Zašto kupujemo u supermarketima
Veliki supermarketi se nalaze kako u samom centru Beograda, tako i po obodu grada – jednostavno, danas su supermarketi sastavni deo života svake metropole.
Supermarketi su na neki način veće i modernije verzije malih, tradicionalnih prodavnica u kojima je iskustvo kupovine sasvim drugačije nego u supermarketima, koji su svojom velikom ponudom najrazličitijih proizvoda potisnuli ove male radnje.
Iako je ponuda svežeg voća i povrća na beogradskim pijacama jako dobra, broj kupaca opada jer beogradjani se radije odlučuju za kupovinu tih namirnica u supermarku, pre svega zbog niže cene, ali i zbog mogućnost plaćanja robe karticama ili čekovima gradjana na odloženo.

Prvi supermarketi
Prvi supermarketi su nastali u Americi 30-ih godina prošlog veka i njihova najveća prednost nad klasičnim radnjama su bile niže cene. Popularnost im naglo raste, i već 50-ih godina postaju značajni u snabdevanju stanovništva različitim namirnicama, kada počinju da se šire i po Evropi. U Srbiji supermarketi kreću sa radom početkom 90-ih, i od tada postaju sve popularniji jer u supermarketu se mogu kupiti sveže namirnice po pristupačnim cenama, raznovrsno voće i povrće, a na rafovima možete naći i razne kućne proizvode, odeću, lekove, hemiju, dečije igračke, sportsku opremu, hranu za vaše kućne ljubimce i drugo.

Zadovoljenje potreba
Zahvaljujući tehnološkom napretku modernog sveta, došlo je do trgovinske revolucije i globalizacije, do promene prehrambenog sistema, što znači i povećanja broja supermarketa. Većina beogradjana svoje potrebe za kupovinom osnovnih životnih namirnica zadovoljava odlaskom u obližnji supermarket – supermarketi se i inače grade u blizini stambenih zona kako bi bili dostupniji potencijalnim mušterijama. Kupovinom pojedinih namirnica u najpovoljnijem marketu kupci mogu da ostvare i primetnu uštedu. Praćenjem cena u različitim supermarketima, kao praćenjem internet portala namenjenih toj temi, možete saznati gde su odredjeni artikli najjeftiniji.

Supermarketi u Beogradu
Najveći supermarketi u gradu su Maxi, DIS, Roda, Idea, Merkator, Tempo, Metro, Univerexport i Delhaize.
Supermarketi se trude da imaju robu dobrog kvaliteta, povoljnih cena i širokog asortimana, a tu su i zaposleni koji se trude da vam kupovina bude brža i prijatnija. Vodjenje računa o zahtevima potrošača predstavlja osnovni koncept svakog prodajnog objekta, pa tako i beogradskih supermarketa.