovina u suvenirnici doprinosi negovanju i očuvanju tradicije starih zanata u Srbiji.

Uspomene iz Beograda
Suveniri koje možete kupiti u Beogradu su veoma raznovrsni, od onih izradjenih u tradicionalnom duhu sa motivima našeg folklora kao što su šajkače, vuneni džemperi i opanci, do maštovitih modernih suvenira koji su dela talentovanih dizajnera, sa znakom i simbolima Beograda – majce, bedževe, neobične torbe, fotografije, magnete, satove i drugo.
Suveniri se izradjuju od najrazličitijih materijala, ali je proces izrade suvenira od keramike veoma dug, kako kažu majstori ovog zanata. Prvo treba pripremiti glinu , a kad se ona poprilično osuši , po njoj se crta i nanose boje koje su prirodne i dobijene na tradicionalan način. Kad je boja suva šmirgla se i stavlja u peć, a pečenje traje najmanje sedam sati.
Širom sveta je kupovina suvenira neizbežna aktivnost svih turista, pa i oni koji dodju da upoznaju Beograd vole da kupe nešto sa motivima naše prestonice.
Pored već prepoznatljivih suvenira poput Beogradske tvrdjave, Hrama svetog Save, Saborne crkve i Beogradskog pobednika, u Beogradskim suvenirnicama možete kupiti magnete i priveske sa likom cara Jovijana, male figure Bajrakli džamije i svilene ešarpe ručno oslikane motivima Beograda.

Gde kupiti suvenire
Broj mesta na kojima se prodaju suveniri u Beogradu se zadnjih godina dosta povećao, naročito na potezu od Slavije do Beogradske tvrdjave, upotpunjujući i obogaćujući turističku ponudu.
Narodni muzej u Beogradu otvorio je suvenirnicu i knjižaru u Muzeju Vuka i Dositeja u prostoru Odžaklije. Posetioci će biti u mogućnosti da kupe suvenire i publikacije Narodnog muzeja svakog radnog dana muzeja. Pored velikog izbora kataloga i stručnih izdanja, u ponudi su i torbe, majice, razglednice i drugo.
U galeriji rukotvorina od kovanog gvoždja ‘Creativa M’, ušuškanoj u centru Beograda, ulici starih zanata u centru grada, postavljena je još jedna prodajna suvenirnica Suvenira Srbije.
U romantičnom ambijentu galerije moguće je kupiti suvenire i predmete od kovanog gvoždja – police za vinske boce, lampe, svećnjake, zvekire, paravane, ogledala, pribor za kamine, satove i ručno pravljene sveće.
U muzeju vojnog vazduhoplovstva ljubitelji avijacije naći će veliki izbor jedinstvenih predmeta. Igračke, modeli, posteri i knjige su samo neki od suvenira.
Turistima je atraktivna i suvenirnica kod nekadašnje Stambol kapije, a tu su i suvenirnica u Maloj Barutani kod spomenika Pobednik, suvenirnica u Uzun Mirkovoj, kao i mnoge druge širom Beograda.
Beogradske suvenirnice su mesta koja svojim duhom i izgledom neguju autentične beogradske suvenire koje su umetnici i dizajneri kreirali inspirisani upravo mirisima, ukusima, bojama i simbolima Beograda.

No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.