‘Where everybody knows your name’
U Beogradu ima mnoštvo kafića u kojima možete sa uživanjem ispijati svoje omiljeno piće dok se opuštate u razgovoru sa kolegama sa posla ili fakulteta. Mnogi Begradjani su pronašli svoja mesta za relaksaciju i uživanje, svoju oazu mira, svoj omiljeni kafić, a što da ne, i više njih, jer u zavisnosti od raspoloženja biramo i mesto koje nam u datom trenutku najviše prija.
Za oporavak od stresa i svakodnevnih briga, svaki čovek treba da ima svoj kafić, gde se oseća kao domaći, gde konobar unapred zna koje piće treba da vam donese, gde već na ulazu srećete poznata lica i gde znate da treba da budete.

Priprema za noćni provod
Zaista ogroman broj kafića u glavnom gradu vam omogućava da pronadjete odgovarajuće mesto, bilo da je to neki popularni kafić gde uvek ima dosta ljudi i gde možete uživati u žamoru sa okolnih stolova i zanimljivim pričama, ili možda želite neki miran kutak gde ćete na miru ispiti svoju jutarnju kafu ili kapućino.
U svom kafiću možete izvršiti psihološku pripremu za noćni provod u nekom od beogradskih klubova ili splavova, polako ispijajući produženi espresso, isplativiji je na ovu krizu od kraćeg, pa ćete imati više vremena za gluvarenje.
Kako beogradjani vole otvorene prostore, većina kafića ima i baštu, tj. prostor na otvorenom, obično ispred kafića, koje vlasnici sa trudom što više ulepšavaju kako bi privukli mušterije. Tu se sa svojim drugaricama možete site ispričati posle kupovine i naporne šetnje koja to podrazumeva, ili ako pripadate jačem polu, možete se uz svoje piće diviti prelepim beogradjankama iz svoje udobne stolice u bašti vašeg omiljenog kafića.

Zabavnjaci i narodnjaci
Beograd je grad u kome se u provod izlazi svakog dana u nedelji i svako bira mesto za izlazak i prema muzici koji voli da sluša, a različiti kafići puštaju i različitu muziku, u zavisnosti od vrste gostiju koje žele da privuku. Svejedno da li najviše uživate u pop muzici, ili rock-u, možda u nakim laganijim stvarima ili narodnjacima, uvek ćete pronaći mesto baš za vas.
Nemoguće je pobrojati sve dobre kafiće u jednom velegradu kakav je Beograd, ali neki od najpoznatijih su Kafe Beverly, Explicit, Retenzija, Hugo, Irish Pub Beervana i dr.
Bez obzira na finansijsku situaciju, beogradski kafići su uvek puni, i noću i danju, konobari uglavnom vredni i predustretljivi a konobarice nasmejane – pa kako onda ne započeti dugu, ludu noć u dobrom društvu, u jednom od beogradskih kafića.