Vinoteke
Beograd je pravo mesto za ljubitelje vina jer je prepun vinskih podruma, vinoteka i vinarija. Vinoteka i vinskih barova u gradu ima preko 50 a najviše ih je na Vračaru, Dorćolu i u Zemunu.
Stalno se otvaraju nove, i vlasnici se žale da je konkurencija velika i da se dosta moraju potruditi oko kupaca, što nama koji cenimo čašu dobrog vina svakako odgovara!

Kratka istorija vina
Vino je jedno od najstarijih pića na svetu i prvi podaci o vinu potiču još iz 6000 godine p.n.e. iz predela današnje Gruzije, a u starom Egiptu vodilo se računa o poreklu vina pa su i tada postojale vinske karte i etikete na posudama za vino.
Kultura ispijanja vina se zatim seli u staru Grčku gde mu je pridavan veliki značaj, pa vino dobija i svoga boga, Dionisa. Kako su stari Rimljani dosta preuzeli iz starogrčke mitologije, bogu vina i uživanja su dali ime Bahus i često organizovali svetkovine (bahanalije) u njegovu čast.
Rimljani su gajenje vinove loze preko svojih osvajanja preneli na čitavu Evropu.

Beogradske vinoteke
Da bi probali vrhunska vina, pravi ljubitelji ovoga pića su spremni da predju dug put. To Beogradu daje još jednu prednost kada je razvoj turizma u pitanju, jer svaki posetilac glavnog grada može obići najpoznatije beogradske vinarije i degustirati kvalitetna vina i upoznati se sa načinom njegove proizvodnje. Kako se u gradu godišnje održava na desetine manifestacija posvećenih vinu, eto još razloga za privlačenje turista koji vole da uživaju u božanskom nektaru, kako se vino još naziva. Najvažniji i najveći skup vinara i ljubitelja ovog pića je Sajam vina u hotelu Hajat od 17. do 19. decembra.
Prva i najstarija beogradska vinarija je otvorena u Makedonskoj ulici, gde se i danas nalazi i posluje u sastavu belgijskog Delhajze-a. U svojoj ponudi ima preko 400 vrsta vina iz celog sveta. Beogradske vinarije su posebna mesta, a degustacija vina poseban doživljaj. Svaka organizovana vinarija dozvoljava degustaciju vina, koja se izvodi na sledeći način: dobro se sasluša osoba koja toči i predstavlja vino, pa se onda čaša puni do dve trećine svoje zapremine. Tu čašu zatim blago promešate kako bi zapazili boju vina, zatim vino u čaši pomirišete i probate.
Neke od najpoznatijih vinoteka u Beogradu su Mala Toskana, Vinarija Aleksić, Maison De Vins, Devino, Vinovlačara, Vinoteka Vino i druge.
Vinoteke u Beogradu se ne bave samo prodajom vina, već i širenjem kulture vina – upoznavanjem kupaca sa običajima vezanim za ovo piće, sa vrstama vina, načinom na koji se različite vrste vina piju i u kojim prilikama, i na kojoj temperaturi.