Pivnice
Kultura pića u Srbiji je veoma bogata. Postoji mnoštvo pivnica širom Beograda gde se možete opustiti uz pivo, a uz čašu dobrog piva, i uz dobro društvo, svi problemi nekako ostaju iza nas.
Iako pivo deluje jednostavno, ipak krije mnogo tajni. Svako popijeno pivo izaziva nestrpljenje pri prvom probanju i uživanje kada mu se ponovo vraćaš. Različitost ukusa, aroma, tekstura i boja je ogromna, ponekad pomislimo da je neiscrpna.

O pivu
Pivo je najstarije alkoholno piće na svetu i prvi podaci o njemu datiraju još od 9500 godine p.n.e. Konzumira se svuda, a posle vode i čaja, to je i najpopularnije piće.
Pravi se od vode, hmelja, kvasca i ječma. Ubraja se u slaba alkoholna pića sa procentom alkohola obično izmedju 3% – 13%. Zanimljivo je da najjače pivo na svetu, nazvano zmijski otrov, ima u sebi 67.5% alkohola i proizvodi se u Škotskoj.
Postoje razne vrste piva: pšenično, pilsner, pale ale, smedje ale, bock, ipa, porter. Sve podvrste su nastale iz dva tipa piva: lager I ale, koji se razlikuju po procesu proizvodnje, tj. da li se pivo fermentiše na niskim ili visokim temperaturama, da li je odležavanje kvasca gornje ili donje, u ukusima i aromama slasti.

Ispijanje piva u Beogradu
Beograd što se tiče piva sigurno ne zaostaje za evropskim prestonicama. Većina turista ističe cene i kvalitet piva kao neke od prednosti glavnog grada.
Neka od najpoznatijih domaćih piva koja možete poručiti u Beogradskim pivnicama su Lav, Jelen, Bip, Zaječarsko i dr. Takodje postoji i veliki izbor stranih piva od kojih se najviše piju Amstel, Heineken i Beks, ali i mnoga druga.
Pored industrijski proizvedenih piva, u Beogradu se mogu naći i piva proizvedena u domaćoj radinosti u manjim pivarama, takozvanim mikropivarama, koje su kod nas još uvek retkost, za razliku od zapadnog sveta gde su veoma popularna i skupa.
Beograd je poznat i po festivalu piva, tzv. Beer Festu, koji još od 2003. godine privlači turiste iz čitave Srbije, ali i iz sveta. Održava se na Kalemegdanu u trajanju od 3-4 dana, sa večernjim muzičkim performansima.
Beogradske pivnice predstavljaju i neophodnost, jer kada temperatura vazduha postane nesnosno visoka samo hladno pivo može da vas rashladi! Jedina opasnost je da druženje sa pivom i prijateljima može da potraje do kasnih noćnih sati..