Modne trgovine
Beograd je modna prestonica balkana, koja se ističe stilom, lepotom i sofisticiranošću, i to je dom nekim od poznatijih modnih dizajnera. Modna industrija je ovde razvijena i njeni koreni sežu do prve polovine XX veka.

Modne kuće početkom prošlog veka
Dvadesetih godina XX veka u Beogradu je postojalo više modnih salona za koje se smatralo da su na evropskom nivou. Svim tadašnjim modnim kućama uzor i centar svetske mode je bio Pariz. Kad god bi se u Parizu lansirao neki novi modni trend, prestižni beogradski trgovci i vlasnici krojačkih salona bi već nakon 15 dana sve to predstavili beogradjanima. Kada je padom njujorške berze 1929. godine izazvana velika svetska kriza, to se odrazilo na sve aspekte života beogradjana, pa i na modu. Zbog inflacije i teške materijalne situacije, moda u Beogradu počinje da kasni za jednu sezonu u odnosu na ostale velike Evropske gradove.

Modne kuće Beograda
U Beogradu postoje modne trgovine koje se bave visokom modom, ali postoji i alternativa u vidu minimalizma, ili klasičnih modela, ponekad sa neobičnim modnim detaljima. Takodje postoji veliki izbor različitih odevnih predmeta koje su pojedine modne trgovine namenile onima koji pre svega moraju da misle o svom budžetu.
Modni dizajn je forma umetnosti posvećena kreaciji različitih odevnih predmeta, a u našem glavnom gradu mogu se naći modeli kako domaćih, tako i najvećih svetskih dizajnera.
Jedna od poznatijih modnih trgovina u Beogradu je i modna kuća Balašević, osnovana 1986. godine, koja i dalje uspešno posluje kada su u pitanju modeli namenjeni lepšem polu. Preko deset prodajnih objekata u gradu čini modele ove modne trgovine lako dostupne svim beogradjanima.
Modna kuća Verice Rakočević je poznata i van granica naše zemlje i uspešno posluje preko 30 godina. Današnja modna scena Beograda i Srbije ne bi bila ista bez modela ove poznate dizajnerske kuće.
Pored ovih, u Beogradu se nalaze i druge modne kuće kao što su Mona, Grahovac i Ognjenović, čiji modeli ističu ličnost onoga koji ih nosi i čija se skrivena vrednost vidi tek kada se obuku.
Šetajući beogradskim ulicama i bulevarima i upijajući atmosferu grada, nailazimo na mnogobrojne butike u čijim izlozima možemo videti modele naših najpoznatijih modnih kuća, kreiranih i inspirisanih glavnim gradom i lepotom beogradjanki.